Στραμμένα στην κρίσιμη σύνοδο του ΝΑΤΟ αυτή την εβδομάδα στη Μαδρίτη είναι τα βλέμματα Αθήνας και Άγκυρας καθώς δεν είναι σαφές ακόμη τι θα πράξει η Τουρκία και εάν θα θέσει το ζήτημα της αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών.

Οι Ευρωπαίοι θεωρούν τη στάση Ερντογάν γενικά απρόβλεπτη και δε ρισκάρουν να πάρουν συγκεκριμένη θέση για το εάν ο Τούρκος ηγέτης θα θέσει το ζήτημα της αποστρατικοποίησης των νησιών. Σε κάθε περίπτωση θεωρούν ότι η ατζέντα του ΝΑΤΟ υπό τη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία είναι ήδη πολύ βαριά για να ανοίξουν και άλλα μέτωπα.

Δεν αποκλείουν να τεθεί εκ νέου σε λειτουργία ο μηχανισμός απεμπλοκής του ΝΑΤΟ προκειμένου να αποκλιμακωθεί η κατάσταση. Όπως είχε αποκαλύψει το MEGA την περασμένη εβδομάδα, η Τουρκία περίμενε να δει πόσο επιθετικά εναντίον της θα ήταν τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής της ΕΕ και μετά θα έκρινε εάν θα έθετε ζήτημα αποστρατικοποίησης των νησιών στο ΝΑΤΟ.

Οι τελευταίες πληροφορίες που μεταφέρονται με κάθε επιφύλαξη αναφέρουν ότι εάν δεν υπάρξει κλιμάκωση σε επίπεδο ρητορικής αυτή την εβδομάδα, τότε το θέμα δε θα τεθεί.

Οι Ρώσοι μπορούν να απειλήσουν την Ευρώπη μέσω Αφρικής, λέει η Ισπανία. Οι Ευρωπαίοι μιλούν για βαριά ατζέντα στη Μαδρίτη.

Βασικό σημείο είναι το τουρκικό βέτο στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στη νατοϊκή συμμαχία. Από ό,τι φαίνεται οι Τούρκοι θα επιμείνουν και δε θα έχουμε κάποια πρόοδο σε αυτή τη σύνοδο. Σύμφωνα με νατοϊκές πηγές, οι δυο σκανδιναβικές χώρες θα ενταχθούν αλλά δε διευκρινίζουν το χρονικό ορίζοντα.

Ένα άλλο βασικό σημείο είναι η νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ υπό τη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Οι ανατολικοευρωπαίοι πιέζουν το ΝΑΤΟ να δώσει έμφαση τα επόμενα χρόνια στην απειλή της Ρωσίας.

Από την άλλη, Γαλλία και Ισπανία θέλουν να ενισχυθεί η νότια πτέρυγα της Συμμαχίας, διότι βλέπουν σοβαρή αποσταθεροποίηση στην Αφρική. Η Ισπανία συγκεκριμένα τονίζει ότι η παρουσία Ρώσων μισθοφόρων σε αφρικανικές χώρες όπως το Μάλι μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές αναταραχές και κύματα μετανάστευσης στην Ευρώπη.

Η Κίνα για πρώτη φορά στη νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ

Παρά την κρίση στην Ουκρανία και την άμεση ρωσική απειλή, ο «ελέφαντας στο δωμάτιο», πάντως, φαίνεται να είναι η Κίνα. Οι Αμερικανοί πιέζουν να μπει για πρώτη φορά στη νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ. Για πρώτη φορά θα γίνει αναφορά της Κίνας στη στρατηγική του ΝΑΤΟ, αλλά η διπλωματική γλώσσα που θα χρησιμοποιηθεί θα παίξει σημαντικό ρόλο.

Για τους Αμερικανούς η Κίνα πρέπει να συνιστά άμεση απειλή, ενώ για τους Ευρωπαίους «πρόκληση». Οι Αμερικανοί θέλουν σκληρή γλώσσα, οι Ευρωπαίοι είναι πιο προσεκτικοί διότι υπάρχει μεγάλη οικονομική αλληλεξάρτηση.