Οι κυρώσεις οδήγησαν σε αθέτηση χρέους τη Ρωσία, πρώτη φορά από το 1918. Ειδικότερα, η Ρωσία αθέτησε πληρωμή χρέους σε ξένο νόμισμα μετά από έναν αιώνα, εν μέσω των ολοένα και αυστηρότερων κυρώσεων της Δύσης που έχουν κλείσει τις οδούς πληρωμών προς τους πιστωτές στο εξωτερικό, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του powergame.gr, για μήνες η χώρα έβρισκε τρόπους να παρακάμπτει τις ποινές που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Αλλά στο τέλος της χθεσινής ημέρας (Κυριακή), έληξε η περίοδος χάριτος για πληρωμή τόκων ύψους περίπου 100 εκατ. δολαρίων που έπρεπε να είχαν καταβληθεί στις 27 Μαΐου, προθεσμία που θεωρείται γεγονός αθέτησης υποχρέωσης εάν δεν τηρηθεί.

Το Reuters μετέδωσε πως ορισμένοι Ταϊβανέζοι κάτοχοι δύο ρωσικών ευρωομολόγων δεν έχουν λάβει τους τόκους που έπρεπε να είχαν λάβει στις 27 Μαΐου -29 εκατ. δολάρια για ομόλογο λήξεως το 2036 σε ευρώ και 71 εκατ. δολάρια σε ομόλογο λήξεως το 2026 σε δολάριο.

Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών αποκάλεσε «φάρσα» τον χαρακτηρισμό της μη καταβολής αυτής ως αθέτησης υποχρέωσης.

Σημειώνεται πως παρά τις κυρώσεις, η Ρωσία μέχρι τώρα έχει καταφέρει να καταβάλει τις πληρωμές σε επτά ομόλογα, από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία.

Η Wall Street Journal σημειώνει πως η αθέτηση πληρωμής αυτή – που θεωρούνταν αναμενόμενη, όχι λόγω έλλειψης χρημάτων από την πλευρά της Ρωσίας, αλλά λόγω των δυτικών κυρώσεων- δεν αναμένεται να προκαλέσει κάποιο ντόμινο στις αγορές ή στη ρωσική οικονομία. Επισημαίνει πως τα ρωσικά ομόλογα διαπραγματεύονται για σεντς επί του δολαρίου από τότε που έγινε η εισβολή στην Ουκρανία, ένδειξη πως οι επενδυτές πίστευαν πως η αθέτηση πληρωμής ήταν εύλογη.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει πως η τελευταία φορά που η Ρωσία δεν πλήρωσε ξένο δανεισμό της ήταν κατά τη διάρκεια της Επανάστασης των Μπολσεβίκων, όταν ο Βλαδίμηρος Λένιν αποκήρυξε το χρέος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Η Ρωσία αθέτησε πληρωμή ομολόγων σε ρούβλι κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 1998, ωστόσο κατάφερνε την περίοδο εκείνη να είναι ενήμερο το ξένο χρέος της.

Είχε προειδοποιήσει η Moody’s

Υπενθυμίζουμε ότι ο οίκος αξιολόγησης Moody’s είχε προειδοποιήσει τον περασμένο Απρίλιο ότι η η Ρωσία ίσως είναι σε χρεοκοπία μετά την πληρωμή με ρούβλια δολαριακών ομολόγων.

«Η Ρωσία ανέφερε ότι πραγματοποίησε πληρωμές για δύο ομόλογά της, λήξεως 2022 και 2042, με ρούβλια αντί για δολάρια που αποτελεί αλλαγή στους όρους πληρωμής σε σχέση με τα αρχικά συμβόλαια των ομολόγων. Γι’ αυτό ίσως θεωρηθεί χρεοκοπία, με βάσει τον ορισμό της Moody’s, εάν δεν υπάρξει διευθέτηση του θέματος έως τις 4 Μαΐου, που είναι το τέλος της περιόδου χάριτος», είπε τονίσει.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη αθέτηση πληρωμών σε ξένα ομόλογα της Ρωσίας, ύστερα από την επανάσταση του 1917, τονίζει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.

Για επιλεκτική αθέτηση πληρωμών μιλούσε ο S&P

Μη αποδεκτά τα ρούβλια και επιλεκτική αθέτηση πληρωμών είχε επισημάνει τον Απρίλιο και ο οίκος αξιολόγησης S&P.

Η Ρωσία έχει αθετήσει το εξωτερικό της χρέος, επειδή πρόσφερε στους κατόχους ομολόγων πληρωμές σε ρούβλια και όχι σε δολάρια, είχε ανακοινώσει ο οίκος αξιολόγησης S&P.

Σημειώνεται πως η Ρωσία δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε περίπου 315 δισεκατομμύρια δολάρια από τα συναλλαγματικά της αποθέματα ως αποτέλεσμα των δυτικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.