Για ιστορική απόφαση κάνουν λόγο οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ, μετά την άρση του βέτο της Τουρκίας και την αποδοχή των μελών της Συμμαχίας για την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Οι δύο σκανδιναβικές χώρες αναμένεται να υπογράψουν επισήμως το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ την Τρίτη.

Ζοζέπ Μπορέλ: «Ιστορική απόφαση»

Ο Ύπατος εκπρόσωπος της Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ μίλησε για «ιστορική απόφαση, που θα ενδυναμώσει την ασφάλεια στην Ευρώπη.
«Τώρα έχουμε 23 κοινά μέλη - αυτό θα ενισχύσει τη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ και τον διατλαντικό δεσμό», είπε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας της ΕΕ.

Ρομπέρτα Μετσόλα: «Ώρα να ενισχύσουμε την αρχιτεκτονική άμυνας της ΕΕ»

«Η απόφαση του ΝΑΤΟ να προσκαλέσει τη Φινλανδία και τη Σουηδία να γίνουν μέλη είναι ευχάριστο νέο», είπε η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα.
«Ως συμβαλλόμενα μέρη στην ασφάλεια, η ένταξη της Φινλανδίας και η Σουηδίας θα ενισχύσει τη συλλογική ασφάλεια και την αποφασιστικότητα της Ευρώπης. Καιρός επίσης να ενισχύσουμε την αμυντική αρχιτεκτονική της ΕΕ και να διασφαλίσουμε ότι η Ένωσή μας θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει με καλύτερους όρους το μέλλον», έγραψε η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν: «Το ΝΑΤΟ μεγαλύτερο, πιο ευρωπαϊκό και ισχυρότερο»

H πρόεδρος της Κομισιόν, δήλωσε ότι «η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας κάνει το ΝΑΤΟ μεγαλύτερο, πιο ευρωπαϊκό και ισχυρότερο.»
Αναφερόμενη στην Ρωσική επιθετικότητα η πρόεδρος της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, είπε ότι βλέπει πλήγμα στα ρωσικά σχέδια με τα αποτελέσματα αυτής τη συνόδου. «Ο Πούτιν ήθελε να μας διχάσει και αυτό που πήρε είναι μια ισχυρότερη ευθυγράμμιση μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ», τόνισε.

Σαρλ Μισέλ: «Η ΕΕ στηρίζει απόλυτα την απόφαση»

«Η ΕΕ υποστηρίζει πλήρως τη σημαντική απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να υποβάλουν αίτηση προσχώρησης. Θα ενισχύσει την ασφάλεια και την ασφάλεια σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο» τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.