Εν μέσω συγκινησιακά φορτισμένου κλίματος, αλλά και μηνυμάτων αισιοδοξίας, τελέστηκαν τα εγκαίνια στο νέο Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν, παρουσία πλήθους προσκεκλημένων και επισήμων, που πέρασαν για πρώτη φορά την πύλη του εθνικού προσκυνήματος.

Ήδη από το πρωί, ο χώρος πέριξ του Αγίου Νικολάου έχει οργανωθεί αναλόγως προκειμένου όλοι οι προσκεκλημένοι να έχουν εικόνα, μέσω ζωντανής μετάδοσης, από τον εσωτερικό χώρο του Ιερού Ναού, ενώ υπό αυστηρό πρωτόκολλο τηρούνται και τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, παρουσία ανδρών του NYPD και της Λιμενικής Αρχής (Port Authority) της Νέας Υόρκης.  Παράλληλα, σε διαφορετικά σημεία, είχαν στηθεί καρέκλες και γιγαντοοθόνες, προκειμένου οι παρευρισκόμενοι που δεν μπορούσαν να βρίσκονται ταυτόχρονα στο εσωτερικό, να παρακολουθήσουν την τελετή των εγκαινίων και την λειτουργία που ακολούθησε.

“Το Σημείο Μηδέν έιναι πλέον ένα ιερό έδαφος, ένας χώρος μνήμης, ένας χώρος περισυλλογής, συγχώρεσης και αγάπης”, ανεφώνησε, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος κατά την ομιλία του, θέλοντας να τονίσει την ιδιαίτερη συμβολική αξία του νέου Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου, σε μια περιοχή η οποία, πριν από 21 χρόνια, έγινε εκατόμβη ανθρώπινων ψυχών εξαιτίας μιας ειδεχθούς πράξης που ξεχείλιζε από μίσος.

Άλλωστε, είχαν προηγηθεί τα Θυρανοίξια του Ιερού Ναού, τον περασμένο Νοέμβριο, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.  Αυτήν την φορά, το Οικουμενικό Πατριάρχείο εκπροσώπησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, μαζί με τον Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομο.  Παράλληλα, στην Ακολουθία συμμετείχαν και δυο Αρχιεπίσκοποι πρώην Αμερικής: ο κ. Δημήτριος, επί των ημερών του οποίου συντελέστηκε η τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, αλλά ξεκίνησε και η διαδικασία ανέγερσης του νέου Ιερού Ναού, όπως επίσης και ο κ. Σπυρίδων, που επίσης έδωσε το “παρών”.

ki2

Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι η αργία της 4ης Ιουλίου ενδεχομένως αποτέλεσε τροχοπέδη για να παραβρεθούν ορισμένοι εκ των προσκεκλημένων, παραβρέθηκαν ιερείς και ιεράρχες από διαφορετικές Πολιτείες, με δεδομένο ότι η τελετή των εγκαινίων συνέπιπτε και με την 46η Κληρικολαϊκή Συνέλευση, οι κύριες εργασίες της οποίας επρόκειτο να ξεκινήσουν αργά το απόγευμα της Κυριακής.

Εκ των επισήμων, έδωσαν το “παρών”, μεταξύ άλλων, η Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδόπουλου, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ Κωνσταντινος Κουτρας, ο Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μιχαλης Φυριλλας, η Πρέσβης της Ελλάδας στα ΗΕ, Μαρία Θεοφίλη, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γεώργιος Πατούλης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο ΓΓΔΑΕ, Γιάννης Χρυσουλάκης, ο Ύπατος πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, Δημήτριος Κόκοτας, ο μη εκτελεστικός πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, Νίκολας Καρακώστας και ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Επιτροπής της ΑΧΕΠΑ, Ηλίας Κάτσος.

ki3
ki5

Παρόντες ήταν επίσης ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Αγίου Νικολάου, Ντένις Μιλ (Dennis Mehiel), ο αντιπρόεδρος Μιχάλης Ψαρός (Michael Psaros), ο οποίος ήταν κεντρικός ομιλητής, ο αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, Τζον Κατσιματίδης (John Catsimatidis) αλλά και ο επιχειρηματίας Ντιν Μητρόπουλος (Dean Metropoulos).

Λαμβάνοντας τον λόγο, μετά το πέρας της τελετής των εγκαινίων, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Αγίου Νικολάου, Ντένις Μιλ, αναφέρθηκε σε όλους όσοι συνέβαλαν για την υλοποίηση της ανοικοδόμησης του Αγίου Νικολάου, την στιγμή που θεωρείο, ως έργο, δευτερεύουσας προτεραιότητας για την Πολιτεία Νέας Υόρκης, που μετρούσε πληγές από το τρομοκρατικό χτύπημα.

Ειδικότερα, ο κ. Μιλ έπλεξε το εγκώμιο του Τζορτζ Πατάκι (George Pataki), που υπηρετούσε ως Κυβερνήτης την περίοδο που τέθηκε για πρώτη φορά επί τάπητος το αίτημα της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, αλλά και τον Άντριου Κουόμο (Andrew Cuomo), ο οποίος έβαλε και την τελική υπογραφή για να λάβει το “πράσινο φως” για τη νέα έκταση επί της οδού Λίμπερτυ, παρακάμπτοντας αντιρρήσεις αλλά και την δύσκαμπτη γραφειοκρατία που μεσολαβούσε.  Επιπλέον, ευχαρίστησε δημόσια τον επικεφαλής της Λιμενικής Αρχής της Νέας Υόρκης και Νέας Ιερσέης (Port Authority of New York and New Jersey), Στήβεν Πλέιτ (Steven Plate) και την ελληνορθόδοξη σύζυγό του, Νάνσυ, για την υποστήριξη, ηθική και υπηρεσιακή, στο μεγάλο αυτό έργο.

ki6

Στην συνέχεια, ο Ντένις Μιλ παρουσίασε τον κεντρικό ομιλητή, Μιχάλη Ψαρό, ο οποίος δεν μπορούσε να κρύψει την συγκίνηση και τον ενθουσιασμό για την ολοκλήρωση μιας προσπάθειας 20 και πλέον ετών.

«Πριν από είκοσι και πλέον χρόνια ο μόνος Οίκος Λατρείας ο οποίος καταστράφηκε στο σημείο Μηδέν την 11η Σεπτεμβρίου. Αυτός ο ναός ήταν ο πρώτος χώρος που αντίκρυζαν οι μετανάστες προπάτορες μας όταν περνούσαν από το Ellis Island στο όνειρο της Αμερικής. Σήμερα εγκαινιάζουμε ένα μεγαλόπρεπο καινούργιο Οίκο Λατρείας στο Σημείο Μηδέν, ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα σχεδιασμένο από τον παγκοσμίως διάσημο αρχιτέκτονα Σαντιάγκο Καλατράβα. Τώρα η Νέα Υόρκη έχει ένα Εθνικό Προσκύνημα, ένα μνημείο το οποίο είναι πραγματικά άξιο της μεγαλύτερης πόλης στον κόσμο», είπε ο κ. Ψαρός, ο οποίος τόνισε πως ο Άγιος Νικόλαος θα είναι μια διαχρονική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές

«Η Κυρία Θεοτόκος της Νέας Υόρκης» να κρατεί αυτή την πόλη στην αγκαλιά της, να ευλογεί και προστατεύει τη Νέα Υόρκη και την Αμερική στους ερχόμενους αιώνες», τόνισε στην συνέχεια.

Επιπλέον, ο Μιχάλης Ψαρός μίλησε με θερμά λόγια για τον π. Αλέξανδρο Καρλούτσο, τοτον οποίο χαρακτήρισε “βράχο” στην προσπάθεια για ανέγερση του Αγίου Νικολάου.

“Ο π. Αλέξανδρος είναι το άλφα και το ωμέγα του Εθνικού Προσκυνήματος.  Η απαράμιλλη δύναμη θέλησης, έμπνευσης και αγάπης, όπως επίσης και η πάντα σοφή συμβολή του τα τελευταία 20 χρόνια έκανε αυτο θαύμα εφικτό.  Είμαστε περήφανοι που ο π. Αλέξανδρος θα λάβει το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας από τον πρόεδρο Μπάιντεν την επόμενη εβδομάδα, για την συνεισφορά του στο έθνος μας, μεταξύ των οποίων και τον Άγιο Νικόλαο”, είπε ο κ. Ψαρός.

Κατόπιν τούτου, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος τίμησε τους Ντένις Μιλ, Μιχάλη Ψαρό και π. Αλέξανδρο Καρλούτσο, ο οποίος, εκτός από την καθιερωμένη εικόνα, έλαβε ως δώρο και τον Χρυσό Σταυρό της Αγίας Σοφίας.

Για μήνυμα, αλλά και παράδειγμα, που δίνει στο αμερικανικό έθνος η ελληνοαμερικανική κοινότητα, μέσω της επίτευξης της ανοικοδόμησης του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν, έκανε λόγο η Πρέσβης της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

“Η παρουσία του ελληνισμού στις ΗΠΑ, η οικουμενική και διαχρονική σημασία του ελληνισμού στις ΗΠΑ, δίνει το δικό του μήνυμα ότι οι άνθρωποι, παρά τις αντιξοότητες, επιβιώνουν, μεγαλουργούν, ανασυντάσσονται σαν τον φοίνικα από τις στάχτες τους.  Δηλαδή η ελληνοαμερικανική κοινότητα μέσα από αυτόν τον θαυμάσιο νέο ναό δίνει το μήνυμα σε όλους τους Αμερικανούς πως πότε οι δυσκολίες δεν θα μας σταματήσουν και αυτά στα οποία πιστεύουμε θα είναι πάντα ζωντανά και πανανθρώπινα”, είπε η κ. Παπαδοπούλου, ενώ ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού, Γιάννης Χρυσουλάκης, μίλησε για ένα “μικρό θαύμα”.

ki7

“Βρισκόμαστε σήμερα στα εγκαίνια αυτού του μοναδικού μικρού θαύματος.  Του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν.  Είμαστε περήφανοι σαν Έλληνες για αυτό το οποίο έχει συντελεστεί.  Συγχαρητήρια σε όσους το κατάφεραν.  Η Ελλάδα είναι στο πλευρό τους”, είπε ο κ. Χρυσουλάκης.

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης συνεχάρη την ελληνοαμερικανική κοινότητα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου θα αποτελέσει πόλο έλξης για τον απανταχού ελληνισμού.

“Εκατό χρόνια η Ορθόδοξη Εκκλησία στη Νέα Υόρκη έχει δώσει τεράστια δύναμη στην ομογένεια. Σήμερα είναι τα θυρανοίξια του Αγίου Νικολάου, για τον οποίο νομίζω ότι ο απανταχού ελληνισμός θα θέλει να τον επισκέπτεται.  Θα δίνει δύναμη τόσο στην χριστιανοσύνη, όσο και την ομογένεια”, είπε ο κ. Πατούλης.

Με ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση μίλησε η Ανθούλα Κατσιματίδη, μέλος του Συμβουλίου του Αγίου Νικολάου αλλά και αδερφή του αδικοχαμένου Γιάννη Κατσιματίδη, εκ των ομογενών που έχασαν την ζωή τους στους Δίδυμους Πύργους.

“Είναι μια γλυκόπικρη μέρα.  Από την μια πλευρά χαίρομαι πάρα πολύ που μετά από τόσα χρόνια έχουμε την ευλογία να είμαστε εδώ στον Άγιο Νικόλαο, να ανοίξουμε τις πύλες, να τιμήσουμε τον χώρο και να ξεκινήσει αυτή η εκκλησία να ευλογεί όλο τον κόσμο και να μνημονεύει τους ανθρώπους που πέθαναν εκείνη την μέρα, όπως ο αδερφός μου ο Γιάννης.  Είμαι ευγνώμων για όλους όσοι βοήθησαν να φτάσουμε σε αυτή την ευλογημένη ημέρα.  Επίσης, είναι ένα σύμβολο ενάντια στον θρησκευτικό φανατισμό και την μισαλλοδοξία”, είπε η κ. Κατσιματίδη.

ki8

Το κουβάρι των αναμνήσεων ξετύλιξε ο π. Ιωάννης Λαρδάς, ο οποίος, σε νεαρότερη ηλικία, είχε υπηρετήσει σε βοηθητικό ρόλο στον πρώτο Άγιο Νικόλαο, ενώ ως ιερατικός προϊστάμενος της Κοινότητας Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν συλλειτουργούσε με τον μακαριστό π. Ιωάννη και τους ενορίτες της παλιάς εκκλησίας, που ισοπεδώθηκε την 11η Σεπτεμβρίου.

“Η πρώτη μου εμπειρία στον Άγιο Νικόλαο ήταν όταν ήμουν βοηθός στον παλιό Άγιο Νικόλαο με τον αείμνηστο π. Ιωάννη.  Μετά μετατέθηκα στο Μπρούκλιν.  Ύστερα από την 11η Σεπτεμβρίου, ο π. Ιωάννης και οι ενορίτες εκκλησιάζονταν στον Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης και κάναμε ό,τι μπορούσαμε να προβάλουμε την σημασία της ανοικοδόμησης του Αγίου Νικολάου.  Τώρα, μετά από τόσα χρόνια, που ήρθαμε σε αυτήν την ιστορική εκδήλωση για την Ορθοδοξία και ειδικά για την Ορθοδοξία της Αμερικής βιώνουμε με μεγάλη ταπεινότητα την ανάδυση αυτής της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου”, είπε ο π. Ιωάννης.

ki9

Τέλος, ο π. Γεώργιος Αναστασίου τόνισε ότι η ημέρα είναι σημαντική όχι μόνο για την ομογένεια και την ελληνοαμερικανική κοινότητα, αλλά και την Ελλάδα.

“Είναι μια σημαντική ημέρα σε πάρα πολλά επίπεδα, τόσο για την εκκλησία μας, όσο και για την Ελλάδα.  Είχαμε υποστεί ένα πλήγμα από το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου αλλά σήμερα, με την χάρη του Θεού και την ευλογία του Αγίου Νικολάου μπορούμε να χαρούμε και να χαμογελάσουμε σε έναν τόπο ο οποίος έχει προκαλέσει πάρα πολλά δάκρυα”, κατέληξε ο π. Γεώργιος.

Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ