Με μια νέα πολιτική κρίση έχει έρθει αντιμέτωπη η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, αφού δύο από τους ανώτερους υπουργούς του παραιτήθηκαν μέσα σε λίγα λεπτά.

Πρόκειται για εξαιρετικά φιλόδοξους πολιτικούς και παιδιά μεταναστών.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ και ο υπουργός Υγείας, Σατζίντ Τζαβίντ παραιτήθηκαν χθες, λέγοντας ότι η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Τζόνσον δεν ήταν πλέον ικανή και δεν «ενεργεί με βάση το εθνικό συμφέρον».

Οι προφανώς συντονισμένες αποχωρήσεις, σημειώνει η Time, ήρθαν αφότου ο Τζόνσον κατηγορήθηκε ότι είπε ψέματα για το πώς χειρίστηκε καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση από τον βουλευτή, Κρις Πίντσερ που διορίστηκε σε ανώτερη θέση του κόμματος.

Και οι δύο υπουργοί που αποχώρησαν αποτελούσαν βασικά μέλη του υπουργικού συμβουλίου και αμφότεροι θεωρούνταν πιθανοί διάδοχοι του Τζόνσον, θέτοντας σε κίνδυνο τη θέση του.


Σουνάκ: Ήταν φαβορί να διαδεχτεί τον Τζόνσον

Ο Ρίσι Σουνάκ στην επιστολή που έκανε γνωστή την παραίτησή του, έλεγε στον Τζόνσον: «Μου έχει καταστεί σαφές ότι οι προσεγγίσεις μας είναι θεμελιωδώς πολύ διαφορετικές».

«Το κοινό δικαίως αναμένει ότι η κυβέρνηση θα συμπεριφερθεί, αποτελεσματικά και με σοβαρότητα . Αναγνωρίζω ότι αυτή μπορεί να είναι η τελευταία μου δουλειά ως υπουργού, αλλά πιστεύω ότι αξίζει να αγωνιστώ γι' αυτές τις αρχές και γι' αυτό παραιτούμαι», έγραψε χαρακτηριστικά.

Ο Σουνάκ θεωρούνταν ως το πιο λαμπρό ανερχόμενο αστέρι του κόμματος, φαβορί για να διαδεχτεί τον Τζόνσον.

Ο 42χρονος Σουνάκ βρέθηκε στο προσκήνιο όταν έγινε επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών το 2020, επιφορτισμένος με τη δουλειά να κατευθύνει την οικονομία στη χειρότερη οικονομική ύφεση που είχε καταγραφεί λόγω της πανδημίας.

Διέθεσε δισεκατομμύρια λίρες σε έκτακτες δαπάνες, προκειμένου να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους και οι πολιτικές του γενικά θεωρήθηκαν θετικές.

Ωστόσο, το σκάνδαλο «partygate» άλλαξε τα δεδομένα.

Ακόμα, ο Σουνάκ πιέστηκε, μετά τις αποκαλύψεις ότι η σύζυγός του, Ακσάτα Μέρθι, απέφυγε να πληρώσει φόρους στο Ηνωμένο Βασίλειο για το εισόδημά της στο εξωτερικό και ότι η πρώην τράπεζά του κράτησε την πράσινη κάρτα του στις ΗΠΑ, ενώ υπηρετούσε στην κυβέρνηση.


Τζαβίντ: Ο υπουργός των μεγάλων προκλήσεων

Στη δήλωσή του, ο Σατζίντ Τζαβίντ, που αποχώρησε επίσης από την κυβέρνηση, είπε ότι «δεν μπορεί πλέον, με ήσυχη συνείδηση, να συνεχίσει να υπηρετεί σε αυτήν την κυβέρνηση».

Ο 52χρονος Τζαβίντ ήταν υπουργός Υγείας από τον Ιούνιο του 2021, επικεφαλής της αντίδρασης της Βρετανίας απέναντι στον COVID-19.

Πριν από αυτό, υπηρέτησε ως επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών, αλλά παραιτήθηκε στις αρχές του 2020, μετά από σύγκρουση με τον Τζόνσον για την απόφασή του να απολύσει την ομάδα των συμβούλων του.

Το γεγονός ότι ο Τζόνσον τον επανέφερε στην κυβέρνηση για να χειριστεί την κρίση του κοροναϊόυ δείχνει με τον καλύτερο τρόπο τη φήμη του ως προς τις ικανότητές του.

Ο Τζαβίντ εξελέγη για πρώτη φορά το 2010 και κατείχε διάφορες θέσεις στην κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης αυτής του υπουργού Εσωτερικών και του επικεφαλής τομέων για τις επιχειρήσεις, τον πολιτισμό και τη στέγαση.

Έλαβε μέρος στις εκλογές για την ηγεσία του 2019 των Συντηρητικών, αλλά αποκλείστηκε στον τέταρτο γύρο και έχασε από τον Τζόνσον.

Είναι γιος Πακιστανών μεταναστών και έχει αυτοχαρακτηριστεί ως λαϊκός άνθρωπος.