Στην ομιλία του στο Κογκρέσο, πριν από περίπου δύο μήνες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισημάνει προς τους γερουσιαστές και βουλευτές ότι «το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται το ΝΑΤΟ σε μια εποχή που εστιάζουμε στο να βοηθήσουμε την Ουκρανία να νικήσει την επιθετικότητα της Ρωσίας είναι ακόμα μία πηγή αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας» και τους είχε ζητήσει: «Να το έχετε αυτό υπόψη σας όταν λαμβάνετε αποφάσεις για προμήθειες αμυντικού υλικού που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο». Ήταν η δημόσια έκφραση μιας συστηματικής δουλειάς που είχε γίνει -και συνεχίζει να γίνεται- από συνεργάτες του πρωθυπουργού, το υπουργείο Εξωτερικών και στελέχη της Ομογένειας στις ΗΠΑ, ώστε να αναδείξει στην Ουάσινγκτον τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας.

Την περασμένη Τρίτη έγινε εμφανές ότι η προσπάθεια αυτή αποδίδει καρπούς. Στη Βουλή των Αντιπροσώπων κατατέθηκε ο ετήσιος αμυντικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ (National Defense Authorization Act) και μαζί μια διακομματική τροπολογία (μένει βέβαια να ψηφιστεί από την Ολομέλεια), η οποία «απαγορεύει στον πρόεδρο να μεταφέρει όπλα σε ένα μέλος του ΝΑΤΟ που μέσα στον τελευταίο χρόνο έχει προχωρήσει σε επανειλημμένες παραβιάσεις του εναέριου χώρου ή παραβιάζει την κυριαρχία ή την εδαφική ακεραιότητα άλλου μέλους του ΝΑΤΟ, εκτός αν ο πρόεδρος επιβεβαιώσει στο Κογκρέσο ότι η χώρα αυτή δεν προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες πλέον και δεν έχει προβεί τους τελευταίους έξι μήνες». Εφόσον η τροπολογία αυτή υπερψηφιστεί, τότε πλέον το Κογκρέσο ουσιαστικά θα έχει ορθώσει ένα σημαντικό ανάχωμα για την πώληση νέων F-16 στην Άγκυρα και την αναβάθμιση όσων ήδη διαθέτει η τουρκική πολεμική αεροπορία.

Ζητήσαμε την άποψη τεσσάρων Αμερικανών βουλευτών και μελών του Κογκρέσου, που συνυπογράφουν την τροπολογία και εκφράζουν σε αποκλειστικές τους δηλώσεις στα «Π» τη σθεναρή αντίθεσή τους στην πώληση νέου εξοπλισμού στην Τουρκία.

1_2
 
Καρολάιν Μαλόνεϊ: Βουλευτής Νέας Υόρκης

Αποτροπή υπονόμευσης του ΝΑΤΟ

Κανένα κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να χρησιμοποιεί εξοπλισμό από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να παραβιάσει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα άλλων κρατών-μελών.

Αυτή η τροπολογία θα ενισχύσει περαιτέρω τη συμμαχία του Οργανισμού, αποτρέποντας το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί ευαίσθητος αμερικανικός στρατιωτικός εξοπλισμός για να υπονομευτεί το ΝΑΤΟ, και θα διασφαλίσει ότι τέτοιες προμήθειες θα εξακολουθούν να γίνονται με συνεργασία και σεβασμό ανάμεσα στα κράτη-μέλη.





















Τζον Σαρμπάνης: Βουλευτής Μέριλαντ 
2_2
 

Απειλεί την κυριαρχία της Ελλάδας

Είμαι κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 νέας γενιάς στην Τουρκία.

Η Αγκυρα έχει επανειλημμένως χρησιμοποιήσει αμερικανικής κατασκευής εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων των F-16, για να υπονομεύσει την ενότητα του ΝΑΤΟ και να απειλήσει την εδαφική κυριαρχία της Ελλάδας, ενός από τους πιο στενούς συμμάχους της Αμερικής.

Η πώληση F-16 στην Τουρκία θα ενθαρρύνει περαιτέρω τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της τελευταίας στην περιοχή.

Θα συνεχίσω να κάνω όλες τις δυνατές ενέργειες για να αποτρέψω την απαιτούμενη έγκριση του Κογκρέσου γι’ αυτή την πώληση.














3_2
 
Νικόλ Μαλλιωτάκη: Βουλευτής Νέας Υόρκης

Απρόκλητη επιθετικότητα του Ερντογάν

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επανειλημμένα επέστησε την προσοχή απέναντι σε οποιαδήποτε πώληση αμερικανικού πολεμικού εξοπλισμού στην Τουρκία, εξαιτίας της απρόκλητης επιθετικότητας του Ερντογάν στην περιοχή.

Παρά τις εύλογες ανησυχίες της Ελλάδας, ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει εκφράσει τη βούλησή του να προμηθεύσει την Τουρκία με αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη και εξοπλισμό για να εκσυγχρονίσει τον στόλο της, πυραύλους αέρος-αέρος και εξοπλισμό ραντάρ, που θα ανέβαζε το επίπεδο της απειλής απέναντι σε ορισμένους από τους πιο στενούς συμμάχους της χώρας μας, που περιλαμβάνει την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ.










Ντίνα Τάιτους: Βουλευτής Νεβάδα 
4_2
 

Εχθρική η στάση της Αγκυρας

Από τις αρχές του 2022 η Τουρκία έχει παραβιάσει τον εναέριο χώρο της συμμάχου μας στο ΝΑΤΟ Ελλάδας πάνω από 2.377 φορές, συμπεριλαμβανομένων 120 υπερπτήσεων πάνω από το ελληνικό έδαφος.  

Οι ανταγωνιστικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο Πέλαγος, καθώς και η εχθρική της στάση απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση καθιστούν σαφές ότι δεν σκοπεύουν να αναστείλουν σύντομα αυτές τις επιθετικές και αποσταθεροποιητικές ενέργειες. 

Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρούσαν στην πώληση F-16, πολεμικά αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής θα χρησιμοποιούνταν αναμφίβολα για την παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου. Αυτό θα παραβίαζε τον Νόμο περί Ελέγχου Εξαγωγών Οπλων, ο οποίος επιτρέπει μόνο τη μεταφορά εξοπλισμού για νόμιμες επιχειρήσεις αυτοάμυνας.

Τους τελευταίους επτά μήνες καμία από τις ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο που σχετίζεται με την Ελλάδα δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως αμυντική, αλλά μάλλον πρόκειται απλώς για εκφοβισμό. Η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει παράσχει πληροφορίες σχετικά με το πώς εργάζεται για να υποχρεώσει την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις ανταγωνιστικές ενέργειες προς έναν σύμμαχο των ΗΠΑ.