Νέες συγκλονιστικές εικόνες παρουσίασε η NASA από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, οι οποίες μας μεταφέρουν στα βάθη του Σύμπαντος, σε ζωντανή μετάδοση.

Η πιο βαθιά και ευκρινής εικόνα του διαστήματος αποκαλύφθηκε νωρίτερα σήμερα από τη NASA, που είναι μια ματιά στα βάθη του Σύμπαντος σε υπέρυθρο φως, με το πανίσχυρο τηλεσκόπιο να εστιάζει σε ένα πολύ μικρό κομμάτι του ουρανού όπου βρίσκεται το σμήνος γαλαξιών SMACS 0723.



Μάλιστα, κάθε φωτεινό σημάδι από τα χιλιάδες στη φωτογραφία είναι ένας γαλαξίας σε πολύ μακρινή απόσταση. Κάποιοι είναι από τους πιο αμυδρούς που έχουμε παρατηρήσει ποτέ, άρα τους βλέπουμε από μια εποχή που το Σύμπαν ήταν ακόμη «νεογέννητο».

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή είναι η πιο καθαρή και λεπτομερής φωτογραφία που έχουμε από το πρώιμο σύμπαν. Το τηλεσκόπιο χρειάστηκε μόνο μία ημέρα για να συλλέξει το φως, μια απόδειξη του πόσο ισχυρό είναι.

Το διαστημικό τηλεκόπιο James Webb, ένα θαύμα της μηχανικής που συνάντησε πολλές καθυστερήσεις και κόστισε τελικά σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια, θα μπορέσει μεταξύ άλλων να διακρίνει τα πρώτα άστρα που γέμισαν με φως το Σύμπαν, να παρατηρήσει άμεσα μακρινούς εξωπλανήτες, ακόμα και να αναζητήσει σημεία ζωής στις εξωγήινες ατμόσφαιρές τους.

 

Στη συνέχεια, η διαστημική υπηρεσία μάς έδειξε την παρακάτω εικόνα:

Πρόκειται για μια ανάλυση της ατμόσφαιρας ενός γιγάντιου πλανήτη, που ονομάζεται WASP-96 b, και είναι η πρώτη ανάλυση φάσματος της ατμόσφαιρας ενός εξωπλανήτη.

Η τρίτη εικόνα



Η τέταρτη εικόνα δείχνει το Κουιντέτο του Στέφαν,
μια ομαδοποίηση πέντε γαλαξιών.



Η πέμπτη εικόνα παρουσιάζει ένα τοπίο με «βουνά» και «κοιλάδες» που είναι στην πραγματικότητα η άκρη μιας κοντινής, νεαρής περιοχής σχηματισμού αστέρων που ονομάζεται NGC 3324 στο νεφέλωμα Carina