Τα σενάρια ενός ενεργειακού blackout στοιχειώνουν την Ευρώπη, µε τις ανησυχίες να γίνονται πιο έντονες, καθώς µεγάλες ενεργειακές εταιρείες οδεύουν προς καθεστώς διάσωσης, µη µπορώντας να αντεπεξέλθουν στις τιµές του φυσικού αερίου. Μετά και τη µείωση κατά 60% της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου του Nord Stream 1 προς τη Γερµανία από τα µέσα Ιουνίου, στα ολλανδικά συµβόλαια µελλοντικής εκπλήρωσης TTF η τιµή πλησίαζε στις αρχές της εβδοµάδας το κατώφλι των 165 ευρώ/ MWh (που είχε ξεπεραστεί την τελευταία φορά τον Μάρτιο).

aerio
Το ενεργειακό πρόβληµα της Ευρώπης -για το οποίο θα κληθεί να λάβει σηµαντικές αποφάσεις η Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής των υπουργών Ενέργειας στις 26 Ιουλίου, συµπεριλαµβανοµένης της πρότασης για επιβολή πλαφόν στις τιµές αερίου- εστιάζεται πλέον στη Γερµανία.  Γερµανοί πολιτικοί, άλλωστε, δεν κρύβουν την ανησυχία τους
πως, καθώς την ∆ευτέρα 11 Ιουλίου ξεκίνησε η προγραµµατισµένη (έως τις 21 Ιουλίου) συντήρηση στον αγωγό, με τους Ρώσους να ψάχνουν ευκαιρία να διακόψουν την παροχή.

Οι Αρχές βρίσκονται ήδη σε συνοµιλίες για τη διάσωση του ενεργειακού κολοσσού Uniper SE (πολλοί συγκρίνουν τα µεγέθη της επερχόµενης διάσωσης µε εκείνη της Luft hansa), ενός από τους µεγαλύτερους εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη (µε 200 τεραβατώρες σε µακροπρόθεσµα συµβόλαια) και ταυτόχρονα µιας από τις εταιρείες-δανειστές της Gazprom για την κατασκευή του Nord Stream 2 (ο οποίος δεν µπήκε ποτέ σε λειτουργία).

Αδυνατώντας ακόµη να µετακυλήσει το κόστος στους καταναλωτές, η ηµερήσια ζηµία για τον ενεργειακό γίγαντα υπολογίζεται, σύµφωνα µε τον αναλυτή στην τράπεζα Kepler Cheuvreux, Ινγκο Μπέκερ, σε 900 εκατ. ευρώ.

Την προηγούμενη ∆ευτέρα, ο επικεφαλής της BNP Paribas Germany, Λουτς Ντίντριχς, προειδοποίησε για αύξηση χρεοκοπιών στη χώρα. Ανοιχτά γίνεται πλέον λόγος και για ενεργειακή παροχή µε δελτίο, µε τον επικεφαλής της BNetzA, Κλάους Μούλερ, να προειδοποιεί πως οι πρώτες περικοπές θα γίνουν στη βιοµηχανική παραγωγή και µε υπουργό στο κρατίδιο του Αµβούργου να θεωρεί πιθανό το ζεστό νερό να είναι µελλοντικά διαθέσιµο µερικές µόνο ώρες της ηµέρας.

Το ενεργειακό πρόβληµα της Ευρώπης εστιάζεται πλέον στη Γερµανία, καθώς τη ∆ευτέρα ξεκίνησε δεκαήµερη συντήρηση στον αγωγό


Στη Βρετανία, η κυβέρνηση διέσωσε µε 1,7 δισ. λίρες τον ενεργειακό πάροχο Bulb, µια διάσωση που θεωρείται η µεγαλύτερη από το 2008, όταν το κράτος αγόρασε µετοχές στις Royal Bank of Scotland, Lloyds Banking και Halifax (τότε διασώζονταν οι τράπεζες, τώρα οι εταιρείες κοινής ωφέλειας).

Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει αυξήσει το «καπέλο» στον ετήσιο λογαριασµό ηλεκτρισµού και φυσικού αερίου κατά 54%, από 1.277 σε 1.971 λίρες ανά νοικοκυριό. Στη Γαλλία, η πρωθυπουργός, Ελιζαµπέτ Μπορν, επιβεβαίωσε πως σχεδιάζει να κρατικοποιήσει την Electricite de France (EDF), η οικονοµική κατάσταση της οποίας πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, παρά την «ένεση» 2,7 δισ. ευρώ που έγινε από την κυβέρνηση τον Απρίλιο, στο πλαίσιο αύξησης µετοχικού κεφαλαίου 3,2 δισ. ευρώ, µε αποτέλεσµα ο CEO Ζαν-Μπερνάρ Λεβί να ζητά εθνικοποίηση.

Φέτος, η EDF είχε σταµατήσει, για συντήρηση, τρεις πυρηνικούς αντιδραστήρες της, µε αποτέλεσµα η Γαλλία να βρεθεί ενεργειακά εξαρτηµένη τη χειρότερη δυνατή χρονιά, αυτήν του πολέµου. Οι CEO των εταιρειών EDF, Engie και Total προέτρεψαν τους καταναλωτές σε εξοικονόµηση ενέργειας.