Αν και ο Μπόρις Τζόνσον ξεκαθάρισε ότι δεν θα εμπλακεί στην κούρσα για την ανάδειξη του αντικαταστάτη του στην ηγεσία των Συντηρητικών, ενώ όπως δήλωσε δεν θα υποστηρίξει κανέναν υποψήφιο, ο ίδιος φέρεται να ασκεί υπόγειες πιέσεις κατά της εκλογής του Ρίσι Σούνακ στην ηγεσία των Τόρις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Τζόνσον έχει πει σε ιδιωτικές συζητήσεις με υποψήφιους που αποχώρησαν από τη μάχη πως ο Ρίσι Σούνακ δεν πρέπει να είναι ο διάδοχός του. Υπενθυμίζεται ότι ο Τζόνσον ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος όταν αποφασιστεί ο αντικαταστάτης του.

Επικαλούμενοι πηγή που βρέθηκε σε μια τέτοια συζήτηση, οι Times ανέφεραν ότι ο Μπόρις Τζόνσον φάνηκε να είναι πιο ενθουσιώδης με το να γίνει πρωθυπουργός η υπουργός Εξωτερικών Λις Τρας.

Μάλιστα, η Λις Τρας έχει λάβει δημοσίως την υποστήριξη από ορισμένους από τους στενότερους συμμάχους του Μπόρις Τζόνσον στο υπουργικό συμβούλιο, συμπεριλαμβανομένων των Ναντίν Ντόρις, Τζέικομπ Ρις αλλά και της Σουέλα Μπρέιβερμαν.

Ωστόσο, μετά τους δύο πρώτους γύρους της ψηφοφορίας που έχουν διεξαχθεί μέχρι στιγμής, η Λις Τρας έρχεται τρίτη.

Ο Σούνακ, πρώην υπουργός Οικονομικών του Τζόνσον, βγήκε πρώτος στη χθεσινή ψηφοφορία, ενώ δεύτερη ήταν η Πένι Μόρντοντ, η οποία δέχθηκε επίσης το βάρος των επιθέσεων από τα αντίπαλα στρατεύματα, καθώς κέρδισε μεγάλη δυναμική.

H Λις Τρας βρέθηκε στην τρίτη θέση χθες στην ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου αρχηγού των Τόρις.

Γιατί ο Μπόρις Τζόνσον δεν θέλει τον Ρίσι Σούνακ για διάδοχό του

Οι «Times» ανέφεραν επίσης πως ο Μπόρις Τζόνσον έχει υποδηλώσει πως θα ήταν επίσης ανοιχτός στο να τον διαδεχθεί η Μόρντοντ, αρκεί να μην κερδίσει ο Ρίσι Σούνακ.

Όπως δήλωσε η πηγή στη βρετανική εφημερίδα: «Όλη η ομάδα της Ντάουνινγκ Στριτ μισεί τον Ρίσι. Είναι προσωπικό. Είναι βιτριολικό. Δεν κατηγορούν τον Σαζ (Σατζίντ Τζάβιντ) για την πτώση του. Κατηγορούν τον Ρίσι. Πιστεύουν ότι το σχεδίαζε αυτό επί μήνες».

Υπενθυμίζεται πως ο πρώην υπουργός Οικονομικών παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα, λίγα λεπτά μετά τον υπουργό Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ, πυροδοτώντας μια σειρά από περαιτέρω παραιτήσεις, που οδήγησαν τελικά στην πτώση του Βρετανού πρωθυπουργού.

Μια άλλη πηγή των «Times» υποστήριξε πως ο Μπόρις Τζόνσον είχε εκφράσει ανησυχίες πως ο Σούνακ θα γινόταν «μαλακός» με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον πόλεμό του στην Ουκρανία και θα χαλάρωνε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Ένας σύμμαχος του Τζόνσον δήλωσε στους «Times» πως δεν είναι αλήθεια ότι ο πρωθυπουργός ήθελε «οποιονδήποτε άλλον εκτός από τον Ρίσι», αλλά επιβεβαίωσε ότι υπάρχει δυσαρέσκεια για την παραίτησή του, καθώς και για το γεγονός ότι ο Σούνακ δεν είχε παρουσιάσει αναπτυξιακή στρατηγική τους τελευταίους μήνες της θητείας του ως υπουργός Οικονομικών.

«Μαζί με την αίσθηση της προδοσίας, υπάρχει και η αίσθηση της λύπης γι’ αυτό που θα μπορούσε να είχε ήδη ξεκινήσει καλά», είπαν στην εφημερίδα.