Δύσπιστη εμφανίζεται η Γερμανία σχετικά με το ότι η Ρωσία θα επαναλάβει τη ροή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του Nord Stream 1.

Μάλιστα, πιστεύει πως η δικαιολογία της Μόσχας ότι έλειπε η τουρμπίνα από τον αγωγό, ήταν απλά ένα πρόσχημα.

Είναι δεδομένο πως τόσο η Γερμανία, όσο και ολόκληρη η Ευρώπη περιμένει με αγωνία την απόφαση της Ρωσίας στις 21 Ιουνίου για το αν ο Nord Stream 1 θα «ανοίξει» ξανά και το φυσικό αέριο θα κατευθυνθεί ξανά στη «Γηραιά Ήπειρο».

Σύμφωνα με τη Γερμανία, το να «ανοίξει» η στρόφιγγα του Nord Stream από τη Gazprom είναι λιγότερο πιθανό από το να «κλείσει».

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας της Γερμανίας, στο μπρίφινγκ της Τρίτης19/7, επισήμανε ότι η διαβόητη τουρμπίνα που συντηρήθηκε στον Καναδά και σύμφωνα με ρωσικές πηγές βρίσκεται από χθες βράδυ στη Γερμανία, είναι εφεδρική και δεν πρόκειται για ένα απαραίτητο εξάρτημα, όπως ισχυρίζεται η Ρωσία.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι προορίζεται να χρησιμοποιηθεί τον Σεπτέμβριο και ότι πρόκειται για προσχηματική δικαιολογία της Gazprom, για να δικαιολογήσει τον περιορισμό της ροής φυσικού αερίου, ίσως και το κλείσιμο της στρόφιγγας από την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή.


Κακή η οικονομική κατάσταση της Uniper

Παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το πού βρίσκεται τώρα η τουρμπίνα, πότε και πώς θα φτάσει στο σταθμό αποσυμπίεσης της Gazprom έξω από την Αγία Πετρούπολη, η εκπρόσωπος αρνήθηκε να απαντήσει με το επιχείρημα ότι «αγγίζει και θέματα ασφαλείας».

Στην ερώτηση αν το Βερολίνο περιμένει όντως να αντλήσει και πάλι φυσικό αέριο από τον Nord Stream 1, απάντησε ότι είναι προετοιμασμένο για όλα τα σενάρια.

Υπενθυμίζεται ότι η Gazprom μείωσε τη ροή από μέσα Ιουνίου, με το επιχείρημα των έργων συντήρησης, ενώ εναλλακτική μέσω του Nord Stream 2, που δεν έχει άδεια λειτουργίας, δεν υπάρχει.

Μέσα σε αυτό το ομιχλώδες τοπίο, η Gazprom έστειλε επιστολή στην Uniper, τον μεγαλύτερο αγοραστή ρωσικού φυσικού αερίου και μεγαλύτερο προμηθευτή αερίου της Γερμανίας με δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, στην οποία επικαλείται λόγους ανώτερης βίας (force majeure) για τη μείωση αναδρομικά της ροής αερίου.

Ίδια επιστολή έλαβε και ο προμηθευτής ενέργειας RWE. Η κίνηση ερμηνεύεται ως προσπάθεια της Gazprom να αποφύγει αγωγές καταβολής αποζημιώσεων για παράβαση συμβατικών υποχρεώσεων προμήθειας φυσικού αερίου.

Ωστόσο, η οικονομική κατάσταση της Uniper πάει από το κακό στο χειρότερο, ελλείψει ρευστότητας. Σήμερα ο κολοσσός χρησιμοποίησε ολόκληρο το πιστωτικό όριο των δύο δισ. δολαρίων από την κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KfW.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία με έδρα το Ντίσελντορφ, ζήτησε νέα αύξηση του πιστωτικού ορίου λόγω της διακοπής προμηθειών φυσικού αερίου.

Το μέλλον προδιαγράφεται ζοφερό, οι διαπραγματεύσεις με τη γερμανική κυβέρνηση για πακέτο διάσωσης βρίσκονται σε εξέλιξη χωρίς κάποια θετικά μηνύματα, ενώ η Uniper για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της χρησιμοποιεί ίδια αποθεματικά.


Η Αίγυπτος ως από μηχανής Θεός

Στην κυβερνητική ενημέρωση, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας άφησε υπονοούμενα ότι θα μπορούσε να παραταθεί η λειτουργία των 3 τελευταίων σταθμών πυρηνικής ενέργειας λόγω της επισφαλούς ενεργειακής κατάστασης.

Ωστόσο, η επικεφαλής της Κ.Ο των Πρασίνων Μπρίτα Χάσελμαν έσπευσε να διαλύσει κάθε υπόνοια λέγοντας στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο DPA ότι «υπάρχει κοινωνική συναίνεση για έξοδο από την πυρηνική ενέργεια, την οποία δεν θέλουμε να θέσουμε εν κινδύνω. Η πυρηνική ενέργεια είναι μια τεχνολογία υψηλού κινδύνου, η επιθυμία να διορθωθεί η έλλειψη φυσικού αερίου με πυρηνική ενέργεια είναι και θα παραμείνει μια εικονική συζήτηση».

Από την άλλη, η Αίγυπτος εμφανίζεται ως από μηχανής Θεός. Στο περιθώριο του Διαλόγου του Πέτερσμπεργκ για το Κλίμα ο πρόεδρος της Αιγύπτου, συνδιοργανώτριας χώρας, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι προσφέρθηκε να προμηθεύσει η χώρα του φυσικό αέριο την Γερμανία και την Ευρώπη. «Εάν η Αίγυπτος μπορεί να βοηθήσει, θα το κάνει» διαβεβαίωσε τον Γερμανό καγκελάριο. Γερμανία και Αίγυπτος σχεδιάζουν στενή συνεργασία στον τομέα της οικονομίας υδρογόνου.

Με έκδηλη χαρά τα ρωσικά κρατικά ΜΜΕ παρακολουθούν τις εκκλήσεις της γερμανικής κυβέρνησης για εξοικονόμηση ενέργειας. Ο παρουσιαστής του σταθμού Perwy Kanal έλεγε ότι «δεν είμαστε εμείς αυτοί που επιβάλαμε κυρώσεις σε εμάς». Στην ερώτηση εάν ο Πούτιν θα άνοιγε και πάλι την στρόφιγγα, δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση.