Την τελευταία του εμφάνιση στην «Ωρα του πρωθυπουργού» έκανε ο Μπόρις Τζόνσον, αποχαιρετώντας το βρετανικό Κοινοβούλιο, την ώρα που η διαδικασία διαδοχής του στο κόμμα των Συντηρητικών να είναι σε εξέλιξη. 

«Βοηθήσαμε, βοήθησα, να βγάλουμε αυτήν την χώρα από την πανδημία και να συμβάλουμε στην διάσωση μίας άλλης χώρας από τον βαρβαρισμό. Και, ειλικρινά, αυτά είναι αρκετά για την πορεία. Αποστολή εξετελέσθη σε μεγάλο βαθμό», είπε, προσθέτοντας ότι θα περάσει τις προσεχείς εβδομάδες «κάνοντας αυτό που πιστεύω ότι το κοινό περιμένει να κάνω: να προχωρήσω τα θέματα για τα οποία εκλεγήκαμε το 2019».

«Αυτά τα τελευταία χρόνια υπήρξαν το μεγαλύτερο προνόμιο της ζωής μου. Θέλω να ευχαριστήσω όλους εδώ και hasta la vista, baby», κατέληξε υιοθετώντας την γνωστή ατάκα του Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ στο Terminator 2.

Νωρίτερα, όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ τον εγκάλεσε κάνοντάς του ερώτηση για την ματαίωση από το Sky News του τηλεοπτικού ντιμπέιτ μεταξύ των διεκδικητών της ηγεσίας των Τόρις, ο Μπόρις Τζόνσον απάντησε προκαλώντας τα γέλια των βουλευτών: «Ε λοιπόν, δεν παρακολουθώ από πολύ κοντά το θέμα».

Ωστόσο, εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία για να δώσει «λίγες συμβουλές» σε αυτόν που θα τον διαδεχθεί στην Ντάουνινγκ Στριτ: «Παραμείνετε κοντά στους Αμερικανούς, υποστηρίξτε τους Ουκρανούς, αγωνιστείτε για την ελευθερία και την δημοκρατία παντού. Μειώστε τους φόρους και απορρυθμίστε όπου μπορείτε για να κάνετε αυτήν την χώρα τον καλύτερο τόπο για να ζήσει και να επενδύσει κανείς».

Δείτε το βίντεοΣτις 5 Σεπτεμβρίου η ανάδειξη του νέου Βρετανού πρωθυπουργού 

Ο διάδοχος του Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία της Βρετανίας θα εκλεγεί στις 5 Σεπτεμβρίου. Αφού το κόμμα των Συντηρητικών καταλήξει στους δυο υποψηφίους, τα μέλη του κόμματος, περίπου 200.000 άνθρωποι, θα επιλέξουν στην συνέχεια τον νικητή με επιστολική ψήφο.

Ο νικητής θα “κληρονομήσει” κοινοβουλευτική πλειοψηφία και θα γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας. Ο αριθμός των πιθανών διαδόχων έχει ήδη μειωθεί από 11 σε 3.

Οι Συντηρητικοί βουλευτές συμμετέχουν σήμερα στην τελική ψηφοφορία. Οι δύο υποψήφιοι με τις περισσότερες ψήφους θα προχωρήσουν στην επόμενη φάση. Το αποτέλεσμα αναμένεται στις 18.00 ώρα Ελλάδας.

Στη συνέχεια, οι δύο υποψήφιοι θα κάνουν προεκλογική εκστρατεία και θα συναντήσουν μέλη του κόμματος για να εξασφαλίσουν τη στήριξή τους.

Ο νικητής της εσωκομματικής διαδικασίας θα προκύψει στις 5 Σεπτεμβρίου και την επομένη ο Μπόρις Τζόνσον θα επισκεφτεί τη βασίλισσα Ελισάβετ για να της υποβάλει την παραίτησή του.