Το πολιτικό θρίλερ στην Ιταλία συνεχίζεται και η κυβέρνηση καταρρέει, καθώς, μπορεί ο Μάριο Ντάργκι να εξασφάλισε την ψήφο εμπιστοσύνης στη Γερουσία, ωστόσο το ενδεχόμενο παραίτησης του και διεξαγωγής πρόωρων εκλογών γίνεται όλο και πιο πιθανό.

Του γύρισαν την πλάτη τρία μεγάλα κόμματα του κυβερνητικού του συνασπισμού, η Φόρτσα Ιτάλια, η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια που απείχαν από τη διαδικασία. Ο Ντράγκι έλαβε 95 ψήφους υπέρ και 38 κατά σε σύνολο 321, καθώς η Φόρτσα Ιτάλια, η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια δεν έλαβαν μέρος στην ψήφο εμπιστοσύνης. 

O Μάριο Ντράγκι αναμένεται, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, να μεταβεί αύριο στο προεδρικό μέγαρο Κυρινάλιο για να επιβεβαιώσει την παραίτησή του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα.

Τα τέσσερα σενάρια για την εξέλιξη του πολιτικού σκηνικού στην Ιταλία

Το πρώτο από τα πιθανά ενδεχόμενα θέλει τον Ντράγκι να παραμένει στη θέση του μέχρι την έλευση της νέας κυβέρνησης, χωρίς να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Η δεύτερη πιθανότητα είναι ο Ντράγκι να υποβάλει την παραίτησή του στα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά ο αρχηγός του κράτους να του ζητήσει να παραμείνει στη θέση του για τον χειρισμό των ζητημάτων της επικαιρότητας.

Η εξαιρετικά απίθανη εναλλακτική είναι να σχηματίσει ο αρχηγός του κράτους μια προσωρινή κυβέρνηση που θα διοικήσει τη χώρα μέχρι περάσει στις εκλογές. Το τέταρτο -και πιο πιθανό, σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ- σενάριο είναι η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών για το φθινόπωρο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Corriere della Sera, δύο πιθανές ημερομηνίες για τις πρόωρες εκλογές είναι είτε η 2α ή 9η Οκτωβρίου. Σίγουρα, όμως, δεν θα διεξαχθούνη πριν τις 25 Σεπτεμβρίου, καθώς ξεκινούν οι εορτασμοί της εβραϊκής Πρωτοχρονιάς.

Το πρωί της Τετάρτης, πάντως, ο Ντράγκι είχε αναπτερώσει τις ελπίδες των αγορών για σταθερότητα, ανακοινώνοντας τον έναν όρο που θα τον κρατούσε στην κυβέρνηση, δηλαδή την ενότητα, η οποία, όμως, δεν επετεύχθη.

Η πτώση της κυβέρνησης Ντράγκι σημειώνεται σε μια περίοδο που η Ιταλία βρίσκεται στη δίνη των πληθωριστικών πιέσεων καθώς το κύμα ακρίβειας εξακολουθεί να χτυπά την Ευρώπη. Οι καταγαιστικές εξελίξεις στη Ρώμη έχουν προκαλέσει σοβαρή ανησυχία στην Ευρώπη, ενώ οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών επιθυμούσαν την παραμονή του «σούπερ Μάριο», όπως τον αποκαλούσαν την περίοδο που η δημοσιονομική κρίση έπνιγε την ΕΕ.

Ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ, ο ισχυρός άνδρας της Ευρώπης, αφήνει την εξουσία σε μια κρίσιμη - για την Ευρώπη - περίοδο που η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης απαιτεί σημαντική συσπείρωση.

Την ίδια στιγμή, η είδηση έχει κάνει τον γύρο των διεθνών ΜΜΕ μέσα από τα δημοσιεύματα των οποίων αποτυπώνεται το κλίμα απογοήτευσης λόγω των νέων εξελίξων.

Ο Ντράγκι άφησε νωρίτερα ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχίσει

«Ζητώ να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης» δήλωσε νωρίτερα στη Γερουσία της Ρώμης ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι.

«Η δημοκρατία μας είναι κοινοβουλευτική, την σέβομαι και την αναγνωρίζω, δεν ζήτησα πλήρεις εξουσίες, ζήτησα τη στήριξη του κοινοβουλίου»  τόνισε ο Ντράγκι χωρίς να ανακοινώνει την παραίτησή του αλλά να αφήνει ακόμη το παράθυρο ανοιχτό για παραμονή στην εξουσία.

Άλλωστε, ο πρόεδρος, Σέρτζιο Ματαρέλα, είχε προσπαθήσει να μεταπείσει τον Ντράγκι να μην αποχωρήσει, καθώς η Ιταλία  αντιμετωπίζει το μεγάλο κύμα ακρίβειας που πλήττει όλη την Ευρώπη.

Σύντομος και εμφανώς εκνευρισμένος ήταν ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, κατά τη δευτερολογία του, πριν λίγο στη Γερουσία της Ρώμης.

Πιο αναλυτικά, ο Μάριο Ντράγκι τόνισε: «Ευχαριστώ όσους στήριξαν την κυβέρνησή μας. Η δημοκρατία μας είναι κοινοβουλευτική, την σέβομαι και την αναγνωρίζω, δεν ζήτησα πλήρεις εξουσίες, ζήτησα τη στήριξη του κοινοβουλίου. Είπα ότι ξεκινήσαμε διάλογο για τον κατώτατο μισθό και θα τον συνεχίσουμε με συνδικάτα και επιχειρηματίες. Όσο για το επίδομα ανεργίας, θεωρώ ότι είναι κάτι το θετικό, αλλά όταν δεν λειτουργεί αποδοτικά, είναι αρνητικό. Ζητώ να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης, βάσει της πρότασης του γερουσιαστή Πιερφερντινάντο Καζίνι, η οποία προβλέπει την απρόσκοπτη συνέχιση του κυβερνητικού έργου».

Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός απέρριψε, με τον τρόπο αυτό, το αίτημα της κεντροδεξιάς (Λέγκα και Φόρτσα Ιτάλια) για επαναδιαπραγμάτευση του κυβερνητικού προγράμματος και αλλαγή μέρους των υπουργών. Παράλληλα, έστειλε στα Πέντε Αστέρια το μήνυμα ότι δεν εννοεί να δώσει περαιτέρω «εξηγήσεις», σχετικά με την εφαρμογή μέτρων όπως το επίδομα ανεργίας και τα κρατικά κίνητρα για την ανακαίνιση των κτηρίων.

Ο Μάριο Ντράγκι ανέλαβε την πρωθυπουργία τον Φεβρουάριο 2021 για να βγάλει την Ιταλία από την υγειονομική και οικονομική κρίση. Υπέβαλε την παραίτησή του στις 14 Ιουλίου στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος δεν την έκανε δεκτή.

Nωρίτερα, έγινε γνωστό πως η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι έπεφτε, όπως φαινόταν από τις εξελίξεις στην Γερουσία της Ιταλίας, από όπου ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός ζήτησε νωρίτερα ψήφο εμπιστοσύνης.

Τα κόμματα της κεντροδεξιάς Forza Italia και Lega, καθώς και το Κίνημα Πέντε Αστέρων ανακοίνωσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν στην ψηφοφορία και, κατά συνέπεια, δεν υπάρχει απαρτία. Το γεγονός ότι τα Πέντε Αστέρια, αλλά και η κεντροδεξιά (Φόρτσα Ιτάλια και Λέγκα) δεν θα πάρουν μέρος στη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης, η οποία ξεκίνησε ήδη στη Γερουσία της Ρώμης, σημαίνει ότι μπορεί να μην εξασφαλιστεί ούτε ο κατώτατος απαιτούμενος αριθμός – απαιτείται το 50% των γερουσιαστών συν ένας – για να μπορέσει, η ψηφοφορία αυτή να θεωρηθεί έγκυρη.
nnjkjkkj
Εν τω μεταξύ, ο Ιταλός πρωθυπουργός έφυγε από την Γερουσία, όπως μεταδίδει η ιταλική La Stampa. Οι τελευταίες κρίσιμες εξελίξεις έδειχναν με σαφήνεια ότι ο Μάριο Ντράγκι θα επιστρέψει, απόψε, στο προεδρικό μέγαρο Κυρινάλιο, για να επιβεβαιώσει την παραίτησή του. 

Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός θεωρούσε, όπως φαίνεται, την εξέλιξη αυτή ως έλλειψη εμπιστοσύνης και σεβασμού στο πρόσωπό του και αναμένεται να μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο για να οριστικοποιήσει την παραίτησή του, με νέα συνάντησή του με τον πρόεδρο Ματαρέλα.