Εκείνη και εγώ
Εκείνη και εγώ Θανάσης Φουσκίδης Στέλλα Γκαντώνα
tsavousoglou
Διεθνή

Προειδοποίηση Τσαβούσογλου: Δεν θα ζητήσουμε την άδεια κανενός για στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία

«Δεν θα ζητήσουμε ποτέ άδεια για τις στρατιωτικές μας επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας», είπε χαρακτηριστικά

Στην προειδοποίηση πως η Τουρκία «δεν ζητά ποτέ άδεια» από οποιονδήποτε πριν εξαπολύσει στρατιωτική επιχείρηση στην Συρία , προχώρησε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Μπορεί να ανταλλάσσουμε ιδέες, αλλά δεν έχουμε ζητήσει ποτέ και δεν θα ζητήσουμε ποτέ άδεια για τις στρατιωτικές μας επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας», είπε χαρακτηριστικά.

«Μπορεί να συμβεί, ξαφνικά, μια νύχτα», δήλωσε σε συνέντευξή του στο κρατικό δίκτυο TRT Haber .

Κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης κορυφής με τον Ιράν και την Ρωσία στην Τρίτη στην Τεχεράνη, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απειλεί από τον Μάιο με τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στην Συρία, επισήμανε ότι υπολογίζει «στην υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

Όμως, οι δύο ομόλογοί του απηύθυναν σαφή προειδοποίηση κατά οποιασδήποτε επιχείρησης στην βορειοανατολική Συρία, η οποία θα ήταν επικίνδυνη για την περιοχή.


Δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις

Ο Τσαβούσογλου υπενθύμισε ότι η Τουρκία «διέκοψε» τις επιχειρήσεις της στην ανατολική Συρία τον Οκτώβριο 2019, «έπειτα από τις υποσχέσεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας».

Η συμφωνία που υπεγράφη υπό την αιγίδα της Ουάσινγκτον και της Μόσχας, όριζε απόσυρση των κουρδικών δυνάμεων σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τα τουρκικά σύνορα.

«Αλλά οι υποσχέσεις αυτές δεν τηρήθηκαν. Επιθέσεις κατά σύρων αντιφρονούντων και των στρατιωτών μας έχουν αυξηθεί», τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

«Τι θα έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην θέση μας; Τι θα έκανε η Ρωσία; Τι λέει για να δικαιολογήσει την εισβολή της στην Ουκρανία; Ότι υπήρχε απειλή εναντίον της», συμπλήρωσε.

«Καταγγείλαμε την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας από την αρχή. Αλλά υπάρχουν επιθέσεις εναντίον μας από την ζώνη αυτή» της βορειοανατολικής Συρίας, επέμεινε ο Τσαβούσογλου.


Τρεις ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιθέσεις από το 2016

Από το 2016, η Τουρκία έχει εξαπολύσει τρεις ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιθέσεις στην Συρία, στα νότια σύνορά της, εναντίον κουρδικών ενόπλων οργανώσεων και μία επίθεση στις αρχές του 2020 κατά του συριακού καθεστώτος.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι τμήμα της βόρειας Συρίας ελέγχεται από τις δυνάμεις των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), κουρδική ένοπλη οργάνωση που η Άγκυρα θεωρεί ότι αποτελεί πτέρυγα του PKK.