Για πρώτη φορά διασταύρωσαν τα ξίφη τους οι δύο τελικοί υποψήφιοι για την πρωθυπουργική θέση στη Ντάουνινγκ στριτ. Ο λόγος για τον Ρίσι Σουνάκ και τη Λιζ Τρας, που μέχρι πρότινος βρίσκονταν στο υπουργικό συμβούλιο. Οι δυο τους βρέθηκαν στο ντιμπέιτ του BBC και επιδόθηκαν σε σφοδρή επίθεση με φόντο την οικονομία της χώρας, τις σχέσεις με την Κίνα αλλά και τα σενάρια που θέλουν τον Μπόρις Τζόνσον να «επιστρέφει».

Το σημαντικότερο όμως είναι πως στο τέλος σε δημοσκόπηση της Opinium σχετικά με το ποιος κέρδισε τις εντυπώσεις οι δυο τους ήρθαν σχεδόν… ισόπαλοι! Ο Σουνάκ προηγήθηκε με διαφορά μόλις 1%, δηλαδή 39% έναντι 38% της Τρας.

Οικονομία

Η αρχή έγινε με φόντο την οικονομία της χώρας και οι δύο υποψήφιοι αντάλλαξαν πυρά σχετικά με τις περικοπές φόρων και τον πληθωρισμό, με τον πρώην ΥΠ ΟΙΚ να υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει τίποτε το «συντηρητικό» στις θέσεις της υπουργού Εξωτερικών αναφορικά με την οικονομία, που δεν θα δώσουν «απολύτως καμία ευκαιρία» στους Τόρις να επικρατήσουν στις επόμενες εκλογές.

Η Τρας από την πλευρά της αντέτεινε ότι ο Σουνάκ θα οδηγήσει τη Βρετανία στην ύφεση και τον κατηγόρησε για «ζοφερές» οικονομικές προβλέψεις κι ότι αύξησε τους φόρους στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά δεκαετιών.

Προσωπικές επιθέσεις

Πριν το πολυσυζητημένο ντιμπέιτ, ανάμεσα στους δύο υποψηφίους είχαν λάβει χώρα και οι κατά πρόσωπο επιθέσεις, εφόσον ο Σουνάκ επικρίθηκε για την πανάκριβη γκαρνταρόμπα του αλλά και την περιουσία του ενώ η Τρας κατηγορήθηκε ως «οικονομικά αναλφάβητη» και πως στο παρελθόν ήταν θιασώτης της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.

Ο Σουνάκ πάσχισε να κερδίσει έδαφος στην υποστήριξη των μελών των Συντηρητικών που θα ξεκινήσουν να ψηφίζουν από τις 5 Αυγούστου. «Υποσχεθήκατε μη χρηματοδοτούμενες περικοπές φόρων ύψους σχεδόν 40 δισ. λιρών, δηλαδή 40 δισ. λίρες περισσότερο δανεισμό. Αυτή είναι η πιστωτική κάρτα της χώρας. Μιλάμε για τα παιδιά και τα εγγόνια μας, όλους εδώ, που θα πρέπει να πληρώσουμε τον λογαριασμό».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η αύξηση των φόρων ήταν αναγκαία λόγω των άνευ προηγουμένου κρατικών δαπανών για να επιπλεύσει η βρετανική οικονομία στη διάρκεια της πανδημίας, αλλά η Τρας αντέτεινε ότι καμία άλλη χώρα δεν αύξησε τους φόρους και επέκρινε τον Σουνάκ ότι δεν έχει σχέδιο για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Η επόμενη ημέρα για τον Τζόνσον

Αμφότεροι απέκλεισαν υπουργικό ρόλο για τον Τζόνσον, που εν μέσω πληροφοριών αλλά και φημολογιών φαίνεται να επιθυμεί να επιστρέψει στην κυβέρνηση.

Σχέσεις με Κίνα

H Tρας επέκρινε τον Σούνακ, που ζήτησε χθες σκλήρυνση της στάσης της Βρετανίας έναντι της Κίνας σημειώνοντας ότι μόλις τον περασμένο μήνα το υπουργείο Οικονομικών καλούσε σε ενίσχυση των διμερών και οικονομικών σχέσεων. Ο πρώην ΥΠ Οικ αντέτεινε ότι η αντίπαλός του κάνει εξαγγελίες περί «χρυσής εποχής» στις σινοβρετανικές σχέσεις. «Νομίζω αυτό ήταν πριν από σχεδόν μια δεκαετία», απάντησε εκείνη.