Πούτιν: Δεν υπάρχουν νικητές σε έναν πυρηνικό πόλεμο, δεν πρέπει να ξεσπάσει
«Ξεκινάμε από το γεγονός ότι δεν μπορούν να υπάρξουν νικητές σε έναν πυρηνικό πόλεμο και δεν πρέπει ποτέ να προκληθεί», λέει ο Ρώσος πρόεδρος
Δεν μπορεί να υπάρχουν νικητές σε έναν πυρηνικό πόλεμο και ένας τέτοιος πόλεμος δεν πρέπει ποτέ να ξεκινήσει, αναφέρει ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε ανακοίνωση που δόθηκε σήμερα, Δευτέρα, στη δημοσιότητα από το Κρεμλίνο.
Η σχετική αναφορά Πούτιν περιέχεται σε επιστολή του προς τους συμμετέχοντες σε διάσκεψη για τη Συνθήκη Μη Διασποράς των Πυρηνικών Όπλων (NPT) στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη -πέντε και πλέον μήνες αφότου έδωσε την εντολή για την εισβολή του ρωσικού στρατού στο έδαφος της Ουκρανίας.
«Ως κράτος μέλος της Συνθήκης για τη μη διασπορά των πυρηνικών όπλων και ένας από τους θεματοφύλακες της, η Ρωσία συμμορφώνεται -με συνέπεια- με το γράμμα και το πνεύμα της Συνθήκης», αναφέρει ο Ρώσος πρόεδρος.
«Ξεκινάμε από το γεγονός ότι δεν μπορούν να υπάρξουν νικητές σε έναν πυρηνικό πόλεμο και δεν πρέπει ποτέ να προκληθεί, και υπερασπιζόμαστε την ίση και αδιαίρετη ασφάλεια για όλα τα μέλη της παγκόσμιας κοινότητας», σημειώνει, βάσει των όσων μεταδίδει το Reuters.
Το μήνυμα Πούτιν προς τη διάσκεψη στη Νέα Υόρκη, πέντε μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, είχε προφανώς στόχο να κατευνάσει τη διεθνή ανησυχία, παρουσιάζοντας τη Ρωσία ως μια «υπεύθυνη» πυρηνική δύναμη. Έρχεται, όμως, σε αντίθεση με προηγούμενες εξαγγελίες του ίδιου και άλλων Ρώσων πολιτικών, οι οποίες έχουν εκληφθεί από τη Δύση ως συγκεκαλυμμένες πυρηνικές απειλές.
Στο διάγγελμα της 24ης Φεβρουαρίου για την έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» -όπως αποκαλεί η Μόσχα την εισβολή στην Ουκρανία- ο Πούτιν έκανε αναφορά στο πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας και προειδοποίησε τις ξένες δυνάμεις πως οποιαδήποτε απόπειρα παρέμβασης «θα σας οδηγούσε σε τέτοιες συνέπειες που δεν έχετε συναντήσει ποτέ στην ιστορία σας». Λίγες ημέρες αργότερα, έδωσε εντολή στις πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας να τεθούν σε κατάσταση συναγερμού.
Ο πόλεμος του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία έχει οξύνει τη γεωπολιτική ένταση διεθνώς σε σημείο που δεν έχει παρατηρηθεί από την Κρίση των Πυραύλων της Κούβας, με αξιωματούχους τόσο στη Ρωσία, όσο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, να έχουν μιλήσει δημόσια για τον κίνδυνο ενός τρίτου παγκοσμίου πολέμου.
O διευθυντής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, είχε δηλώσει τον Απρίλιο ότι δεδομένων των αποτυχιών που έχει υποστεί η Ρωσία στο μέτωπο της Ουκρανίας, «κανείς από εμάς δεν μπορεί να αψηφήσει την απειλή που δημιουργεί μία ενδεχόμενη προσφυγή σε τακτικά πυρηνικά όπλα ή πυρηνικά όπλα χαμηλής αποδόσης».
Η Ρωσία -το στρατιωτικό δόγμα της οποίας επιτρέπει τη χρήση πυρηνικών όπλων εφόσον κρίνει ότι αντιμετωπίζει υπαρξιακή απειλή- έχει κατηγορήσει τη Δύση ότι διεξάγει έναν «πόλεμο διά αντιπροσώπων» εναντίον της, μέσω της παράδοσης όπλων στην Ουκρανία και της επιβολής κυρώσεων εις βάρος της.
Τον Απρίλιο, η Ρωσία πραγματοποίησε πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση του νέου της διηπειρωτικού πυραύλου Sarmat, με δυνατότητα να επιφέρει πυρηνικό πλήγμα κατά των Ηνωμένων Πολιτειών. Η ίδια αναφέρει πως στοχεύει να αναπτύξει τους πυραύλους έως το φθινόπωρο.
Νωρίτερα σήμερα, Δευτέρα, πηγή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών αμφισβήτησε την αξιοπιστία των δηλώσεων του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ζήτησε συνομιλίες για ένα πλαίσιο ελέγχου των πυρηνικών όπλων που θα αντικαταστήσει τη Συνθήκη NPT που εκπνέει το 2026.