Για περαιτέρω αύξηση των ευρωπαϊκών τιμών του φυσικού αερίου κατά 60%, πάνω από τα 4.000 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, αυτό τον χειμώνα, προειδοποιεί η Gazprom, καθώς οι εξαγωγές και η παραγωγή της συνεχίζουν να μειώνονται εν μέσω των δυτικών κυρώσεων.

«Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου έχουν φτάσει τα 2.500 δολάρια (ανά 1.000 κυβικά μέτρα). Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις, εάν αυτή η τάση συνεχιστεί, οι τιμές θα ξεπεράσουν τα 4.000 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα αυτό το χειμώνα», ανέφερε η Gazprom, σύμφωνα με το Reuters.

Οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη κινούνται σε μειωμένα επίπεδα φέτος, έπειτα από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, και οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν.

Οι ολλανδικές τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου, που λειτουργούν σαν σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, έφθασαν στο ιστορικό υψηλό των 335 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) την άνοιξη. Έκτοτε έχουν πέσει περίπου στα 226 ευρώ ανά MWh, αλλά παραμένουν πολύ υψηλότερα από ό,τι πριν από ένα χρόνο, όταν ήταν περίπου 46 ευρώ ανά MWh.