Το Πεκίνο προχώρησε σήμερα σε μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού, ενώ μείωσε και το επιτόκιο με το οποίο καθορίζονται τα ενυπόθηκα δάνεια, διευρύνοντας τα μέτρα χαλάρωσης της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς ενισχύονται οι προσπάθειες για την αναζωογόνηση της κινεζικής οικονομίας που χωλαίνει από μία κρίση περιουσιακών στοιχείων, αλλά και την επανεμφάνιση των περιστατικών μόλυνσης από την COVID-19.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) βρίσκεται αντιμέτωπη με μία δύσκολη κατάσταση στις προσπάθειές της να αναζωογονήσει την οικονομική ανάπτυξη, καθώς στην περίπτωση που προσφέρει περισσότερα από όσα χρειάζονται στο επίπεδο των οικονομικών κινήτρων, θα μπορούσε να ενισχύσει τις πιέσεις από τον πληθωρισμό, διακινδυνεύοντας τη διαφυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Τόσο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) όσο και άλλες κεντρικές τράπεζες προχωρούν σε μία επιθετική αύξηση των επιτοκίων.

Από την άλλη μεριά, η αδύναμη ζήτηση πιστώσεων, είναι καθοριστική για τις ενέργειες της PBOC, προκειμένου να διατηρηθεί η σταθερότητα στην κινεζική οικονομία.

Το ετήσιο προνομιακό επιτόκιο δανεισμού (LPR) μειώθηκε κατά πέντε μονάδες βάσης στο 3,65% στη μηνιαία αναπροσαρμογή της κεντρικής τράπεζας, ενώ το πενταετές LPR μειώθηκε κατά 15 μονάδες βάσης στο 4,30%.