Με χαρακτηριστική καθυστέρηση τριών μηνών η κυβέρνηση της Ουκρανίας ενέκρινε τις προτάσεις για επιβολή προσωπικών κυρώσεων κατά του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου και άλλων αξιωματούχων της Ρωσικής Εκκλησίας.

Ο κατάλογος με τις κυρώσεις διάρκειας δέκα ετών είχε καταρτιστεί από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας (NSDC) με πρωτοβουλία του ουκρανικού κοινοβουλίου, Verkhovnaya Rada, ήδη από τα τέλη Μαΐου. Η τελική απόφαση για την επιβολή των κυρώσεων ωστόσο καθυστέρησε τρεις μήνες, τη στιγμή που ο πόλεμος συνέχισε να μαίνεται στην ανατολική Ουκρανία ενώ ο προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας έδινε από την πρώτη στιγμή άλλοθι στον πόλεμο του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι κυρώσεις συνεπάγονται δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, απαγόρευση πτήσεων και ταξιδιών σε όλη την Ουκρανία, αναστολή εκπλήρωσης οποιωνδήποτε οικονομικών και χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων, απαγόρευση οποιασδήποτε συμμετοχής στην ιδιωτικοποίηση ή ενοικίαση οποιασδήποτε κρατικής περιουσίας, κάθε πολιτιστική ανταλλαγή ή συνεργασία, την ακύρωση τυχόν επίσημων επισκέψεων κ.λπ.

Ενδεικτικό της καθυστέρησης είναι το γεγονός ότι εκτός του Πατριάρχη Μόσχας δεν έχει εξεταστεί ο κατάλογος των προσώπων στους οποίους θα επιβληθούν οι κυρώσεις. Σύμφωνα με σενάρια τα οποία υπάρχουν στη Ρωσία ενδέχεται στον κατάλογο να περιλαμβάνονται ο Μητροπολίτης Βουδαπέστης Ιλαρίων, πρώην επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, ο πρώην αναπληρωτής προϊστάμενος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων, αρχιερέα Νικολάι Μπαλασόφ, ο Μητροπολίτης Ορέλ και Μπολχώβου, Τύχων, ο Αρχιεπίσκοπος Πιτιρίμ του Syktyvkar και Komi-Zyryansky, ο αρχιερέας Αρτέμι Βλαντιμίροφ και ο καθηγητής της Θεολογικής Ακαδημίας της Μόσχας Αλεξέι Οσίποφ.