Tο Στέιτ Ντιπάρτμεντ έστειλε μήνυμα για αποκλιμάκωση της έντασης, εν μέσω απότομης όξυνσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και με τον Ταγίπ Ερντογάν να προβαίνει το τελευταίο 48ωρο σε ακραία παραληρήματα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μίλησε ανώνυμα στο πρακτορείο Anadolu, καλώντας τις ηγεσίες Τουρκίας και Ελλάδας να απέχουν από ενέργειες και δηλώσεις που μπορούν να αυξήσουν τη μεταξύ τους ένταση και να εργαστούν μαζί για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Aναλυτικά, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε τα εξής:

«Συνεχίζουμε να καλούμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, Ελλάδα και Τουρκία, να εργαστούν μαζί για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφωνιών τους με διπλωματικά μέσα. Καλούμε όλα τα μέρη να απέχουν από ρητορική και ενέργειες που θα αυξήσουν περαιτέρω τις εντάσεις».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα το μεσημέρι της Τετάρτης η Ελλάδα προχώρησε σε αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας προς τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ μετά την ανάρτηση του Νατοϊκού Στρατηγείου Χερσαίων Δυνάμεων, το οποίο εδρεύει στη Σμύρνη, αναφορικά με την ημέρα τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

«Το στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη συγχαίρει την Τουρκία για την εθνική εορτή της 30ης Αυγούστου, που ουσιαστικά τιμάται -από τη γείτονα- η νίκη του τουρκικού στρατού επί των ελληνικών δυνάμεων στη μάχη του Ντουμπλουπινάρ το 1922 στη Μικρά Ασία», αναφερόταν, μεταξύ άλλων, στην ανάρτηση.

Στη συνέχεια, όμως, κατέβηκε η συγχαρητήρια ανάρτηση που έκανε το ΝΑΤΟ προς την Τουρκία για την «Ημέρα της Νίκης».

Παραλήρημα διαρκείας του Ερντογάν

Στο μεταξύ, σε νέες προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδος αλλά και της ΕΕ και του ΝΑΤΟ προχώρησε και την Τετάρτη ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια Τελετής στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας.

«Η Τουρκία γνωρίζει ότι αυτοί που προκαλούν αναταραχή με παρενοχλήσεις σε κάθε ευκαιρία στο Αιγαίο είναι μόνο πιόνια και τον πραγματικό αγώνα δίνουν αυτοί που βρίσκονται πίσω τους», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος. Όπως είπε, η χώρα του γνωρίζει καλά για την όχληση που προκαλείται στην Ανατολική Μεσόγειο με στόχο να υπονομεύσει τα εθνικά της συμφέροντα.

Επίσης, ανέφερε ότι η Τουρκία δεν πολεμά μόνο τους τρομοκράτες που είναι εχθρικοί προς τις αξίες και την ύπαρξη του έθνους, αλλά και όσους τους έστειλαν στη χώρα.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στις εκδηλώσεις όπου μετείχε για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. «Υπήρχαν εκείνοι που έδειξαν την εχθρότητά τους προς τη χώρα μας και το έθνος μας, μέσω της μαριονέτας, της οποίας το σκοινί κρατούν στα χέρια τους. Και σήμερα, υπάρχουν αυτοί που επιδεικνύουν την ίδια μέθοδο», υπογράμμισε.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά τον λόγο για τον οποίο η ΕΕ, την οποία περιμένουμε, μας αποκλείει όταν προσχωρεί σε χώρες που δεν μπορούν να συγκριθούν με εμάς. Γνωρίζουμε πολύ καλά πού μετέφερε τη δύναμή του το ΝΑΤΟ, που δεν μας στήριξε στο απόγειο των απειλών κατά της χώρας μας. Γνωρίζουμε τις προθέσεις όσων δίνουν όπλα σε τρομοκράτες σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα κοντά στα σύνορά μας, ενώ δεν μας τα πουλούν», είπε.