H Ρωσία ανακοίνωσε νωρίτερα ότι ο αγωγός Nord Stream 1 θα λειτουργήσει κανονικά, με πηγές της Gazprom να αναφέρουν ότι η επανέναρξη της τροφοδοσίας φυσικού αερίου θα ξεκινήσει το Σάββατο, όπως έχει προγραμματιστεί.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Gazprom υποστηρίζει ότι εντόπισε «διαρροή πετρελαίου» κατά τη διάρκεια της «συντήρησης» που έγινε, για την επανέναρξη της λειτουργίας του.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο αγωγός θα παραμείνει κλειστός μέχρι να γίνουν οι επισκευές. Μέχρι στιγμής, η εταιρεία δεν έχει δώσει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα επαναλειτουργήσει ο αγωγός. Συγκεκριμένα, μέχρι πριν από μερικές ώρες, δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν ότι η ρωσική εταιρεία είναι έτοιμη να προχωρήσει σε επαναφορά της ροής του φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream, σύμφωνα με τον προγραμματισμό. Ωστόσο, σε μια νέα εξέλιξη, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί και ότι η παροχή μέσω του αγωγού, προς τη Γερμανία, θα παραμείνει κλειστή.

Σημειώνεται ότι η νέα αυτή εξέλιξη έρχεται έπειτα από τη συμφωνία των υπουργών Οικονομικών της G7 για επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου, κίνηση που η Μόσχα έχει ήδη αναφέρει ως εχθρική και έχει πει ότι μια τέτοια απόφαση από τη Δύση θα οδηγούσε σε διακοπή της παροχής προς τις χώρες που θα υιοθετήσουν τέτοια μέτρα.

Ενεργειακός πόλεμος Δύσης – Ρωσίας

Η Μόσχα επιμένει ότι οι κυρώσεις, που επιβλήθηκαν από τη Δύση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εμποδίζουν τις συνηθισμένες εργασίες συντήρησης του Nord Stream 1. Οι Βρυξέλλες λένε ότι αυτό είναι πρόσχημα, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως οικονομικό όπλο για αντίποινα.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά την απόφαση των G7 για επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Μόσχας, και την ανακοίνωση της Κομισιόν για σχέδιο επιβολής στην τιμή του φυσικού αέριου.

Η πλήρης διακοπή του φυσικού αέριου στην Ευρώπη για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα κινδυνεύει να αφήσει τη Γηραιά Ήπειρο ανοχύρωτη τον επερχόμενο χειμώνα. Αναλυτές εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή από την πλευρά της Ρωσίας δεν έχει να κάνει με τους τεχνικούς λόγους που επικαλείται αλλά με στρατηγική κίνηση απέναντι στα σχέδια της Δύσης.

Το ρωσικό RIA αναφέρει: «Ο Nord Stream, ο βασικός αγωγός για την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, λειτουργεί με περιορισμούς από τα μέσα Ιουνίου και από τα τέλη Ιουλίου λειτουργεί μόλις στο 20% της δυναμικότητάς του, η οποία ανέρχεται σε σχεδόν 170 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα. Η Μόσχα τόνισε ότι η μείωση της προσφοράς οφείλεται αποκλειστικά στις κυρώσεις, οι οποίες έχουν προκαλέσει προβλήματα στη συντήρηση και την επισκευή των μονάδων συμπιεστών αερίου της Siemens».