g7
Οικονομία

Ενεργειακή κρίση - G7: Οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν να μπει πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου

Η αντίδραση της Μόσχας και η στάση της ΕΕ

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των Επτά (G7) συμφώνησαν να επιβάλουν ένα ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό αργό πετρέλαιο και τα πετρελαϊκά προϊόντα, όπως αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση που επικαλείται το Reuters.

Η απόφαση ήρθε μια μέρα μετά την ανακοίνωση του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ, ότι η Ρωσία προτίθεται να κλείσει τις στρόφιγγες στις χώρες που θα αποφασίσουν την επιβολή πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου.

Το αρχικό ανώτατο όριο θα βασιστεί σε μια σειρά τιµών και το επίπεδο αυτό θα επανεξεταστεί όταν θα είναι απαραίτητο, δήλωσαν οι υπουργοί. «Στοχεύουμε να προγραμματίσουμε την εφαρμογή με το χρονοδιάγραμμα των σχετικών μέτρων στο πλαίσιο του έκτου πακέτου κυρώσεων της Ε.Ε.», αναφέρουν οι ΥΠΟΙΚ.

Το αρχικό ανώτατο όριο τιμής θα υπολογιστεί μέσα από ένα εύρος τεχνικών εισροών και θα επανεξεταστεί όταν είναι απαραίτητο, δήλωσαν οι υπουργοί.

«Στοχεύουμε να ευθυγραμμίσουμε την εφαρμογή του μέτρου με το χρονοδιάγραμμα των σχετικών μέτρων στο πλαίσιο του έκτου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ», πρόσθεσαν.

«Επιβεβαιώνουμε την κοινή πολιτική μας πρόθεση να οριστικοποιήσουμε και να εφαρμόσουμε μια συνολική απαγόρευση παροχής υπηρεσιών που επιτρέπουν τη θαλάσσια μεταφορά αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου ρωσικής προέλευσης παγκοσμίως», ανέφεραν οι υπουργοί Οικονομικών της G-7 σε κοινή δήλωση. «Η παροχή τέτοιων υπηρεσιών θα επιτρέπεται μόνο εάν το πετρέλαιο και τα προϊόντα πετρελαίου αγοράζονται στην τιμή ή κάτω από μια τιμή (“ανώτατο όριο τιμής”) που καθορίζεται από τον ευρύ συνασπισμό χωρών που τηρούν και εφαρμόζουν το ανώτατο όριο τιμών».

Το σχέδιο G-7, το οποίο αποτελεί μέρος ευρύτερων προσπαθειών τιμωρίας της Ρωσίας για τη στρατιωτική της εισβολή στην Ουκρανία, θα επιτρέψει στους αγοραστές ρωσικού πετρελαίου κάτω από μια ανώτατη τιμή να συνεχίσουν να λαμβάνουν κρίσιμες υπηρεσίες όπως χρηματοδότηση και ασφάλιση δεξαμενόπλοιων.

Για να εφαρμόσουν ένα ανώτατο όριο, οι διπλωμάτες θα πρέπει να πείσουν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τροποποιήσουν το έκτο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία -και αυτό μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο, επισημαίνει το Bloomberg. Αυτό το πακέτο, το οποίο απαγορεύει την αγορά ρωσικού πετρελαίου από τις 5 Δεκεμβρίου, περιελάμβανε απαγόρευση της χρήσης από τρίτες χώρες των εταιρειών του μπλοκ για ασφαλιστικές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες που σχετίζονται με το πετρέλαιο.

Η αντίδραση της Μόσχας και η στάση της ΕΕ

Εν τω μεταξύ, μετά τις δηλώσεις Νόβακ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα θα σταματήσει να πωλεί πετρέλαιο σε χώρες που επιβάλλουν ανώτατο όριο τιμών στους ενεργειακούς πόρους της (πλαφόν), προειδοποιώντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε σημαντική αποσταθεροποίηση της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου.

«Εταιρείες που επιβάλλουν ανώτατο όριο τιμών δεν θα βρίσκονται μεταξύ των παραληπτών ρωσικού πετρελαίου», σημείωσε ο Πεσκόφ, υιοθετώντας τα σχόλια που έκανε χθες, Πέμπτη, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ επέβαλε νωρίτερα φέτος μερική απαγόρευση στις αγορές ρωσικού πετρελαίου, κάτι το οποίο θα σταματήσει σύμφωνα με τις Βρυξέλλες το 90% των ρωσικών εξαγωγών στο ευρωπαϊκό μπλοκ όταν τεθεί πλήρως σε ισχύ.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε παράλληλα σήμερα ότι έχει έρθει η ώρα η ΕΕ να εξετάσει παρόμοια επιβολή πλαφόν στις τιμές στις αγορές ρωσικού φυσικού αερίου.

Ο Πεσκόφ σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες πληρώνουν το τίμημα για τις κινήσεις αυτού του είδους. «Οι αγορές ενέργειας βρίσκονται σε πυρετό. Αυτό συμβαίνει κυρίως στην Ευρώπη, όπου τα αντιρωσικά μέτρα έχουν οδηγήσει σε μια κατάσταση στην οποία η Ευρώπη αγοράζει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τις ΗΠΑ για πολύ περισσότερα χρήματα — αδικαιολόγητα χρήματα. Οι αμερικανικές εταιρείες γίνονται πλουσιότερες και οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι φτωχότεροι», σημείωσε ο Πεσκόφ.

Η Ρωσία εξετάζει πώς η επιβολή πλαφόν στις τιμές των εξαγωγών της πετρελαίου μπορεί να επηρεάσει την οικονομία της, συνέχισε. «Ένα πράγμα μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα: μια τέτοια κίνηση θα οδηγήσει σε σημαντική αποσταθεροποίηση των αγορών πετρελαίου», κατέληξε.