Πριν από μερικούς μήνες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, εξέφρασε την εκτίμηση πως μέσα στα επόμενα χρόνια θα μπορούσαμε να έχουμε ένα εμβόλιο που θα νικήσει τον καρκίνο.

Για τις μορφές καρκίνου που έχει αποδειχθεί πιο αποτελεσματική η τεχνολογία mRNA, ο ίδιος τόνισε χαρακτηριστικά: «Αυτή είναι μία διαδικασία η οποία είναι σε εξέλιξη και σε μελέτη σε πολλούς όγκους. Κατά προτεραιότητα όγκοι, οι οποίοι είναι σε αλληλεπίδραση με το ανοσολογικό σύστημα, όπως είναι το μελάνωμα, ο καρκίνος του νεφρού, ο καρκίνος του πνεύμονα. Επομένως είναι μία τεχνολογία η οποία θα μας βοηθήσει να αναπτύξουμε εμβόλιο κατά του καρκίνου για να ενεργοποιήσουμε το ανοσολογικό σύστημα του ασθενούς, να επιτεθεί στον καρκίνο, μέσω της έκφρασης νέου αντιγόνου».

Πως θα λειτουργούν όμως τα εν λόγω εμβόλια; Αρχικά, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν περιέχουν πρωτεΐνες, καθώς τα εμβόλια mRNA και ιικού φορέα περιλαμβάνουν «οδηγίες» για τα ανθρώπινα κύτταρα που τους υποδεικνύουν πώς να παράγουν μια πρωτεΐνη αντιγόνου.

Η διαδικασία

Το εμβόλιο στοχεύει σε συγκεκριμένες μεταλλάξεις, οι οποίες ανιχνεύονται με τη γενετική ανάλυση τμήματος του όγκου που αφαιρείται με βιοψία. Στη συνέχεια, αλγόριθμοι προβλέπουν ποιες πρωτεΐνες θα πυροδοτήσουν την ισχυρότερη ανοσοποιητική αντίδραση. Αυτές κωδικοποιούνται σε ένα μόριο mRNA ώστε να ετοιμαστεί το εμβόλιο. Στη συνέχεια οι πληροφορίες του εμβολίου mRNA βάζουν τα κύτταρα να παρασκευάσουν πρωτεΐνες που στη συνέχεια κάνουν το ανοσοποιητικό να αναγνωρίζει ως ξένους εισβολείς τις μεταλλάξεις του καρκινικού όγκου και να τις καταστρέφει.

Τα εμβόλια mRNA που σχεδιάζονται στοχεύουν στην αντιμετώπιση του καρκίνου, δηλαδή στην πυροδότηση ανοσοποιητικής αντίδρασης έναντι του όγκου που ήδη υπάρχει και όχι η πρόληψη της δημιουργίας του.