Δεκάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες Σάββατο μπροστά από την έδρα της Σκότλαντ Γιάρντ για να ζητήσουν «δικαιοσύνη» για τον θάνατο ενός μαύρου άνδρα τον οποίο πυροβόλησε αστυνομικός, ένα περιστατικό που επανέφερε στη συζήτηση τον ρατσισμό στους κόλπους της αστυνομίας του Λονδίνου.

Ο Κρις Κάμπα, 24 ετών, σκοτώθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου από τη σφαίρα ενός αστυνομικού στο νοτιοδυτικό Λονδίνο, την ώρα που τον καταδίωκε περιπολικό. Ο νεαρός άνδρας, που ήταν άοπλος, τραυματίστηκε και πέθανε το ίδιο βράδυ στο νοσοκομείο όπου είχε διακομιστεί.

Η οικογένειά του έχει ζητήσει να ξεκινήσει έρευνα για ανθρωποκτονία, διερωτώμενη αν ο Κρις Κάμπα θα ήταν νεκρός «αν δεν ήταν μαύρος».

Οι διαδηλωτές ζητούσαν χθες «δικαιοσύνη» για τον Κάμπα

«Δεν ήταν οπλισμένος. Τότε γιατί τον πυροβόλησαν; Γιατί τον σκότωσαν; Θα γινόταν πατέρας. Ο γιος του θα μεγαλώσει χωρίς τον πατέρα του, γιατί;», τόνισε ο Κρις Σίμπια, συγγραφέας, ο οποίος δήλωσε συντετριμμένος από την «αδικία».

Σύμφωνα με την αστυνομία, ένα αυτοκίνητο με την πινακίδα κυκλοφορίας του οχήματος του Κάμπα είχε εμπλακεί σε περιστατικό με πυροβόλα όπλα τις προηγούμενες ημέρες.

Ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον νεαρό έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, ενώ η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της αστυνομίας έχει ξεκινήσει έρευνα για ανθρωποκτονία, επισημαίνοντας ότι εξετάζει αν το γεγονός ότι το θύμα ήταν μαύρος έπαιξε ρόλο στην έκβαση του συμβάντος.

Η οικογένεια του Κάμπα όμως εξέφρασε την οργή της καθώς η έρευνα αυτή ενδέχεται να διαρκέσει έως και εννέα μήνες.

Το 2020 η σύλληψη από την αστυνομία του Λονδίνου του μαύρου αθλητή Ρικάρντο Ντος Σάντος, της συντρόφου και του μωρού τους εν μέσω διαδηλώσεων του κινήματος Black Lives matter στις ΗΠΑ, είχε προκαλέσει σκάνδαλο.

Οδήγησε στη διεξαγωγή μεγάλης έρευνας για το ρατσισμό στην αστυνομία του Λονδίνου.

Η πρώην επικεφαλής της Σκότλαντ Γιάρντ, η Κρεσίντα Ντικ, παραιτήθηκε τον Φεβρουάριο μετά τη δημοσίευση έκθεσης της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων η οποία παρουσίαζε τη ρατσιστική, μισογυνική και μεροληπτική συμπεριφορά των μελών της αστυνομίας.