«Η Ρωσία θα πρέπει να επιστρέψει κατεχόμενα εδάφη στην Ουκρανία στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο PBS στη Νέα Υόρκη.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Τουρκίας εξαπέλυσε βέλη κατά των ΗΠΑ για την άρνησή τους να πουλήσουν F-16 στην Άγκυρα και είπε ότι είχε εκτεταμένες συζητήσεις με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, για το ουκρανικό την περασμένη εβδομάδα στο Ουζμπεκιστάν.

«Μου δείχνει ότι είναι πρόθυμος να τελειώσει αυτό το συντομότερο δυνατό», είπε ο Ερντογάν, που ωθεί τη χώρα του σε ρόλο μεσολαβητή στο ουκρανικό. «Αυτή ήταν η εντύπωση που αποκόμισα, επειδή είναι πολύ προβληματικός ο τρόπος που εξελίσσονται τώρα τα πράγματα», πρόσθεσε.

«Αναμφίβολα όχι»

Απαντώντας στην ερώτηση εάν πρέπει να επιτραπεί στη Ρωσία να διατηρήσει μέρος των εδαφών που έχει καταλάβει από την Ουκρανία, ο Τούρκος πρόεδρος είπε «αναμφίβολα όχι». «Εάν πρόκειται να εδραιωθεί ειρήνη στην Ουκρανία, φυσικά, η επιστροφή της γης στην οποία έγινε η εισβολή θα είναι πολύ σημαντική. Αυτό είναι το αναμενόμενο. Αυτό είναι το ζητούμενο. Ο κ. Πούτιν έχει κάνει ορισμένα βήματα. Και εμείς έχουμε κάνει ορισμένα βήματα. Τα εδάφη στα οποία έγινε εισβολή πρέπει να επιστραφούν στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς ειδικά για το θέμα της Κριμαίας, ο Ερντογάν απάντησε ότι και αυτή η περιοχή πρέπει να επιστραφεί. «Από το 2014, μιλάμε με τον αγαπητό μου φίλο Πούτιν γι' αυτό και αυτό είναι που του ζητήσαμε. Του ζητήσαμε να επιστρέψει την Κριμαία στους νόμιμους ιδιοκτήτες της… δυστυχώς δεν έχει γίνει κανένα βήμα προς τα εμπρός», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Να τελειώσει με ειρήνη»

Ο Ερντογάν αρνήθηκε να πει ποιος πιστεύει ότι έχει το πάνω χέρι στον πόλεμο αυτή τη στιγμή, λέγοντας: «Ως ηγέτης, δεν είμαι διατεθειμένος να το εξετάσω αυτό. Το μόνο που θέλουμε να κάνουμε και αυτό που θέλουμε να δούμε είναι να τελειώσει αυτή η μάχη με ειρήνη, είτε είναι ο Πούτιν, είτε ο Ζελένσκι, πάντα το ζητούσα και το συνιστούσα αυτό. Πρόκειται για μια σύγκρουση που κατέληξε σε θύματα. Οι άνθρωποι πεθαίνουν και κανείς δεν θα κερδίσει στο τέλος της ημέρας».

Στο μεταξύ ο Ερντογάν, όπως είπε χθες σε ηγετικά μέλη της αμερικανο-εβραϊκής κοινότητας, σχεδιάζει να επισκεφθεί το Iσραήλ. Τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη οργάνωσαν η τουρκική πρεσβεία και η Διάσκεψη των Προέδρων Μεγάλων Εβραϊκών Οργανισμών, με τον Τούρκο πρόεδρο να μην αποκαλύπτει πάντως, πότε σκέφτεται να πάει στο Ισραήλ.