Το πρακτορείο Reuters επιχειρεί με ανάλυσή του να δώσει απαντήσεις στα «καυτά» ερωτήματα που προκύπτουν μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας για τα σχέδια των αυτονομιστών στην Ουκρανία σχετικά με τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων με στόχο την επίσημη προσάρτηση εδαφών μετά από επτά μήνες πολέμου.

Μεταξύ άλλων, στο δημοσίευμα του Reuters αναφέρεται:

Οι αυτοαποκαλούμενες «Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ», την ανεξαρτησία των οποίων αναγνώρισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν παραμονές έναρξης της εισβολής στην Ουκρανία, θέλουν να διεξαγάγουν δημοψηφίσματα για την ένταξή τους στη Ρωσία στις 23-27 Σεπτεμβρίου, δηλαδή από την Παρασκευή μέχρι την Τρίτη.

Οι περιοχές της Χερσώνας και της Ζαπορίζια, που η Ρωσία δεν έχει αναγνωρίσει ακόμη ως ανεξάρτητα κράτη, έχουν επίσης επισημάνει ότι θα διεξαγάγουν δημοψηφίσματα. Η Ρωσία δεν ελέγχει πλήρως καμία από τις τέσσερις αυτές περιοχές, και μόνον περίπου το 60% της περιοχής του Ντονέτσκ.

Η έκταση των εδαφών

Τα εδάφη που έχει υπό τον έλεγχό της η Ρωσία καλύπτουν μια έκταση άνω των 90.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που αντιστοιχεί περίπου στο 15% της ουκρανικής επικράτειας και στο μέγεθος της Πορτογαλίας ή της Ουγγαρίας. Η Ρωσία προχώρησε στην προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και αν προστεθεί η έκτασή της σε εκείνη των άλλων τεσσάρων περιοχών, τότε η Ρωσία θα έχει εξασφαλίσει μια περιοχή που θα έχει το μέγεθος της Πολιτείας της Πενσιλβάνια των ΗΠΑ.

Κίνδυνος σύγκρουσης

Εφόσον η Ρωσία προχωρήσει με τα δημοψηφίσματα και την προσάρτηση των τεσσάρων περιφερειών της Ουκρανίας, τότε θα θεωρήσει ότι οι προσπάθειες ανακατάληψής τους από την Ουκρανία με τη στήριξη της Δύσης θα συνιστούν επίθεση κατά της ίδιας της Ρωσίας.

Κι αυτό ενισχύει τον κίνδυνο μιας άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ της Ρωσίας και της νατοϊκής συμμαχίας, ένα σενάριο που, όπως έχει πει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, θα μπορούσε να οδηγήσει στον Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, επειδή κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ εφοδιάζουν με οπλικά συστήματα την Ουκρανία και τη βοηθούν στον τομέα των πληροφοριών.

Μια εσπευσμένη κίνηση της Ρωσίας να προσαρτήσει επισήμως μεγάλο τμήμα των ουκρανικών εδαφών θα συνιστούσε μια μεγάλη κλιμάκωση λίγες μέρες μετά την πιθανώς σημαντικότερη ήττα της στα μέτωπα της βορειοανατολικής Ουκρανίας.

Το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας επιτρέπει τη χρήση τέτοιων όπλων εφόσον δεχθεί επίθεση με πυρηνικά ή άλλα όπλα μαζικής καταστροφής, ή εφόσον το ρωσικό κράτος αντιμετωπίσει μια υπαρξιακή απειλή από συμβατικά όπλα.

Η στάση της Ουκρανίας

Το Κίεβο λέει ότι τα περί δημοψηφισμάτων συνιστούν «αφελή εκβιασμό» και μια ένδειξη φόβου της Ρωσίας μπροστά στις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος στα μέτωπα. Η Ουκρανία λέει ότι δεν θα σταματήσει παρά μόνον όταν θα έχει εκδιώξει και τον τελευταίο Ρώσο στρατιώτη από τα εδάφη της.

Διαμηνύει δε ότι τα δημοψηφίσματα δεν θα έχουν κανέναν αντίκτυπο, ότι ουδέποτε θα αποδεχθεί ρωσικό έλεγχο σε εδάφη της και κάλεσε τη Δύση να την εφοδιάσει με περισσότερα και καλύτερα οπλικά συστήματα για να αντιμετωπίσει τους εισβολείς.

Τι έγινε στην Κριμαία

Η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία ξεκίνησε το 2014 μετά την ανατροπή του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Στις 16 Μαρτίου διοργανώθηκε δημοψήφισμα για την ένταξη της χερσονήσου στη Ρωσία.

Οι ντόπιοι ηγέτες είπαν ότι το 97% τάχθηκε υπέρ της απόσχισης από την Ουκρανία και της ένταξης στη Ρωσία, που προσάρτησε επίσημα την Κριμαία στις 21 Μαρτίου, κάτι που δεν έχουν αναγνωρίσει το Κίεβο και η Δύση, κάνοντας λόγο για παραβίαση του συντάγματος της Ουκρανίας και του Διεθνούς Δικαίου.