Όσοι έσπευσαν να χαρούν που ο νέος βασιλιάς της Βρετανίας Κάρολος Γ' θα μπορούσε να υψώσει τη φωνή του στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής και για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος, μάλλον θα πρέπει να κατεβάσουν τον πήχη των προσδοκιών τους.

 Κι αυτό γιατί ο Κάρολος, που έχει στήσει λίαν επικερδή επιχείρηση βιολογικών προϊόντων, έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν την επιρροή του για την προώθηση περίεργων θεραπειών κι έχει δηλώσει περήφανος που είναι «εχθρός του Διαφωτισμού», όπως σημειώνει το γαλλικό περιοδικό Express.

 Είναι, βέβαια, κατανοητό που ο πρόεδρος της «Σχολής Ομοιοπαθητικής» του Ηνωμένου Βασιλείου χαρακτήρισε προ τριετίας «τεράστια τιμή» την υποστήριξη του τότε πρίγκιπα και νυν βασιλιά Καρόλου, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι εκλεγμένοι αξιωματούχοι που συμμετείχαν στην επιτροπή Επιστήμης και Τεχνολογίας της Βουλής των Κοινοτήτων είχαν δηλώσει ήδη από το 2009 ότι η ομοιοπαθητική δεν είχε καμία απόδειξη για την αποτελεσματικότητά της.

 Και η υποστήριξη του τότε πρίγκιπα σε αυτήν την ψευδοεπιστήμη δεν ήταν περίεργη, αφού το 2016 είχε αποκαλύψει ότι τη χρησιμοποιούσε για την περίθαλψη των ζώων της φάρμας του. Και τη δεκαετία του 2000 είχε ζητήσει από το υπουργείο Υγείας να χρηματοδοτήσει την ομοιοπαθητική, σύμφωνα με επιστολές που περιήλθαν το 2015 -μετά από 10 χρόνια προσπάθειας- σε γνώση της βρετανικής εφημερίδας The Guardian.

 Αυτές οι επιστολές είχαν επίσης αποκαλύψει το λόμπι του για άλλες «εναλλακτικές» θεραπείες, κάτι που επίσης δεν εκπλήσσει, δεδομένου ότι πέρα ​​από την ομοιοπαθητική, με την πάροδο του χρόνου o Κάρολος υποστήριξε τον βελονισμό, τη ρεφλεξολογία, το ρέικι [μια παραδοσιακή Ιαπωνική ενεργειακή θεραπεία που βασίζεται στην μεταβίβαση της πνευματικής συμπαντικής ενέργειας], τη χειροπρακτική και την «ανθρωποσοφική ιατρική» μέσω του «Κολλεγίου για την Ολοκληρωμένη Υγεία», ενός οργανισμού που δημιουργήθηκε υπό την εποπτεία του, ειδικά για να μελετήσει τις λεγόμενες εναλλακτικές θεραπείες. Ένας «οδηγός για ασθενείς» που δημοσιεύτηκε το 2005 συνιστά αρκετές από αυτές τις πρακτικές, αλλά και πάλι χωρίς να αναφέρει την έλλειψη στοιχείων για την αποτελεσματικότητά τους.

 Το ενδιαφέρον του Καρόλου για τη βιοδυναμική γεωργία

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄, που έχει στρατευθεί εδώ και καιρό στην προστασία του περιβάλλοντος, λατρεύει τη βοτανική και την κηπουρική. Ήδη από το 1986, μετέτρεψε τη φάρμα του στο Highgrove σε βιολογική καλλιέργεια, αλλά είναι επίσης και ένθερμος υποστηρικτής της βιοδυναμικής γεωργίας, ενός συνόλου γεωργικών πρακτικών που οραματίστηκε ο αποκρυφιστής Αυστριακός αρχιτέκτονας και φιλόσοφος Ρούντολφ Στάινερ (1861-1925).

 Ιδρυτής της Ανθρωποσοφίας, ο Στάινερ ανέμειξε από μετενσάρκωση μέχρι κάρμα και δαιμονικές οντότητες και έδωσε στο δόγμα του πρακτικές παραλλαγές στην εκπαίδευση (σχολές Steiner-Waldorf), στην υγεία (ανθρωποσοφική ιατρική) και στη γεωργία (βιοδυναμική καλλιέργεια). Το 2016, μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στον Σύλλογο Βιοδυναμικής στην Ιταλία, ο Κάρολος εξαπέλυσε πυρά κατά της επιστήμης «που βασίζεται σε αποδεικτικά στοιχεία» και προέβαλε τις «οραματιστικές συμβουλές» του Στάινερ.

 Το 2017 εκφώνησε, μάλιστα, την εναρκτήρια ομιλία στο διεθνές συνέδριο βιοδυναμικής, όπου επέκρινε εκ νέου την «αναγωγική επιστημονική σκέψη».

  Κι όχι τυχαία. «Ο Στάινερ επέκρινε τη σύγχρονη επιστήμη εξηγώντας ότι είχε πολύ στενή άποψη», υπογραμμίζει ο Γκρεγκουάρ Περά, «μετανοημένος ανθρωποσοφιστής» και κύριος επικριτής του κινήματος στη Γαλλία. Τα λόγια του Στάινερ βρήκαν απήχηση στον Κάρολο, ο οποίος κάποτε είπε ότι ήταν «περήφανος που θεωρείται εχθρός του Διαφωτισμού». Στο βιβλίο του Harmony: A New Worldview, που εκδόθηκε το 2010, είχε καταγγείλει ότι «η πνευματική διάσταση της ύπαρξής μας» έχει «παραμεληθεί επικίνδυνα στη σύγχρονη εποχή». Στο ίδιο έργο περιγράφει τη βιοδυναμική γεωργία ως «μια μέθοδο παραγωγής τροφίμων που έρχεται ακόμη πιο κοντά στις φυσικές διαδικασίες της γεωργίας και σε όλους τους κύκλους ζωής της φύσης». Στην πραγματικότητα, αυτή η πρακτική βασίζεται σε μυστηριώδεις «κοσμικές» δυνάμεις. Για να «ενεργοποιηθεί» το έδαφος, χρησιμοποιείται η αποθήκευση της κοπριάς αγελάδων για αρκετούς μήνες σε κέρατα θαμμένα στο έδαφος, πριν αραιωθούν τα πάντα σε ομοιοπαθητικές δόσεις για ψεκασμό. Άλλα παρασκευάσματα χρησιμοποιούν κύστεις ελαφιού, έντερα βοοειδών ή κρανία κατοικίδιων ζώων! Η βιοδυναμική σέβεται επίσης τους σεληνιακούς και αστρολογικούς ρυθμούς, ενώ η επίδραση των αστεριών στην ανάπτυξη των φυτών, μια αρχαία πεποίθηση, δεν έχει ποτέ αποδειχθεί...