Δεν έχει τέλος η αιματοχυσία στη Γάζα
Σταματούν οι πτήσεις στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ
Καμιά ανάπαυλα δεν γνωρίζουν σήμερα οι εχθροπραξίες ανάμεσα στην Χαμάς και το Ισραήλ, που έχουν στοιχίσει από τις 8 Ιουλίου τη ζωή σε τουλάχιστον 639 ανθρώπους από την παλαιστινιακή πλευρά και σε 31 από την πλευρά του Ισραήλ, παρά την αυστηρή έκκληση του Μπαν Κι-Μουν προς τις δύο πλευρές "να σταματήσουν να πολεμούν" και ενώ μεγάλες αεροπορικές εταιρείες αναγκάσθηκαν να ακυρώσουν τις πτήσεις τους προς το Τελ Αβίβ.
Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Αεροπορικής Ασφάλειας ( AESA) συνέστησε στο σύνολο των ευρωπαϊκών εταιρειών να σταματήσουν να εξυπηρετούν, το αργότερο από σήμερα και μέχρι νεωτέρας, το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ.
Η απόφαση αυτή ακολουθεί εκείνη που ελήφθη από την αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA), η οποία απαγόρευσε για 24 ώρες στις αμερικανικές εταιρείες να πετούν προς ή από το Ισραήλ, όταν μια ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από τη Γάζα έπληξε περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο.
Είναι η πρώτη φορά από τον πόλεμο του Κόλπου, το 1990-1991, που τέτοια μέτρα θίγουν το Ισραήλ.
Ενώ πάρα πολλές πτήσεις ακυρώθηκαν από ευρωπαϊκές και βορειοαμερικανικές εταιρείες, όπως οι Air France, Lufthansa, EasyJet ή Delta, ο ισραηλινός υπουργός Μεταφορών Ίσραελ Κατς υποστήριξε πως δεν υπάρχει "κανένας λόγος" να λαμβάνονται τέτοια μέτρα.
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου "μίλησε το βράδυ της Τρίτης με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι και του ζήτησε να αναλάβει δράση ώστε να αποκατασταθούν οι πτήσεις των αμερικανικών εταιρειών προς το Ισραήλ", έγινε γνωστό από το περιβάλλον του ισραηλινού πρωθυπουργού.
Ωστόσο ο Κέρι, ο οποίος βρίσκεται στο Κάιρο για να προσπαθήσει να επιτύχει μια κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, είπε τηλεφωνικά στον Νετανιάχου πως κίνητρο της απαγόρευσης αυτής είναι μόνο η προστασία των αμερικανών πολιτών.
Ο ίδιος διευκρίνισε πως οι ΗΠΑ θα αποφασίσουν αν η απαγόρευση θα συνεχισθεί ή όχι μέσα στις επόμενες 24 ώρες, δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι.
Ο αμερικανός δισεκατομμυριούχος Μάικλ Μπλούμπεργκ αψήφησε την απαγόρευση και ανακοίνωσε πως παίρνει το αεροπλάνο για το Τελ Αβίβ σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το Ισραήλ.
Έπειτα από μια επίσκεψη στην Αίγυπτο, παραδοσιακό μεσολαβητή ανάμεσα στο Ισραήλ και το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν ζήτησε από το Τελ Αβίβ να σταματήσει τις εχθροπραξίες.
"Το μήνυμά μου προς τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους είναι το ίδιο: 'Σταματήστε να πολεμάτε, αρχίστε να μιλάτε. Αντιμετωπίστε τις αιτίες της σύγκρουσης στη ρίζα τους'", υπογράμμισε παρόντος του Νετανιάχου.
Ο διακηρυγμένος στόχος του Ισραήλ είναι να αφοπλίσει την Χαμάς, η οποία ελέγχει τον παλαιστινιακό θύλακο, να κάνει να σταματήσουν οι εκτοξεύσεις των ρουκετών της, να καταστρέψει τις σήραγγές της και να σταματήσει τις "διεισδύσεις" στο Ισραήλ μαχητών από τη Γάζα.
Η Χαμάς από την πλευρά της ζητάει την άρση του ισραηλινού αποκλεισμού της Γάζας, ο οποίος ισχύει από το 2006, την απελευθέρωση κρατουμένων και το άνοιγμα των συνόρων με την Αίγυπτο.
Ο Νετανιάχου επιμένει στις θέσεις του και καλεί τη διεθνή κοινότητα να θεωρήσει τη Χαμάς μοναδική υπεύθυνη για το λουτρό αίματος: "Ο πληθυσμός της Γάζας είναι το θύμα του βάρβαρου καθεστώτος της Χαμάς", επιμένει.
Επί του πεδίου, τα ισραηλινά πλήγματα δεν εξασθενούν. Σύμφωνα με την παλαιστινιακή υπηρεσία πρώτων βοηθειών, ο απολογισμός έχει φθάσει τους 636 νεκρούς, αλλά ο αριθμός αυτός είναι δύσκολο να επαληθευθεί δεδομένου του χάους που επικρατεί στη Γάζα όπου πτώματα ανθρώπων που σκοτώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες εξακολουθούν να ανακαλύπτονται μέσα στα ερείπια.
Περίπου 3.700 άνθρωποι είναι τραυματίες ενώ 100.000 εκτοπισμένοι έχουν βρει καταφύγιο σε εγκαταστάσεις του ΟΗΕ.
Σήμερα το πρωί, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν έναν 32χρονο Παλαιστίνιο στο χωριό Χουσάν στη Δυτική Όχθη, ανακοινώθηκε από πηγές στις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας.
Χθες επλήγησαν από προειδοποιητικά πυρά τα γραφεία του ειδησεογραφικού τηλεοπτικού δικτύου του Κατάρ Αλ Τζαζίρα στη Γάζα. Το δίκτυο επικρίνεται πολύ στο Ισραήλ για τον τρόπο που καλύπτει τα γεγονότα.
Κατά τη 16η ημέρα των επιχειρήσεων, ολόκληρες συνοικίες της Γάζας μοιάζουν κατεστραμμένες, ιδιαίτερα η Σατζάγια όπου τα πλήγματα στοίχισαν την Κυριακή τη ζωή σε τουλάχιστον 70 ανθρώπους.
Σε τηλεοπτική ομιλία του με ασυνήθιστα σκληρό τόνο, ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς υποσχέθηκε πως "θα διωχθούν όλοι αυτοί που διαπράττουν εγκλήματα εναντίον του λαού μας, όσος χρόνος κι αν χρειασθεί". Οι ισραηλινές δυνάμεις "παραβίασαν όλους τους διεθνείς νόμους και την ανθρώπινη ηθική" στη Γάζα, τόνισε ο Αμπάς. "Είμαστε γεμάτοι οργή και δεν θα ξεχάσουμε ούτε θα συγχωρήσουμε ποτέ", πρόσθεσε ο παλαιστίνιος πρόεδρος κατά την έναρξη μιας έκτακτης συνεδρίασης της παλαιστινιακής ηγεσίας στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. "Ο λαός μας δεν θα γονατίσει μπροστά σε κανέναν εκτός από τον Θεό. Κανένας σ' αυτό τον κόσμο δεν θα ζήσει με ειρήνη και σταθερότητα όσο τα παιδιά της Ιερουσαλήμ, της Γάζας και της Δυτικής Όχθης και όλα τα παιδιά των Παλαιστινίων παντού δεν έχουν ειρήνη και σταθερότητα".
Η παλαιστινιακή ηγεσία που συνεδρίασε στη διάρκεια της νύκτας στη Ραμάλα ζήτησε να πραγματοποιηθούν "λαϊκές διαδηλώσεις αλληλεγγύης προς τη Γάζα και την Αντίσταση".
Στη Νέα Υόρκη, ο παλαιστίνιος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ Ριάντ Μανσούρ, σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία του, κατηγόρησε τη διεθνή κοινότητα ότι "απέτυχε στην υποχρέωσή της να προστατεύει τους αμάχους σε καιρό πολέμου".
Η Ιορδανία πρότεινε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ένα σχέδιο απόφασης που καλεί σε "άμεση κατάπαυση του πυρός", έκαναν γνωστό διπλωμάτες.