Η κυβέρνηση Πούτιν προχωρά επίσημα στην προσάρτηση του Λουγκάνσκ, του Ντονέτσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνα αύριο Παρασκευή, απόφαση που αναμένεται να αλλάξει τις ισορροπίες σε μια κρίσιμη φάση του πολέμου.

Οι τέσσερεις αυτές  περιοχές της Ουκρανίας αποτελούν μία έκταση πάνω από 90.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και το 15% του εδάφους της συνολικής έκτασης της Ουκρανίας. Με άλλα λόγια το έδαφος των περιοχών που ενσωματώνει ο Πούτιν ισούται με το μέγεθος της Ουγγαρίας ή της Πορτογαλίας.

Σχολιάζοντας την είδηση ο συντάκτης του Economist, Shashank Joshi, αναφέρει πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη βίαιη προσάρτηση ευρωπαϊκού εδάφους μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Βρισκόμαστε σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή. Η απόφαση για προσάρτηση δεσμεύει τον Πούτιν να την υπερασπιστεί στο διηνεκές και να καταλάβει στρατιωτικά τα εδάφη που ενώ ενσωματώνει δεν έχει θέσει υπό τον έλεγχό του. Τον εμποδίζει ακόμα να επιστρέψει εδάφη στην Ουκρανία ως μέρος ενός διακανονισμού. Και αυξάνει τον κίνδυνο κλιμάκωσης».

Η κλιμάκωση της σύγκρουσης είναι η μόνη επιλογή 

Αρκετοί αναλυτές επεσήμαναν από την αρχή σχετικά του πολέμου στην Ουκρανία ότι ο κίνδυνος όσο συνεχίζεται η σύγκρουση είναι η ρωσική ηγεσία να φτάσει σε ένα σημείο που να μην έχει τη δυνατότητα διπλωματικών ελιγμών και να επιδιώξει πάση θυσία τη νίκη. Η επιδίωξη της νίκης ή της μη ήττας της Ουκρανίας ήταν επίσης διακύβευμα για τη Δύση που όλους αυτούς τους μήνες βρέθηκε αντιμέτωπη με διαφωνίες στους κόλπους της για το πόσο αποφασιστικά θα πρέπει να στηρίξει το Κίεβο.

Φαίνεται πως τώρα η επιλογή και για τις δύο πλευρές είναι πλέον μόνο μία. Η κλιμάκωση της σύγκρουσης. Είναι κοινός τόπος πως ο πόλεμος στην Ουκρανία εισέρχεται σε μία ακόμα πιο επικίνδυνη φάση, με την πυρηνική απειλή να επανέρχεται διαρκώς έστω και σε επίπεδο ρητορικής. Η επιτυχημένη αντεπίθεση της Ουκρανίας με τη βοήθεια της Δύσης και η δύσκολη θέση που ήρθε ο Πούτιν, είχε ως αποτέλεσμα την κλιμάκωση εκ μέρους της Ρωσίας.