Η αποχώρηση των Ρώσων στην περιοχή του Κουπιάνσκ, όπου ουκρανικές δυνάμεις έφτασαν την Πέμπτη διασχίζοντας τη μόνη άθικτη πεζογέφυρα που ενώνει τις δύο πλευρές του ποταμού, και μοίρασαν ανθρωπιστική βοήθεια, 2.000 μερίδες φαγητού από τη βρετανική κυβέρνηση, δεν έγινε υπό το φόβο μιας μάχης, αλλά αθόρυβα, δύο μέρες πριν.

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίστηκαν οι κάτοικοι της περιοχής στους στρατιώτες που έφτασαν εκεί, ως εκ τούτου το να λογιστεί μια τακτική νίκη από την πλευρά της Ουκρανίας θα έπρεπε να αμφισβητηθεί. Παρ’ ότι, όπως γράφτηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο, οι Ρώσοι στρατιώτες εκδιώχθηκαν από τις θέσεις τους στην ανατολική όχθη του ποταμού Οσκίλ.

Το ίδιο ισχύει και με την τακτική υποχώρηση των ρώσικων δυνάμεων από το Χάρκοβο, μία πόλη που από την αρχή έμοιαζε σημαντική στη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου 2022 στην Ουκρανία.

Επιπροσθέτως, οι φόβοι για τη χρήση πυρηνικών του Βλαντίμιρ Πούτιν στη χώρα, μια απόφαση διφυής υπό την έννοια ότι θα αναχαιτίσει τον ουκρανικό στρατό και θα καταστρέψει τα όπλα από τη Δύση, δεν είναι αβάσιμοι.

Ο Βαντίμ Σκμπίτσκι, αναπληρωτής επικεφαλής της στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Ουκρανίας δεν χρησιμοποίησε το επίρρημα «σίγουρα», στην τοποθέτησή του για το αν ο Πρόεδρος της Ρωσίας θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά, αλλά είναι σαν να το είπε: «Η πιθανότητα η Ρωσία να χτυπήσει την Ουκρανία με τακτικά πυρηνικά όπλα είναι "πολύ υψηλή"».
polemos_oykrania

Τούτη η «ολόφρεσκη» δήλωση στον «Guardian» δημοσιεύθηκε το βράδυ της Πέμπτης και συνόδευσε την εκτίμηση-προειδοποίηση της Άνγκελα Μέρκελ στις δυτικές χώρες. Ο Σκμπίτσκι, μάλιστα, δεν χρησιμοποίησε αφαιρετική λογική στην τοποθέτησή του, αλλά εκτίμησε ότι «πιθανότατα οι Ρώσοι θα στοχεύσουν μέρη κατά μήκος της πρώτης γραμμής με πολύ προσωπικό και εξοπλισμό».

Ο Σκμπίτσκι εξήγησε τη δυναμική που θα έχει μια τέτοια επίθεση: «Για να τους σταματήσουμε, χρειαζόμαστε όχι μόνο περισσότερα αντιαεροπορικά συστήματα αλλά και αντιπυραυλικά συστήματα». Περιγράφοντας την ισχύ των τακτικών πυρηνικών όπλων, είπε ότι είναι περίπου 100 φορές πιο ισχυρά από τους πυραύλους που έχει χρησιμοποιήσει η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας έως τώρα.

Μάλιστα, μια υποψία είναι ότι, στην περίπτωση που πραγματοποιηθεί η επίθεση, θα γίνει σύντομα. Άλλωστε την Πέμπτη ο Αλεξάντρ Ντούγκιν έγινε… trend για τη σιγουριά με την οποία μίλησε για έναν Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος βρίσκεται προ των πυλών. Οι λέξεις, πέρα από πομπώδεις, ήταν και προσεκτικά επιλεγμένες, αφού έγραψε πως «οι πιθανότητες ενός πυρηνικού Αρμαγεδδώνα αυξάνονται καθημερινά».