prigkipas_Ioakeim
Διεθνή

Δανία: Εξοργισμένος ο πρίγκιπας Ιωακείμ με τη βασίλισσα - Αφαίρεσε τους βασιλικούς τίτλους από τα παιδιά του

Θα αποκαλούνται ως πρίγκιπες ή πριγκίπισσες αλλά ως «Αυτού ή Αυτής Εξοχότης»

Ο δευτερότοκος γιος της βασίλισσας Μαργαρίτας της Δανίας ζει μόνιμα στο Παρίσι μαζί με τη δεύτερη σύζυγό του, πριγκίπισσα Μαρί. Εκεί λοιπόν, πληροφορήθηκε πως η μονάρχης της Δανίας με απόφασή της αφαίρεσε τους βασιλικούς τίτλους από τα τέσσερα παιδιά του και συνεπώς από την αρχή του επόμενου έτους αυτά δεν θα αποκαλούνται ως πρίγκιπες ή πριγκίπισσες αλλά ως «Αυτού ή Αυτής Εξοχότης». Κάτι τέτοιο, όπως θα ήταν αναμενόμενο, εξόργισε βαθιά τον πρίγκιπα Ιωακείμ.

«Μου δόθηκαν πέντε μέρες προθεσμία για να τα ενημερώσω, (τα παιδιά μου). Τον Μάιο μου παρουσίασαν ένα σχέδιο σύμφωνα με το οποίο αυτό θα συνέβαινε (η απώλεια των τίτλων), όταν καθένα από τα παιδιά θα έκλεινε τα 25 έτη», δήλωσε ο πρίγκιπας, διαψεύδοντας το παλάτι που είχε αφήσει να διαρρεύσει πως ο Δανός γαλαζοαίματος είχε ενημερωθεί από τον περασμένο Μάιο για την απόφαση της μητέρας του.

«Είμαστε όλοι πολύ λυπημένοι. Δεν είναι καθόλου αστείο να βλέπεις τα παιδιά σου να πληγώνονται. Έχουν βρεθεί σε μια κατάσταση που δεν κατανοούν», δήλωσε ο Δανός γαλαζοαίματος σε δημοσιογράφους της εφημερίδας Ekstra Bladet έξω από την πρεσβεία της Δανίας στο Παρίσι. Ο 23χρονος πρίγκιπας Νικολάι και ο 20χρονος πρίγκιπας Φέλιξ, παιδιά του Ιωακείμ από τον πρώτο του γάμο με την κόμισσα Αλεξάνδρα καθώς και ο 13χρονος πρίγκιπας Χένρικ και η 10χρονη πριγκίπισσα Αθήνα, τα δύο παιδιά που έχει αποκτήσει ο πρίγκιπας Ιωακείμ από τον δεύτερο γάμο του με την πριγκίπισσα Μαρί, Γαλλίδα «κοινή θνητή», από την 1η Ιανουαρίου του 2023 θα μπορούν να χρησιμοποιούν τους τίτλους «κόμης και κόμισσα του Μονπεζάτ». Οι πρίγκιπες Νικολάι και Φέλιξ δεν φοίτησαν σε στρατιωτική Ακαδημία, όπως είθισται για τους γόνους των βασιλικών οίκων αλλά και οι δύο κάνουν καριέρα στο μόντελινγκ.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο protothema.gr, για την απόφασή της να αφαιρέσει τους βασιλικούς τίτλους από τα τέσσερα από τα οκτώ εγγόνια της η 82χρονη βασίλισσα, που γιόρτασε στις 20 Σεπτεμβρίου το Χρυσό Ιωβηλαίο της, δήλωσε: «Είναι μια σκέψη που είχα εδώ και πολύ καιρό και θεωρώ ότι θα είναι καλό για το μέλλον τους». Η μακροβιότερη πλέον μονάρχης στην Ευρώπη, μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ στις 8 Σεπτεμβρίου, δεν αφαίρεσε τους βασιλικούς τίτλους από τα τέσσερα παιδιά του πρωτότοκου γιου της, πρίγκιπα Φρέντερικ, ο οποίος είναι και ο διάδοχος του θρόνου.

Με ανακοίνωση του το παλάτι της Δανίας δήλωσε για την απόφαση της βασίλισσας Μαργαρίτας πως: «Η βασίλισσα θέλει να δημιουργήσει το πλαίσιο ώστε τα τέσσερα εγγόνια της να είναι σε θέση να διαμορφώσουν τη ζωή τους σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό χωρίς να περιορίζονται από τις ειδικές απαιτήσεις και τα καθήκοντα που έχει μια επίσημη σχέση με τον βασιλικό οίκο της Δανίας». Στην ίδια δήλωση τονίζεται πως η απόφαση της μονάρχη σχετίζεται με παρόμοιες αποφάσεις που έλαβαν και άλλοι βασιλικοί οίκοι τα τελευταία χρόνια.

Τον Οκτώβριο του 2019 ο βασιλιάς Κάρολος Γουσταύος της Σουηδίας ανακοίνωσε πως τα παιδιά της κόρης του, πριγκίπισσας Μαντλέν και του συζύγου της, Κρις Ο'Νιλ καθώς και τα παιδιά του γιου του, πρίγκιπα Κάρολου Φίλιππου και της πριγκίπισσας Σοφίας, θα χάσουν τους βασιλικούς τους τίτλους. Έτσι, μόνο τα δύο ανήλικα εγγόνια του από την διάδοχό του, πριγκίπισσα Βικτώρια, είναι πλέον, «πριγκίπισσα» Εστέλ της Σουηδίας και «πρίγκιπας» Όσκαρ της Σουηδίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος για ένα περιορισμένο σχήμα των εργαζόμενων μελών της βασιλικής οικογένειας και ο νέος βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα απονείμει βασιλικούς τίτλους στα δύο παιδιά του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ, τον 3χρονο Άρτσι και την ενός έτους Λίλιμπετ Νταϊάνα, που, προς το παρόν, δεν φέρουν κανένα τίτλο, αν και εγγόνια βασιλιά.