Ένα νέο βασιλικό δράμα βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ευρώπη μετά την απόφαση της βασίλισσας Μαργαρίτας της Δανίας να αφαιρέσει από 4 εγγόνια της τους βασιλικούς τους τίτλους, αφήνοντας τα παιδιά της, σοκαρισμένα και «λυπημένα».

Η απόφαση της μονάρχη έγινε γνωστή με μια ανακοίνωση που μοιράστηκε το βασιλικό παλάτι την Τετάρτη, στην οποία αποκαλύφθηκε ότι τα παιδιά του δεύτερου γιου της βασίλισσας, πρίγκιπα Γιόακιμ, δε θα έχουν πλέον τον τίτλο του πρίγκιπα ή της πριγκίπισσας, ούτε τον τίτλο του/της Υψηλότατου.

Η απόφαση αυτή επηρεάζει τα εξής εγγόνια της βασίλισσας Μαργαρίτας: τον 23χρονο πρίγκιπα Νικολάι, τον 20χρονο πρίγκιπα Φέλιξ, τον 13χρονο πρίγκιπα Χένρικ και την 10χρονη πριγκίπισσα Αθηνά, τα οποία από την 1η Ιανουαρίου 2023, θα φέρουν τους τίτλους του κόμη και της κόμισσας του Μονπεζάτ.

Γιατί όμως πήρε αυτή την απόφαση η βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας

Εξηγώντας την απόφασή της, η 82χρονη Δανή μονάρχης, αποκάλυψε ότι θεωρεί πως θα είναι προς το συμφέρον των τεσσάρων εγγονών της. «Είναι μια σκέψη που είχα για αρκετό καιρό και πιστεύω ότι θα είναι καλό γι’ αυτά στο μέλλον τους. Αυτός είναι ο λόγος». Ερωτηθείσα μάλιστα, εάν η απόφαση είναι για το «καλό» των εγγονιών της, απάντησε: «Ναι, φυσικά».

Στην ανακοίνωση που μοιράστηκε το παλάτι της Δανίας την Τετάρτη, αναφέρεται ακόμα πως η βασίλισσα είχε καταλήξει στην απόφαση αυτή μετά από αντίστοιχες αλλαγές σε άλλες μοναρχίες. «Η απόφαση της βασίλισσας Μαργαρίτας είναι σύμφωνη με παρόμοιες προσαρμογές που έχουν κάνει με διάφορους τρόπους άλλοι βασιλικοί οίκοι τα τελευταία χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Και κάπως έτσι άρχισε το ξεκατίνιασμα

Ωστόσο, η ανακοίνωση φαίνεται πως σόκαρε τη βασιλική οικογένεια της Δανίας, με τον γιο της βασίλισσας, πρίγκιπα Γιόακιμ, την πρώην νύφη της και ένα από τα εγγόνια της να εκφράζουν ανοιχτά την απογοήτευσή τους.

vasilisa-margarita
Η βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας

Σύμφωνα με την πρώην νύφη της βασίλισσας Μαργαρίτας, την Αλεξάνδρα, κόμισσα του Φρεντρικσμπόργκ, η οποία είναι μητέρα των δύο μεγαλύτερων γιων του Γιόακιμ, η απόφαση αυτή έκανε τα παιδιά της να νιώθουν «εξοστρακισμένα».

«Είμαστε όλοι μπερδεμένοι από την απόφαση. Είμαστε θλιμμένοι και σοκαρισμένοι» δήλωσε η Αλεξάνδρα σύμφωνα με τον σύμβουλο Τύπου της, στο δανέζικο περιοδικό Se og Hør. «Έρχεται σαν κεραυνός εν αιθρία. Τα παιδιά αισθάνονται εξοστρακισμένα. Δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί τους αφαιρείται η ταυτότητά τους».

Πρίγκιπας Γιόακιμ: Τα παιδιά μου «κακοποιούνται»

Ο πρίγκιπας Γιόακιμ εξέφρασε τη θλίψη του για την απόφαση της μητέρας τους καθώς και για τον αντίκτυπο που πιστεύει ότι θα έχει στη ζωή των παιδιών του, αποκαλώντας «κακοποίηση» τη στάση της βασίλισσας απέναντι στα εγγόνια της.

«Είμαστε όλοι πολύ λυπημένοι. Δεν είναι ποτέ διασκεδαστικό να βλέπει τα παιδιά σου να κακοποιούνται έτσι» δήλωσε στην εθνική εφημερίδα Ekstra Bladet. «Βρίσκονται σε μια κατάσταση που δεν καταλαβαίνουν», συμπληρώνει.

Ο πρίγκιπας ισχυρίστηκε επίσης ότι του δόθηκε μόλις «πέντε ημερών προειδοποίηση» για την πρόθεση της μητέρας του, καθώς, όπως είπε, διέφερε από το σχέδιο που του είχε παρουσιαστεί τον Μάιο. «Τον Μάιο μου παρουσιάστηκε ένα σχέδιο, το οποίο ουσιαστικά ανέφερε ότι όταν το καθένα από τα παιδιά θα γινόταν 25 ετών, τότε θα αφαιρούνταν ο τίτλος τους. Η Αθηνά γίνεται 11 ετών τον Ιανουάριο».

Σοκαρισμένα τα εγγόνια της βασίλισσας Μαργκρέτε με την ταχύτητα της απόφασης

Ο εγγονός της βασίλισσας Μαργαρίτας, ο πρίγκιπας Νικολάι, ο οποίος ούτως ή άλλων ασχολείται με το μόντελινγκ τα τελευταία χρόνια, σχολίασε το γεγονός στην Ekstra Bladet λέγοντας πως τα αδέρφια του είναι «πολύ λυπημένα» για την αλλαγή. «Είμαστε, όπως δήλωσαν και οι γονείς μου, σοκαρισμένοι με αυτή την απόφαση και με το πόσο γρήγορα πραγματικά ελήφθη», δήλωσε ο Νικολάι. «Είμαι πολύ μπερδεμένος ως προς το γιατί πρέπει να συμβεί κάτι τέτοιο».

Σύμφωνα με τον 23χρονο, ο οποίος αποκάλυψε ότι γνώριζε για την απόφαση της γιαγιάς του για κάτι περισσότερο από μία εβδομάδα πριν την ανακοίνωση, το πιο δύσκολο ήταν όταν δημοσιοποιήθηκαν τα σχέδια της βασίλισσας. «Είναι ξεκάθαρο ότι είναι πιο δύσκολο τώρα που δημοσιεύτηκε» είπε.

Ενδεικτικό του πόσο βαριά πήραν την απόφαση της βασίλισσας, ο πρίγκιπας Γιόακιμ και η οικογένειά του, είναι πως έδωσε συνέντευξη και σε άλλο μέσο, το BT, όπου ανέφερε ότι πρόκειται για μια τιμωρία για τα παιδιά του, ενώ η σύζυγός του Μαρί, πρόσθεσε πως κάνουν bullying στην μικρή τους κόρη από τότε που έγινε γνωστό πως δε θα έχει πλέον τον τίτλο της πριγκίπισσας.

vasiliki-oikogeneia-danias
Ο πρίγκιπας Γιόακιμ με τη σύζυγό του, Μαρί, και τα τέσσερα παιδιά του

Πώς η Δανία «εμπνεύστηκε» από τη βασιλική οικογένεια της Σουηδίας

Γιατί όμως η βασίλισσα Μαργαρίτα έκανε κάτι τέτοιο και τι σήμαινε η φράση πως η απόφασή της πάρθηκε σύμφωνα με παρόμοιες προσαρμογές που έχουν κάνει άλλοι βασιλικοί οίκοι, όπως αναφέρθηκε στην αρχική ανακοίνωση;

Μιλώντας στην Independent για την απόφαση αυτή, ο βασιλικός σχολιαστής Ρίτσαρντ Φιτζγουίλιαμς, σημείωσε ότι η βασίλισσα της Δανίας ακολουθεί «σχεδόν πανομοιότυπα» την απόφαση που ανακοίνωσε ο βασιλιάς της Σουηδίας Καρλ Γκούσταφ τον Οκτώβριο του 2019, πως τα παιδιά της πριγκίπισσα Μαντλίν και του Κρις Ο’Νιλ καθώς και του πρίγκιπα Καρλ Φίλιπ και της πριγκίπισσας Σοφίας θα χάσουν τους τίτλους Αυτού/Αυτής Υψηλότητα.

Εκείνη την εποχή, το σουηδικό βασιλικό παλάτι ανακοίνωσε, επίσης, ότι τα πέντε εγγόνια του βασιλιά δε θα πρέπει πλέον να εκτελούν επίσημα βασιλικά καθήκοντα.

Η ιδέα πίσω από τις αποφάσεις αυτές συνοψίζονται στη θεωρία πως «αν δεν είσαι άμεσα ο πρίγκιπας ή η πριγκίπισσα διάδοχος του θρόνου, τότε ο τίτλος που πιθανόν έχεις, θα είναι, κατά μία έννοια, ένα βάρος».

Μάλιστα, έκανε την σύγκριση με τον πρίγκιπα Έντουαρντ – τον τέταρτο και μικρότερο γιο της βασίλισσας Ελισάβετ - και την σύζυγό του Σοφί, οι οποίοι αποφάσισαν να μην απονείμουν τίτλους στα παιδιά τους, την λαίδη Λουίζ Μαουντμπάντεν – Γουίνδσορ και τον Τζέιμς Μαουντμπάτεν – Γουίνδσορ, τα οποία δεν θα εκτελούν βασιλικά καθήκοντα.

Όταν τα μέλη της σουηδικής βασιλικής οικογένειας έμαθαν για την αφαίρεση των τίτλων

Ωστόσο, σε αντίθεση με τη Δανία, η αντίδραση της σουηδικής βασιλικής οικογένειας στην συρρικνωμένη μοναρχία ήταν σε μεγάλο βαθμό θετική, με την πριγκίπισσα Μαντίλν να αποκαλύπτει τότε ότι πίστευε πως τα παιδιά της, η Λεονόρ, ο Νικόλας και η Αντριέν, θα έχουν «μεγαλύτερες ευκαιρίες να διαμορφώσουν τη ζωή τους ως ιδιώτες στο μέλλον».

Ο πρίγκιπας Καρλ Φίλιπ αποκάλυψε επίσης πως είδε την απόφαση του πατέρα του, βασιλιά της Σουηδίας, ως «θετική», καθώς σημείωσε πως τα παιδιά του «θα έχουν πιο ελεύθερες επιλογές στη ζωή».

vasiliki-oikogeneia-souhdias
Η βασιλική οικογένεια της Σουηδίας

Γιατί αντέδρασε τόσο αρνητικά η βασιλική οικογένεια της Δανίας;

Σύμφωνα με τον Φιτζγουίλιαμς, οι διαφορές στον τρόπο με τον οποίο η βασιλική οικογένεια της Δανίας αντέδρασε στην είδηση της συρρικνωμένης μοναρχίας, δείχνει τι συμβαίνει όταν «αφαιρείς τίτλους χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία, όπως έκανε ξεκάθαρα η βασίλισσα Μαργαρίτα».

«Αν αφαιρείς τίτλους χωρίς συμφωνία, όπως έκανε η βασίλισσα Μαργαρίτα, κινδυνεύεις να εμπλακείς σε μια ανελέητη δημόσια διαμάχη, όπως συμβαίνει τώρα» είπε., «Είναι άλλο πράγμα να μην απονέμεις έναν τίτλο. Είναι αναμφισβήτητα σκληρό να αφαιρείς έναν τίτλο χωρίς συναίνεση, όταν δεν υπήρξε κάποια παραβίαση των βασιλικών κανόνων ή δείγματα κακής συμπεριφοράς».

Η άλλη νύφη της βασίλισσας Μαργαρίτα υπερασπίστηκε την απόφαση της πεθεράς της

Ωστόσο, δεν καταδίκασαν όλοι στη βασιλική οικογένεια της Δανίας την απόφαση της βασίλισσας, καθώς η πριγκίπισσα Μαίρη, η οποία είναι παντρεμένη με τον διάδοχο του θρόνου, Φρέντερικ και με τον οποίο έχει αποκτήσει τέσσερα παιδιά, τον 16χρονο πρίγκιπα Κριστιάν, την 15χρονη πριγκίπισσα Ιζαμπέλα και τα 11χρονα δίδυμα πρίγκιπα Βίνσεντ και πριγκίπισσα Ζοζεφίν, να αναφέρει πως αν και η αλλαγή μπορεί να είναι δύσκολη για τα ανίψια της, είναι επίσης σωστή.

«Μπορώ να καταλάβω ότι είναι μια δύσκολη απόφαση απόφαση κατά τη λήψη της και μια πολύ δύσκολη απόφαση που πρέπει να λάβουν» δήλωσε η πριγκίπισσα Μαίρη στους δημοσιογράφους την Παρασκευή. «Η αλλαγή μπορεί να είναι δύσκολη και μπορεί πραγματικά να πονάει. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι σωστή».

Βέβαια, τις δηλώσεις αυτές η πριγκίπισσα Μαίρη της κάνει εκ του ασφαλούς, καθώς η απόφαση της μονάρχη δεν θα επηρεάσει τους τίτλους των δικών της παιδιών. Ωστόσο, σημείωσε ότι αυτό δε σημαίνει ότι θα διατηρήσουν τους τίτλους τους για πάντα, καθώς άφησε να εννοηθεί πως η ίδια και ο σύζυγός της μπορεί να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αφαιρέσουν τους τίτλους των παιδιών τους «όταν έρθει η ώρα».

«Θα εξετάσουμε επίσης τους τίτλους των παιδιών μας όταν έρθει η ώρα» δήλωσε η πριγκίπισσα Μαίρη, αναφερόμενη στον μεγαλύτερη γιο της, Κρίστιαν, ο οποίος είναι δεύτερος στη σειρά διαδοχής μετά τον πατέρα του. «Σήμερα δεν γνωρίζουμε πώς θα είναι ο βασιλικός οίκος στην εποχή του Κρίστιαν ή όταν αρχίσει να πλησιάζει η εποχή του».

Τα μειονεκτήματα της απόφασης 

Σύμφωνα πάντως με τον Φιτζγουίλιαμς, οι αλλαγές αυτές στη μοναρχία μπορεί να έχουν και τα μειονεκτήματά τους. Όπως για παράδειγμα ο αριθμός των πατρωνιών και των φιλανθρωπικών οργανώσεων που θα επωφεληθούν.

«Το θέμα είναι πως εάν έχεις έναν βασιλικό προστάτη, δίνει τεράστιο κύρος σε ένα ίδρυμα, βοηθά στην προσέλκυση δωρητών και του προσδίδει μια πολύ καλή φήμη» εξήγησε, προσθέτοντας πως, με τις αδυνατισμένες μοναρχίες, πολλά από αυτά τα ιδρύματα «θα πρέπει να τα βγάλουν πέρα χωρίς βασιλικούς που συνδέονται με αυτά».

Όπως σημείωσε, αυτό είναι πιθανό να ισχύει σε οικογένειες όπως η βρετανική βασιλική οικογένεια, η οποία έχει δει μείωση του αριθμού των ανώτερων βασιλικών μετά την αφαίρεση των τίτλων του πρίγκιπα Άντριου και της απόφασης του Χάρι και της Μέγκαν να αποχωρήσουν από τη βασιλική οικογένεια.

Από την άλλη, υπάρχουν και θετικά στοιχεία που συνδέονται με την απόφαση να αφαιρεθεί ένας βασιλικός τίτλος, όπως η λιγότερη προσοχή από τον Τύπο. «Το θετικό είναι πως είσαι εντελώς ελεύθερος και το ενδιαφέρον για σένα είναι μικρότερο» ανέφερε.

«Δεν μπορείς να τους ευχαριστείς όλους»

Κι ενώ υπάρχουν τόσο αρνητικά όσο και θετικά σε μια τέτοιου είδους μοναρχία, ο Φιτζγουίλιαμς σημείωσε πως οι δηλώσεις μελών της βασιλικής οικογένειας της Δανίας που καταδίκασαν την απόφαση της βασίλισσας Μαργαρίτας, «δείχνουν ότι αδυνατίζοντας μια μοναρχία, δεν μπορείς να τους ευχαριστήσεις όλους».

Σε δήλωσή του στην εφημερίδα BT, εκπρόσωπος του βασιλικού παλατιού της Δανίας ανέφερε την περασμένη Πέμπτη πως «η απόφαση αυτή συζητούνταν εδώ και πολύ καιρό. Καταλαβαίνουμε ότι αυτή τη στιγμή διακυβεύονται πολλά συναισθήματα, αλλά ελπίζουμε πως η επιθυμία της βασίλισσας να διασφαλίσει το μέλλον του βασιλικού παλατιού, θα γίνει σεβαστή».

megan-harry
Ο Χάρι και η σύζυγος του Μέγκαν Μάρκλ

Θα επηρεαστεί ο βασιλιάς Κάρολος από τα γεγονότα στη Δανία;

Όσο για το εάν η απόφαση της Δανής μονάρχη θα έχει επιπτώσεις στη βρετανική βασιλική οικογένεια, ο Φιτζγουίλιαμς δήλωσε ότι είναι απίθανο, ακόμη και παρά τις συνεχιζόμενες εικασίες για το εάν ο βασιλιάς Κάρολος θα αποφασίσει να απονείμει βασιλικούς τίτλους στα εγγόνια του Άρτσι και Λίλιμπετ, παιδιά του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ.

Στην ιστοσελίδα της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, τα παιδιά του ζευγαριού εξακολουθούν να αναφέρονται ως «κύριος Άρτσι Μαουντμπάτεν Γουίνδσορ» και «κυρία Λίλιμπετ Μαουντμπάτεν Γουίνδσορ» παρά το διάταγμα που εκδόθηκε από τον βασιλιά Γεώργιο Ε’ το 1917 και ορίζει ότι τα εγγόνια ενός Βρετανού μονάρχη μπορούν να είναι πρίγκιπες ή πριγκίπισσες.

Σύμφωνα με τον Φιτζγουίλιαμς, ενώ οι αποφάσεις της κάθε μοναρχίας είναι «εντελώς ξεχωριστές», αυτό «δεν σημαίνει πως ο Κάρολος δεν έχει ήδη τα δικά του σχέδια». «Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε ποια είναι αυτά» δήλωσε.