Πανηγυρικό είναι το κλίμα που επικρατεί τις τελευταίες ώρες στην Ουκρανία, μετά την ανακατάληψη της πόλης Λιμάν, στην επαρχία του Ντονέτσκ, το οποίο πριν από λίγα 24ωρα προσαρτήθηκε στη Ρωσική Ομοσπονδία, μαζί με άλλες τρεις περιοχές της Ουκρανίας.

«Από τις 12:30 η Λιμάν είναι εντελώς καθαρή. Ευχαριστώ τους στρατιωτικούς μας» ανακοίνωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι με βίντεό του στο Telegram, την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρθηκαν προς το Ντονέτσκ.

Για «σημαντική νίκη» έκανε λόγο και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, εκτιμώντας παράλληλα πως οι Ουκρανοί μπορούν να απωθήσουν αποφασιστικά τις ρωσικές δυνάμεις.

Συγκεκριμένα ο Στόλντενμπεγκ τόνισε: «Είδαμε ότι κατάφεραν να καταλάβουν μια νέα πόλη, τη Λιμάν, και αυτό καταδεικνύει ότι οι Ουκρανοί σημειώνουν πρόοδο και είναι σε θέση να απωθήσουν τις ρωσικές δυνάμεις χάρη στο θάρρος, χάρη στη γενναιότητα, τις ικανότητές τους αλλά φυσικά και χάρη στα προηγμένα όπλα που τους προσφέρουν οι ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοι».

Παράλληλα εξήγησε ότι η καλύτερη τακτική για τη Δύση μετά την προσάρτηση των τεσσάρων περιοχών στη Ρωσία είναι να συνεχιστεί η παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία.

Σε ότι αφορά την επείγουσα αίτηση της Ουκρανίας για είσοδο στο ΝΑΤΟ, ο κ.Στόλτενμπεργκ απάντησε ότι «οποιαδήποτε απόφαση για ένταξη πρέπει να ληφθεί με την ομόφωνη έγκριση των 30 συμμάχων», παραπέμποντας έτσι στις συλλογικές αποφάσεις της Συμμαχίας.

Με την ανακατάληψη της Λιμάν οι ουκρανικές δυνάμεις έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα στο Κρεμλίνο, κυρίως γιατί η συγκεκριμένη πόλη αποτελεί στρατηγικό σημείο για πιθανές περαιτέρω επιθέσεις προς τα ανατολικά, πιέζοντας παράλληλα τις γραμμές των Ρώσων.

Επιπλέον, ο διαχρονικός ρόλος της πόλης ως κόμβου μεταφορών και logistics εντείνει ακόμη τις συνέπειες για την Μόσχα, αφού ανακόπτει τις οδούς ανεφοδιασμού των ρωσικών δυνάμεων, τις οποίες αναγκάζει να αποχωρήσουν μακρύτερα σε εδάφη που έχουν καταλάβει.

Την ανακατάληψης της Λιμάν χαιρέτισαν υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν χαρακτηρίζοντάς την ως «απολύτως σημαντική», αλλά και το Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας που τόνισε ότι πρόκειται για «σημαντική πολιτική οπισθοδρόμηση» της Ρωσίας, δεδομένου ότι βρίσκεται σε «μια περιοχή που η Ρωσία υποτίθεται ότι είχε στόχο να ''απελευθερώσει'' και προσπάθησε να «προσαρτήσει παράνομα».

Προβληματισμός στο Κρεμλίνο

Αντίθετα, προβληματισμός επικρατεί στη Μόσχα, η οποία επιχείρησε να παρουσιάσει την οπισθοχώρηση των στρατευμάτων της ως μια στρατηγική κίνηση, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι Ουκρανοί είχαν εκτεταμένες απώλειες στην προσπάθειά τους να ανακαταλάβουν την πόλη.