Οι κινήσεις της Μόσχας αποκαλύπτουν πως βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση πλέον με την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς από τη μια καλεί και ξένους μαχητές να ενταχθούν στις δυνάμεις της (περιλαμβανομένων και Σύρων), υποσχόμενη ρωσική ιθαγένεια, ενώ από την άλλη χιλιάδες επίστρατοι δεν μπορούν να πολεμήσουν.

Χιλιάδες Ρώσοι που επιστρατεύθηκαν για στρατιωτική θητεία στην Ουκρανία στάλθηκαν στα σπίτια τους ως ακατάλληλοι, ενώ το ρωσικό κοινοβούλιο συνεδριάζει σήμερα για τις προσαρτήσεις στις περιοχές όπου οι ρωσικές δυνάμεις υφίστανται σημαντικές απώλειες.

«Φιάσκο η επιστράτευση των Ρώσων;»

Όπως σημειώνει το Reuters, η πρώτη επιστράτευση της Ρωσίας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αφού οι δυνάμεις της υπέστησαν μεγάλες ήττες στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, οδήγησε σε εκτεταμένη δυσαρέσκεια και ανάγκασε χιλιάδες άνδρες να φύγουν στο εξωτερικό, για να αποφύγουν τη συμμετοχή τους σε έναν πόλεμο που δεν θέλουν να πάρουν μέρος.

Ο Μιχαήλ Ντεγτιάρεφ, κυβερνήτης της ρωσικής περιφέρειας Χαμπάροφσκ στην ανατολική Ρωσία, είπε ότι αρκετές χιλιάδες άνδρες αναφέρθηκαν για στράτευση μέσα σε 10 ημέρες, αλλά πολλοί από αυτούς κρίθηκαν ακατάλληλοι.

«Περίπου οι μισοί από αυτούς επέστρεψαν σπίτι τους, καθώς δεν πληρούσαν τα κριτήρια επιλογής για να εισέλθουν στη στρατιωτική θητεία», σημείωσε ο Ντεγτιάρεφ σε μια ανάρτηση βίντεο στο Telegram.

Ανέφερε ότι ο στρατιωτικός επίτροπος της περιοχής απομακρύνθηκε αλλά ότι η απόλυσή του δεν θα επηρεάσει την επιστράτευση, μια επιστράτευση που πηγαίνει μάλλον από το κακό στο χειρότερο.

Η επιστράτευση ορίστηκε με βάση τη στρατολόγηση ατόμων με στρατιωτική εμπειρία, αλλά συχνά φαινόταν να αγνοούνται τα αρχεία υπηρεσίας, η υγεία, ακόμα και η ηλικία.

Η κατάληψη της Λιμάν γέρνει την πλάστιγγα στην περιοχή

Οι απανωτές αποτυχίες στο μέτωπο φάινεται ότι παίζουν και αυτές το ρόλο τους όμως στο σχέδιο του Πούτιν για επιστράτευση. Ο Πούτιν υπέστη ισχυρό πλήγμα την Κυριακή με τις ουκρανικές δυνάμεις να αποκτούν τον έλεγχο της στρατηγικής σημασία πόλης Λιμάν, το πιο σημαντικό κέρδος τους εδώ και εβδομάδες.

Η κατάληψη της Λιμάν από τις ουκρανικές δυνάμεις θέτει το έδαφος για περαιτέρω πρόοδο με στόχο τον περιορισμό των γραμμών ανεφοδιασμού της Ρωσίας προς τα χτυπημένα στρατεύματά της σε μία μόνο διαδρομή.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι η κατάληψη της πόλης Λίμαν, όπου υψώθηκαν ουκρανικές σημαίες το Σάββατο, έδειξε ότι η Ουκρανία ήταν ικανή να εκτοπίσει τις ρωσικές δυνάμεις και έδειξε τον αντίκτυπο που είχε η ανάπτυξη προηγμένων δυτικών όπλων από την Ουκρανία στη σύγκρουση.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε ότι η επιτυχία των στρατιωτών της χώρας δεν περιορίζεται στην κατάληψη της πόλης και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόυντ Όστιν είπε ότι η Ουάσινγκτον «ενθαρρύνεται πολύ» από τα ουκρανικά κέρδη στο πεδίο της μάχης.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε το Σάββατο ότι αποσύρει στρατεύματα από την περιοχή του Λίμαν υπό την απειλή περικύκλωσης.

Προσαρτημένες περιοχές στην Ουκρανία

Μέρες νωρίτερα, ο Πούτιν κήρυξε την προσάρτηση τεσσάρων επαρχιών που καλύπτουν σχεδόν το ένα πέμπτο της Ουκρανίας, μια περιοχή που περιλαμβάνει το Λίμαν. Το Κίεβο και η Δύση έχουν καταδικάσει τη διακήρυξη ως φάρσα, χωρίς ίχνος νομιμότητας

Η ανακατάληψη της Λιμάν από τα ουκρανικά στρατεύματα είναι η μεγαλύτερη απώλεια της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης από την κεραυνοβόλο αντεπίθεση της Ουκρανίας στη βορειοανατολική περιοχή του Χάρκοβο τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το Reuters.

Ο έλεγχος επί της Λιμάν θα μπορούσε να αποδειχθεί «βασικός παράγοντας» για να βοηθήσει την Ουκρανία να ανακτήσει τα χαμένα εδάφη στην προσαρτημένη από τους Ρώσους περιοχή του Λουχάνσκ, δήλωσε ο κυβερνήτης της, Σέρχι Γκαϊντάι.

Το κοινοβούλιο της Ρωσίας πρόκειται να εξετάσει σήμερα νομοσχέδια και συνθήκες επικύρωσης για την προσάρτηση των περιοχών, δήλωσε ο πρόεδρος της κάτω βουλής του κοινοβουλίου, λίγες μέρες μετά τη φιέστα του Πούτιν στο Κρεμλίνο.

Οι Ρώσοι βουλευτές πρόκειται να οριστικοποιήσουν την παράνομη κατάληψη τεσσάρων ουκρανικών περιοχών αυτή την εβδομάδα, με τα έγγραφα προσάρτησης να αναμένεται να περάσουν και από τα δύο σώματα του ρωσικού κοινοβουλίου τη Δευτέρα και την Τρίτη.