Την άρση της ασυλίας 34 βουλευτών, περιλαμβανομένου και του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ζητά η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε αίτημα που υπέβαλε τη Δευτέρα, τη στιγμή που η Τουρκία οδεύει προς τις εκλογές του ερχόμενου Ιουνίου, όπως μετέδωσε το δίκτυο CNN Turk.

Ειδικότερα ο Κιλιτσντάρολγου είναι ένα από τα πέντε ανώτερα στελέχη του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), την άρση της ασυλίας των οποίων επιδιώκει η κυβέρνηση, όπως και 23 βουλευτών του φιλοκουρδικού αριστερού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), ενός βουλευτή του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Περιφερειών (DBP), ενός από το Κόμμα των Τούρκων Εργαζομένων, ενός ανεξάρτητου και του ηγέτη του ακροδεξιού υπερεθνικιστικού «Κόμματος Νίκης», Ουμίτ Οζντάγ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κιλιτσντάρολγου είναι συχνός στόχος μηνύσεων από τον Ερντογάν.

Σύμφωνα με το CNN Turk ανάλογο αίτημα υπέβαλε η κυβέρνηση Ερντογάν και για δύο βουλευτές του κυβερνώντος «Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» (AKP). Ο Κιλιτσντάρογλου και τα άλλα στελέχη του CHP φέρονται να κατηγορούνται για φυλλάδιο που κυκλοφόρησε το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα με τίτλο: «Το πολιτικό σκέλος της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν σε 21 ερωτήσεις».