Στο 90 και 1
Στο 90 και 1 Κώστας Γκόντζος Διονύσης Βερβελές
gallides
Διεθνή

Διάσημες Γαλλίδες έκοψαν μια μπούκλα από τα μαλλιά τους για αλληλεγγύη στον αγώνα των γυναικών του Ιράν

Το θάρρος τους και η αξιοπρέπειά τους μας δεσμεύουν, ανέφεραν

Πολυάριθμες Γαλλίδες ηθοποιοί και τραγουδίστριες έκοψαν μια μπούκλα από τα μαλλιά τους ως ένδειξη αλληλεγγύης στον αγώνα των γυναικών του Ιράν τραβώντας σε βίντεο τη στιγμή.

Με φόντο το τραγούδι «Bella Ciao» στα περσικά ηθοποιοί και τραγουδίστριες, μεταξύ των οποίων είναι η Ιζαμπέλ Ιπέρ, η Μαριόν Κοτιγιάρ, η Ιζαμπέλ Ατζανί αλλά και οι γαλλόφωνες Βρετανίδες Σαρλότ Ράμπλινγκ και Τζέιν Μπίρκιν, κόβουν μια μπούκλα μαλλιών μπροστά στην κάμερα, επαναλαμβάνοντας μία κίνηση η οποία έγινε σύμβολο της εξέγερσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ιράν.

Πρόσβαση στις πιο θεμελιώδεις ελευθερίες

«Ο ιρανικός λαός, με πρώτες τις γυναίκες, διαδηλώνει με κίνδυνο για τη ζωή του. Αυτός ο λαός το μόνο που ελπίζει είναι να αποκτήσει πρόσβαση στις πιο θεμελιώδεις ελευθερίες. Αυτές οι γυναίκες, αυτοί οι άνδρες, ζητούν την υποστήριξή μας», αναφέρεται σε ένα γραπτό μήνυμα που συνοδεύει το βίντεο στο λογαριασμό «soutienfemmesiran» στο Instagram.

«Το θάρρος τους και η αξιοπρέπειά τους μας δεσμεύουν. Είναι αδύνατο να μη συνεχίσουμε να καταγγέλλουμε αυτή την τρομερή καταπίεση (…) Αποφασίσαμε έτσι να ανταποκριθούμε στην έκκληση που μας έγινε κόβοντας κι εμείς μερικές απ' αυτές τις μπούκλες», προσθέτουν στην έκκληση αυτή, η οποία ξεκίνησε από δικηγόρους.

Συμπαράσταση στις γυναίκες του Ιράν

Χθες Τρίτη, περισσότερες από 1.000 προσωπικότητες της γαλλικής έβδομης τέχνης, μεταξύ των οποίων σταρ όπως η Λεά Σεϊντού, η Ιζαμπέλ Ιπέρ και ο Ντάνι Μπουν, διάσημοι κινηματογραφιστές ή ο επικεφαλής του Φεστιβάλ των Καννών, Τιερί Φρεμό, είχαν ήδη ταχθεί υπέρ της στήριξης των γυναικών στο Ιράν, σε άρθρο τους που διαβιβάσθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Υπενθυμίζεται ότι η Μαχσά Αμινί, μια 22χρονη Κούρδισα του Ιράν, έχασε τη ζωή της στις 16 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της για παραβίαση του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ο οποίος υποχρεώνει τις γυναίκες να φορούν μαντίλα. Ο θάνατός της προκάλεσε κύμα διαδηλώσεων στο Ιράν, οι οποίες κατεστάλησαν βίαια, καθώς και συγκεντρώσεις αλληλεγγύης για τις Ιρανές σε όλο τον κόσμο.