Σε δύσκολη θέση δείχνει πως βρίσκεται ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν με την τροπή που έχει πάρει ο πόλεμος, καθώς στη δεύτερη φάση της ουκρανικής αντεπίθεσης  το Κίεβο επελαύνει και η Μόσχα χάνει σημαντικά εδάφη από αυτά που κατέλαβε. Έτσι, ο Πούτιν επιχειρεί την ανασύνταξη των στρατιωτικών δυνάμεών του.

Ο Πούτιν, παίζοντας στο δυνατό του «χαρτί», δηλαδή τα ορυκτά καύσιμα, είδε την Τετάρτη τον ΟΠΕΚ+ να ανακοινώνει συμφωνία για την μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μετά από εισήγηση Ρωσίας – Σαουδικής Αραβίας. Η απόφαση αυτή έχει στόχο να ανακοπεί η πτώση των τιμών, που προκαλείται από την αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας, σε μια νευραλγική, ωστόσο, φάση του πολέμου στην Ουκρανία, κατά την οποία η Μόσχα αναζητεί εναγωνίως συμμάχους στο διεθνές στερέωμα.

Έτσι, «ο Πούτιν βρίσκει επιτέλους έναν αληθινό φίλο στη Σαουδική Αραβία» σημείωσε το ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg. Σε σχόλιό του, «το βασίλειο θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομία και τις μελλοντικές του πωλήσεις για να βοηθήσει να χρηματοδοτήσει τον παράνομο πόλεμο του» ανέφερε το ειδησεογραφικό δίκτυο για το Ρώσο Πρόεδρο, καθώς «το ακριβό πετρέλαιο θα γεμίσει τα ταμεία της Σαουδικής Αραβίας και θα κρατήσει τη Ρωσία σε οβίδες πυροβολικού και βασανιστήρια, ενώ θα πλήξει πολιτικά τον Μπάιντεν», κατέληξε.

Ο Πούτιν όμως «κινδυνεύει» από το ίδιο του το περιβάλλον και θα κάνει τα πάντα για να «σωθεί». Μάλιστα, ο πρώτος που υπέδειξε ως πιθανή μια ρωσική ήττα, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου υπήρξε ο Τσετσένος ηγέτης και επιστήθιος φίλος του Ρώσου Προέδρου, Ραμζάν Καντίροφ, απηχεί τους μύχιους φόβους του Βλαντιμίρ Πούτιν για το προσωπικό του μέλλον. Έτσι, ο Πούτιν αναβάθμισε χθες τον Τσετσένο «οπλαρχηγό» σε Στρατηγό, καθιστώντας τον δηλαδή συμμέτοχο της όποιας έκβασης του πολέμου, ασχέτως αν ο κ. Καντίροφ έχει στρέψει μετωπικά τα βέλη της κριτικής του κατά του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, τον οποίο δεν αποκλείεται να διαδεχθεί στο ρωσικό πεντάγωνο το επόμενο διάστημα. Παρότι ο Τσετσένος ηγέτης χαρακτήρισε ως «μεγάλη τιμή» για τον ίδιο την προαγωγή του σε στρατηγό, παρότι τίποτα δεν εγγυάται στην πράξη ότι ο ίδιος θα ακολουθήσει τροχιά προς τα πάνω, αν τελικά η Ρωσία ηττηθεί στον πόλεμο.

Το τελευταίο ενδεχόμενο δε φαντάζει καθόλου απίθανο, κρίνοντας από τη δυναμική της ουκρανικής αντεπίθεσης, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την επιστροφή σημαντικών εδαφών στην Ουκρανία. «Ολοένα και περισσότεροι πολίτες στη Ρωσία συνειδητοποιούν ότι θα σκοτωθούν επειδή ο Πούτιν δεν θέλει να βάλει τέλος στον πόλεμο» δήλωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, σχετικά με την ουκρανική επιστράτευση, τη στιγμή που ο στρατός της χώρας του απελευθέρωνε χθες τρεις κοινότητες στην περιφέρεια της Χερσώνας (στην νότια Ουκρανία), καθώς συνεχίζεται η αντεπίθεση για την ανακατάληψη εδαφών από τους Ρώσους εισβολείς, κατά την 224η -πλέον- ημέρα του πολέμου.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, οι κοινότητες που απελευθερώθηκαν είναι οι: Νοβοβοσκρεσένσκε, Νοβοχριχόριφκα και Πετροπάβλικα, οι οποίες βρίσκονται βορειοανατολικά της Χερσώνας, με τον Ουκρανό Πρόεδρο να καταλήγει πως «ολοένα και περισσότεροι πολίτες στη Ρωσία συνειδητοποιούν ότι θα σκοτωθούν επειδή ένας άνθρωπος δεν θέλει να βάλει τέλος σε αυτόν τον πόλεμο. Είναι προφανές ποιοι θα νικήσουν».

Πυρηνικά

Πάντως, ο Πούτιν εκτός από λίγους φίλους πλέον έχει και λίγα όπλα, εξέλιξη που δεν αποκλείεται να βαρύνει υπέρ της χρήσης «μικρών» πυρηνικών από την Μόσχα, κατά την προτροπή Καντίροφ.

Μια αίσθηση ανακούφισης για τη διεθνή κοινότητα, σε αυτήν την προοπτική, προκάλεσε η είδηση του εντοπισμού του ρωσικού πυρηνικού υποβρυχίου «Μπέλγκοροντ» στην Αρκτική, το οποίο είχε εξαφανιστεί προ ημερών από τη βάση του, σκορπώντας τρόμο απέναντι στο ενδεχόμενο να ενεργοποιούσε την υπερτορπίλη «Ποσειδών».

Μάλιστα, η Ουάσιγκτον άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνδρομής στην ανάλυση των υποβρυχίων ηχογραφήσεων, ώστε να βοηθήσουν τους ανιχνευτές σαμποτάζ του αγωγού Nord Stream.

Καλά πληροφορημένες πηγές μετέδιδαν, σύμφωνα με το CNN, πως οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσφέρουν τη χρήση των πιο προηγμένων δυνατοτήτων υποβρύχιας ανάγνωσης ήχου για την ανάλυση ηχογραφήσεων από την εποχή της εμφανούς δολιοφθοράς των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream. Συγκεκριμένα, η επεξεργασία των υπογραφών σόναρ από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ - ο όρος για τους μοναδικούς υποβρύχιους ήχους - που παρέχονται από τη Σουηδία και τη Δανία θα μπορούσε να ενισχύσει τις έρευνες παρέχοντας μια πιο λεπτομερή εικόνα του τι βρισκόταν στην περιοχή τη στιγμή των εκρήξεων του αγωγού και τι τις προκάλεσε.

Ζαπορίζια

Παράλληλα, διάταγμα για την ενσωμάτωσή του στη Ρωσική Ομοσπονδία και την απόκτηση ελέγχου στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια υπέγραψε την Τετάρτη ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, παραδεχόμενος δημόσια ότι η Ρωσία δεν ελέγχει πλήρως καμία από τις συνολικά τέσσερις περιοχές μέχρι τώρα, αν και «η κατάσταση θα σταθεροποιηθεί», όπως υποσχέθηκε ο ίδιος.

«Προχωρούμε με αφετηρία το γεγονός ότι η κατάσταση θα σταθεροποιηθεί και θα είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε με ηρεμία αυτά τα εδάφη», τόνισε, σε δηλώσεις του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, επιχειρώντας παράλληλα να προσεγγίσει πολιτικά και ηθικά τους ουκρανικούς πληθυσμούς των τεσσάρων, διαφιλονικούμενων περιοχών. Στο πλαίσιο αυτό, μιλώντας σε τελετή βράβευσης εκπαιδευτικών, ο Ρώσος Πρόεδρος έσπευσε να δηλώσει πως τρέφει μεγάλο σεβασμό για τον ουκρανικό λαό. «Πάντα, ακόμη και σήμερα, παρά την τρέχουσα τραγωδία, τρέφουμε μεγάλο σεβασμό για τον ουκρανικό λαό, τον ουκρανικό πολιτισμό, τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και ούτω καθεξής» είπε ο Πούτιν.