Εκείνη και εγώ
Εκείνη και εγώ Θανάσης Φουσκίδης Στέλλα Γκαντώνα
makron_lockdown_gallia_123
Διεθνή

Μακρόν: Θέλει πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

Υποσχέθηκε να πείσει τα κράτη-μέλη μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στις 20-21 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες

Πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ζήτησε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δεσμεύτηκε «να πείσει» τους άλλους Ευρωπαίους για την πρότασή του. Ακόμα και τους Γερμανούς που είναι αντίθετοι.

«Θα πείσουμε τους άλλους Ευρωπαίους», «το αργότερο» μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις 20 και 21 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, διαβεβαίωσε, μιλώντας σε σύνοδο επιχειρηματιών που διοργανώθηκε στο Παρίσι από τη Δημόσια Τράπεζα Επενδύσεων. «Το υποστηρίζουμε πολύ αυτό» σημείωσε.

«Θα δημιουργήσουμε ένα σύστημα στο πλαίσιο του οποίου θα θέσουμε ανώτατο όριο στο αέριο που χρησιμοποιούμε για να παράγουμε ηλεκτρικό», κάτι που «θα επιτρέψει να μειωθεί» η «τιμή του παραγόμενου ηλεκτρικού», τόνισε.

Ο Μακρόν αναφέρθηκε στον «ιβηρικό μηχανισμό», δηλαδή το μοντέλο που εφαρμόζεται από την Ισπανία και την Πορτογαλία «εδώ και μερικούς μήνες» και το οποίο «λειτουργεί αρκετά καλά».

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, αυτό θα συνεισφέρει στο να έχουμε μέχρι «το τέλος Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου» τιμές «που θα κυμαίνονται σε μια ζώνη που είναι πολύ πιο αποδεκτή», καθώς και «πιο λογικά» συμβόλαια προμήθειας αερίου και ηλεκτρικού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε την Τετάρτη, έτοιμη να «εξετάσει» ένα πλαφόν στις τιμές του αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά για να αντιμετωπίσει την άνοδο των λογαριασμών της ενέργειας που προκαλείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Άλλωστε, 15 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιταλία και η Πολωνία, στηρίζουν έναν τέτοιο μηχανισμό.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί και την Παρασκευή στην άτυπη σύνοδο κορυφής στην Πράγα.

Παραμένει αντίθετη η Γερμανία για το πλαφόν

Πάντως, η Γερμανία, που εξαρτιόταν από το ρωσικό αέριο είναι η πρώτη από μία σειρά κρατών που λένε «όχι» σε ένα γενικό πλαφόν στη χονδρική.

«Δίπλα σ' αυτό, θα θέσουμε μηχανισμούς αλληλέγγυας ευρωπαϊκής χρηματοδότησης όπως κάναμε στη διάρκεια της κρίσης της Covid για να αποφύγουμε να έχουμε μια ευρωπαϊκή αγορά που θα εκραγεί σ' αυτή την κρίση», διαβεβαίωσε ακόμη ο Μακρόν, που τάχθηκε υπέρ ενιαίας διαπραγμάτευσης της Ευρώπης στην αγορά.

«Θα πούμε με φιλία στους Αμερικανούς φίλους μας, τους Νορβηγούς φίλους μας, “είστε καταπληκτικοί, μας παρέχετε ενέργεια από αέριο, όμως είναι κάτι που δεν μπορεί να προχωρήσει για πολύ καιρό, αυτό είναι πως δεν μπορούμε να πληρώνουμε εμείς το αέριο τέσσερις φορές ακριβότερα απ' ό,τι εσείς το πουλάτε στους βιομηχάνους σας”», τόνισε.