Ανακοίνωση ότι πρόκειται να παύσει τις εξαγωγές ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ύστερα από τις επιθέσεις με πυραύλους στις ενεργειακές υποδομές του τη Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου, έβγαλε το υπουργείο Ενέργειας της Ουκρανίας.

«Οι σημερινές (σημ. Δευτέρα) πυραυλικές επιθέσεις, που έπληξαν θερμοηλεκτρικούς σταθμούς και υποσταθμούς διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, ανάγκασαν την Ουκρανία να αναστείλει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από τις 11 Οκτωβρίου 2022 για να σταθεροποιήσει το εγχώριο ενεργειακό σύστημα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Η έκρηξη της γέφυρας του Κερτς, το σημείο ένωσης της Ρωσίας με την Κριμάια, ήταν ο λόγος των πυραυλικών επιθέσεων, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Κατά τον υπουργό Ενέργειας της Ουκρανίας, Χέρμαν Χαλουστσένκο, το σύστημα ενέργειας δέχθηκε «τις μεγαλύτερες επιθέσεις από την έναρξη του πολέμου».

Αυτή η εξέλιξη φαίνεται δυσάρεστη και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την Ουκρανία, αφού το υπουργείο Ενέργειας της χώρας είχε ανακοινώσει πως ελπίδα του ήταν να λάβει 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως το τέλος του έτους. Η συγκεκριμένη πεποίθηση εξωτερικεύτηκε τον Ιούνιο.

Με βάση όσα δηλώνουν από το Κρεμλίνο, δεν επιτίθεντο, τουλάχιστον ως τη Δευτέρα, σε μη στρατιωτικούς στόχους από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.