Σε ιστορική συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων τους και την άρση των εμποδίων στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο κατέληξαν ο Λίβανος και το Ισραήλ, δύο χώρες που τυπικά βρίσκονται σε πόλεμο.

«Πρόκειται για ένα ιστορικό επίτευγμα που θα ενισχύσει την ασφάλεια του Ισραήλ, θα φέρει δισεκατομμύρια στην οικονομία του Ισραήλ και θα διασφαλίσει τη σταθερότητα των βόρειων συνόρων μας», ανάφερε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Γιαΐρ Λαπίντ. «Όλα τα αιτήματά μας έγιναν δεκτά, οι αλλαγές που είχαμε ζητήσει έγιναν δεκτά», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Λιβάνου, Μισέλ Αούν.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ μεσολαβούν εδώ και δύο χρόνια μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ, που επισήμως βρίσκονται σε πόλεμο, για τη διευθέτηση της συνοριακής διαφοράς τους. Στις αρχές Οκτωβρίου και οι δύο χώρες είχαν εκφράσει την ικανοποίησή τους για ένα σχέδιο συμφωνίας που παρουσίασε ο Αμερικανός μεσολαβητής Άμος Χόχσταϊν. Όμως την προηγούμενη Πέμπτη το Ισραήλ απέρριψε σειρά τροποποιήσεων του Λιβάνου.

Θετική απάντηση

Τις τελευταίες ημέρες συνεχίστηκαν οι διαπραγματεύσεις και νωρίς σήμερα το πρωί το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι έλαβε θετική απάντηση στις ανησυχίες του σχετικά με τις τροποποιήσεις του Λιβάνου. Μάλιστα, το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ, πρόκειται να συνεδριάσει αύριο για να συζητήσει τη συμφωνία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Τύπου και αξιωματούχων, το σχέδιο συμφωνίας προβλέπει ότι το κοίτασμα φυσικού αερίου Καρίς θα ελέγχεται από το Ισραήλ και αυτό του Κανά, που βρίσκεται πιο βορειοανατολικά, από τον Λίβανο.