Η Ρωσία συνεχίζει να σφυροκοπά την Ουκρανία μετά το χτύπημα στην γέφυρα της Κριμαίας. Μόνο χθες οι Ρώσοι «χτύπησαν» με 83 πυραύλους. Την Τρίτη έχουν σημειωθεί χτυπήματα στη Ζαπορίζια, κοντά στον πυρηνικό σταθμό ενώ ο περιφερειακός κυβερνήτης του Λβιβ, στα δυτικά της χώρας, προειδοποίησε για νέα ρίψη πυραύλων.

Σε ανάρτησή του στο Telegram ο Αντρέι Σαντόβι έγραψε «Εκρήξεις ακούγονται στο Λβιβ. Υπάρχουν προβλήματα με το ηλεκτρικό ρεύμα».

Εκρήξεις σημειώθηκαν και σε δύο ενεργειακές εγκαταστάσεις στην ίδια περιοχή, χωρίς να υπάρχουν αναφορές για θύματα.

Ο δήμαρχος του Λβιβ, ζήτησε από τους κατοίκους να αποθηκεύσουν ένα μικρό απόθεμα νερού, αναμένοντας ότι μπορεί να υπάρξουν διακοπές στην υδροδότηση μετά τα ρωσικά χτυπήματα.

ΟΗΕ: Ίσως έγιναν εγκλήματα πολέμου

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί εναντίον πολλών πόλεων στην Ουκρανία τη  Δευτέρα «ενδέχεται να παραβίασαν» το δίκαιο του πολέμου και να αποτελούν εγκλήματα πολέμου, αν «στοχοθετήθηκαν σκοπίμως» μη στρατιωτικές υποδομές, εκτίμησε σήμερα ο ΟΗΕ.

«Ζητάμε από τη Ρωσία να αποφύγει κάθε κλιμάκωση» της βίας, δήλωσε η Ραβίνα Σαμντασάνι εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα από τη Γενεύη.

Παράλληλα ζήτησε από τη Μόσχα «να λάβει όλα τα δυνατά μέσα για να αποφύγει τις απώλειες μεταξύ των αμάχων και τις ζημιές σε πολιτικές υποδομές». «Οι άμεσες επιθέσεις εναντίον αμάχων και πολιτικών υποδομών, δηλαδή μη στρατιωτικών, αποτελεί έγκλημα πολέμου», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον απολογισμό της Ύπατης Αρμοστείας, τουλάχιστον 12 άμαχοι σκοτώθηκαν από τους χθεσινούς βομβαρδισμούς και περισσότεροι από 100 άλλοι τραυματίστηκαν. «Ανησυχούμε σοβαρά ότι κάποιες από τις επιθέσεις φαίνεται να είχαν ως στόχο κρίσιμες πολιτικές υποδομές (…) γεγονός που καταδεικνύει ότι αυτά τα πλήγματα ενδέχεται να έχουν παραβιάσει τις αρχές για τη διεξαγωγή των εχθροπραξιών, βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», πρόσθεσε η Σαμντασάνι.

Μεταξύ των στόχων των ρωσικών βομβαρδισμών ήταν «τουλάχιστον 12 ενεργειακές εγκαταστάσεις που υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν σε οκτώ περιοχές» της Ουκρανίας, εξήγησε η ίδια. Οι ζημιές που προκλήθηκαν σε κεντρικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας και σε γραμμές ηλεκτροδότησης πριν τον χειμώνα «δημιουργούν νέες ανησυχίες για την προστασία των αμάχων και κυρίως για τις επιπτώσεις τους στους ευάλωτους πληθυσμούς», σημείωσε η Σαμντασάνι.