Η Ρωσία έδειξε ανοιχτή στο να διαπραγματευτεί με τη Δύση, με βάση τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο, δεν θεωρούν ότι από την πλευρά των Ρώσων υπάρχει όντως διάθεση για συζητήσεις.

Ο εκπρόσωπος του State Department, Νεντ Πράις, τόνισε ότι η δήλωση του Λαβρόφ για διάλογο που θα αφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία δεν είναι σοβαρή και δεν πρόκειται για «εποικοδομητική, θεμιτή προσφορά» για την έναρξή του, όπως δήλωσε την Τρίτη.

Από τη μεριά τους, μέσω του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, εκ Ρωσίας απέρρεε ότι είναι όντως ανοιχτή στο διάλογο, αλλά πρόταση για διαπραγμάτευση που να λογίζεται ως σοβαρή δεν έχει ληφθεί.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, από τη μεριά τους, διεμήνυσαν ότι διάλογος σοβαρός και εποικοδομητικός μπορεί να γίνει μόνο αν η Ρωσία παύσει «τη βάναυση επίθεσή της» στην Ουκρανία, αφού αυτό θα ήταν το πιο σημαντικό βήμα.

«Δεν την θεωρούμε μια εποικοδομητική και θεμιτή προσφορά για διάλογο και διπλωματία, που είναι απολύτως απαραίτητα προκειμένου να μπει ένα τέλος σε αυτόν τον βάναυσο επιθετικό πόλεμο», είπε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.