Η στέψη του βασιλιά Καρόλου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 Μαΐου 2023, όπως ανακοίνωσαν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Η τελετή θα λάβει χώρα στο Αββαείο του Ουέστμινστερ του Λονδίνου, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου του Καντέρμπουρι Τζάστιν Ουέλμπι, του πνευματικού ηγέτη της Αγγλικανικής Εκκλησίας.


Στέψη και για την Καμίλα

Στην τελετή ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ θα στεφθεί μαζί με τη βασιλική σύζυγο του, Καμίλα.

«Η στέψη θα αντικατοπτρίζει τον ρόλο του μονάρχη σήμερα και θα κοιτάζει προς το μέλλον, ενώ θα έχει τις ρίζες του σε μακροχρόνιες παραδόσεις και επιδείξεις. Η στέψη είναι μια πανηγυρική θρησκευτική λειτουργία, μαζί με μια ευκαιρία για εορτασμό και μεγαλοπρέπεια», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ανακοινωθέν του Παλατιού που προϊδεάζει για μία πιο σύγχρονη μορφή Στέψης από εκείνη της μητέρας του, βασίλισσας Ελισάβετ.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την τελετή θα ανακοινωθούν αργότερα, όπως επισημαίνει το Παλάτι.


Πρώτη στέψη μετά από το 1953

Τα τελευταία 900 χρόνια, η Τελετή λαμβάνει χώρα στο Αββαείο του Ουέστμινστερ του Λονδίνου, ενώ η στέψη του νέου ηγεμόνα πραγματοποιείται παραδοσιακά μερικούς μήνες μετά την άνοδο στο θρόνο, για να υπάρξει χρόνος για την απαιτούμενη προετοιμασία.

Η στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ, έγινε στις 2 Ιουνίου 1953 και ήταν η πρώτη που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, ενώ θεωρήθηκε ορόσημο για τον εκσυγχρονισμό της μοναρχίας. Κράτησε τρεις ώρες, ενώπιον 8.251 προσκεκλημένων και την παρακολούθησαν από τις τηλεοράσεις τους 27 εκατομμύρια Βρετανοί.

Σύμφωνα με τις επιθυμίες του βασιλιά Καρόλου, η τελετή τώρα θα είναι μικρότερης διάρκειας, λιγότερο ακριβή και πιο αντιπροσωπευτική της σύγχρονης βρετανικής κοινωνίας.