Σε μια πρωτότυπη διαμαρτυρία κατά του αναχρονιστικού ενδυματολογικού κώδικα του καθεστώτος του Ιράν και του αυταρχισμού της Αστυνομίας Ηθών στη χώρα της προχώρησε μια Ιρανή ηθοποιός, έβγαλε μπροστά στην κάμερα το χιτζάμπ της και έμεινε με το εσώρουχο.

Ο λόγος για την 30χρονη ηθοποιό του Netflix Ελναάζ Νορουζί, η οποία ανήρτησε στον λογαριασμό της στο Instagram βίντεο που τη δείχνει να βγάζει ένα-ένα τα ρούχα της και να μένει με το εσώρουχο, σε μια ένδειξη αλληλεγγύης για τις συμπατριώτισσές της που διαδηλώνουν μαζικά στο Ιράν μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, την οποία είχε συλλάβει η Αστυνομία Ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της.

Η ηθοποιός της σειράς «Sacred Games» του Netflix εξήγησε στα δύο εκατομμύρια των followers της: «Δεν προωθώ τη γύμνια, αλλά την ελευθερία της επιλογής»!

«Κάθε γυναίκα, οπουδήποτε στον κόσμο, ανεξαρτήτως καταγωγής, θα έπρεπε να έχει το δικαίωμα να φοράει ό,τι επιθυμεί και όποτε ή οπουδήποτε θέλει να το φοράει. Ουδείς άνδρας ή άλλη γυναίκα έχει το δικαίωμα να την κρίνει ή να της ζητήσει να ντυθεί διαφορετικά.

Όλοι έχουν διαφορετικές απόψεις και πιστεύω και πρέπει να γίνονται σεβαστές. Δημοκρατία είναι η δύναμη να αποφασίζεις. Κάθε γυναίκα θα έπρεπε να έχει τη δύναμη να αποφασίζει για το σώμα της», συμπλήρωσε η Νορουζί.

Η Ιρανή ηθοποιός, που είχε εργαστεί στο παρελθόν ως μοντέλο για εταιρείες όπως η Dior και η Lacoste και σήμερα εργάζεται στην Ινδία και στη Γερμανία, μίλησε στο India Today για τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι συμπατριώτισσές της στο Ιράν.

«Οι γυναίκες καταπιέζονται για πάνω από 40 χρόνια. Εγώ γεννήθηκαν στην Τεχεράνη και το έχω βιώσει. Ήμουν αναγκασμένη να φοράω από μικρή χιτζάμπ. Και εμένα με σταμάτησε η Αστυνομία Ηθών πριν από δύο χρόνια, όταν ήμουν στην Τεχεράνη, και με οδήγησαν για “επανεκπαίδευση”, όπως το αποκαλούν, όπου πήγαν και τη Μαχσά, την οποία θα ξυλοφόρτωσαν».

Χιλιάδες γυναίκες στο Ιράν διαδηλώνουν από τις 16 Σεπτεμβρίου κατά του αυταρχισμού του καθεστώτος και του ενδυματολογικού κώδικα, πετώντας τις μαντίλες τους και κόβοντας τα μαλλιά τους, κίνηση που αντέγραψαν και διαδηλωτές και διασημότητες ανά την υφήλιο σε ένδειξη αλληλεγγύης.