Μία νέα –κακή- εξέλιξη από τις χώρες της Βαλτικής ήρθε για το Πατριαρχείο Μόσχας. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο επικεφαλής της Εσθονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας (MPEÕK), Μητροπολίτης Ευγένιος, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Ο Μητροπολίτης Ευγένιος δήλωσε επίσης ότι διαφωνεί με τον ισχυρισμό του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου πως ο θάνατος στη μάχη κατά την εισβολή στην Ουκρανία θα οδηγούσε σε άφεση αμαρτιών εκ μέρους των πεσόντων.

Ο Μητροπολίτης είχε κληθεί από το υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Δικαιοσύνης να προβεί σε μια τέτοια ανακοίνωση μέχρι σήμερα, διαφορετικά ενδέχεται να αντιμετωπίσει την ανάκληση της άδειας παραμονής του στην Εσθονία, μετά από σχόλια υπέρ του πολέμου από τον επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησία, Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος.

Metropolitan_Yevgeny
Ο επικεφαλής της Εσθονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας (MPEÕK), Μητροπολίτης Ευγένιος
Στην ανακοίνωση ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στις 19 Μαρτίου 2022, συμμετείχα σε μια δήλωση του Εσθονικού Συμβουλίου Εκκλησιών (Eesti Kirikute Nõukogu) που καταδίκαζε τον πόλεμο και ζητούσε τον τερματισμό των εχθροπραξιών. Η θέση μου δεν έχει αλλάξει από τότε. (…) Στην αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, κάλεσα τα μέλη της εκκλησίας μου να μην υποκύψουν σε αισθήματα εχθρότητας και μίσους, να μην παρασυρθούν σε πολιτικές διαμάχες, ειδικά στο εκκλησιαστικό περιβάλλον, αλλά να ασχοληθούν με την παροχή βοήθειας σε πρόσφυγες που έχουν έμεινε χωρίς στέγη και χωρίς μέσα βιοπορισμού».

Η δήλωση αυτή έρχεται σε συνέχεια της απόσχισης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Λετονίας από το Πατριαρχείο Μόσχας στις αρχές Σεπτεμβρίου, την οποία ενέκρινε το κοινοβούλιο της χώρας. Η απόφαση της Λετονίας είχε περιγραφεί ως μία προσπάθεια «να αποκλειστεί οποιαδήποτε επιρροή ή εξουσία στην Ορθόδοξη Εκκλησία από τον πατριάρχη Μόσχας» και ως «ένα κρίσιμο ζήτημα για την ορθόδοξη κοινότητα, για ολόκληρη την κοινωνία της Λετονίας και την εθνική ασφάλεια».

Μετά τη Λετονία λοιπόν, μία ακόμα χώρα της Βαλτικής αποκόπτει τους δεσμούς με τη Ρωσική Εκκλησία ενισχύοντας το κλίμα απομόνωσης που έχει διαμορφωθεί εις βάρος της.