Συνεχίζει να χάνει έδαφος το Πατριαρχείο Μόσχας και ο Πατριάρχης Κύριλλος στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία. Μετά την Εκκλησία της Λετονίας η οποία είχε ζητήσει την απόσχισή της από το Πατριαρχείο Μόσχας, ήρθε η σειρά μία ακόμα χώρας της Βαλτικής Θάλασσας, αυτή τη φορά της Λιθουανίας.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της Λιθουανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, καταδίκασε τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και ζήτησε μεγαλύτερη ανεξαρτησία της Εκκλησίας από τη Μόσχα. «Η Λιθουανική Ορθόδοξη Εκκλησία καταδίκασε αμέσως τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας σε όλα τα επίπεδα, ιεραρχίες, κληρικούς και λαϊκούς και εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή της στην αντιπολεμική θέση του προκαθήμενού της, Μητροπολίτη Βίλνιους και Λιθουανίας Ιννοκέντιος», σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Εκκλησίας.

Αναφέρεται επίσης ότι η Ιερά Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Λιθουανίας επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της στην πορεία απόκτησης μεγαλύτερης εκκλησιαστικής ανεξαρτησίας. Σύμφωνα με τη δήλωση, ο Μητροπολίτης Ιννοκέντιος είχε υποβάλει προηγουμένως αίτημα στη Σύνοδο να παραχωρήσει στην Λιθουανική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή το καθεστώς της αυτοδιοικούμενης εκκλησίας.

«Η θεμελιώδης θέση της Λιθουανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι ότι το εκκλησιαστικό καθεστώς πρέπει να ευθυγραμμιστεί με την πραγματική κατάσταση. Όπως είναι γνωστό, η Λιθουανική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή είναι μια από τις παραδοσιακές θρησκευτικές κοινότητες της Λιθουανίας και είναι ηθικά και οικονομικά ανεξάρτητη θρησκευτική οργάνωση», ανέφερε η ανακοίνωση.

Οι αποσχιστικές τάσεις της λιθουανικής Εκκλησίας δεν είναι ωστόσο κάτι καινοφανές καθώς ήδη από τον περασμένο Μάρτιο ο προκαθήμενος της λιθουανικής Εκκλησίας είχε δηλώσει με νόημα: «Όπως πιθανότατα έχετε ήδη παρατηρήσει, ο Πατριάρχης Κύριλλος και εγώ έχουμε διαφορετική πολιτική άποψη και αντίληψη για τα τρέχοντα γεγονότα. Οι πολιτικές του δηλώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι προσωπικές του απόψεις. Εμείς στη Λιθουανία, δεν συμφωνούμε με αυτό» δείχνοντας ξεκάθαρα τη διάσταση απόψεων.

Το περασμένο καλοκαίρι σύμφωνα με δημοσίευμα του delfi.lt το Υπουργείο Εσωτερικών της Λιθουανίας είχε συμπεριλάβει τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο στον κατάλογο των persona non grata στις 23 Ιουνίου, μετά από σχετική πρόταση του Υπουργείου Εξωτερικών. Σε σχόλιο που είχε αποστείλει στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ELTA, το Υπουργείο Εσωτερικών της Λιθουανίας ανέφερε ότι η απόφαση να απαγορευτεί η είσοδος εγκρίθηκε επειδή στις δηλώσεις του ο Πατριάρχης κ. Κύριλλος αρνήθηκε την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας και υποστήριξε τις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας που παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τις αρχές.