«Βράζουν» οι πολεμικές μηχανές στα ουκρανικά εδάφη και ολοένα και περισσότερο κλιμακώνεται η σύγκρουσηΜάλιστα, το Ιράν φέρεται να σχεδιάζει την αποστολή πυραύλων Fateh-110 και Zolfaghar στη Ρωσία, για να συνδράμει τις πολεμικές της επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, επικαλούμενη αξιωματούχους ασφαλείας από τις ΗΠΑ και συμμάχους τους, η Washington Post ανέφερε ότι το Ιράν έστειλε στις 18 Σεπτεμβρίου αξιωματούχους για να κλείσει τη συμφωνία, προσθέτοντας και τους πυραύλους εδάφους – εδάφους σε ένα deal, που ήδη έχει στείλει ιρανικά drones καμικάζι στη Ρωσία.

H ουκρανική αντεπίθεση των τελευταίων εβδομάδων έχει απωθήσει ρωσικές δυνάμεις από ορισμένα εδάφη, που είχαν καταλάβει από τον Φεβρουάριο και η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι η Ρωσία ξεμένει από κατευθυνόμενους πυραύλους ακριβείας, που χρησιμοποίησε την περασμένη εβδομάδα στο μπαράζ κατά του Κιέβου κι άλλων ουκρανικών πόλεων. Ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία τους οι αξιωματούχοι είπαν ότι το Ιράν ετοιμάζεται να στείλει στη Μόσχα τους δύο προαναφερθέντες τύπους πυραύλους με δραστικό βεληνεκές 300 και 700 χλμ. αντίστοιχα.

Ιρανοί εκπαιδευτές σε ουκρανικά εδάφη;

Το Ιράν φέρεται να έχει ήδη παραδώσει στη Ρωσία drones τύπου Mohajer-6 και Shahid-136 και μολονότι το αρνείται, φωτογραφίες αυτών των μη επανδρωμένων μαχητικών αεροσκαφών έχουν δει το φως της δημοσιότητας στην Ουκρανία. Προ ημερών Ιρανοί στρατιωτικοί εκπαιδευτές, που πιστεύεται ότι σχετίζονται με τους Φρουρούς της Επανάστασης, φέρονται να βρέθηκαν σε ουκρανικά εδάφη εκπαιδεύοντας Ρώσους στρατιώτες στη χρήση drone καμικάζι Shahid-136.

Σύμφωνα με το ουκρανικό Κέντρο Εθνικής Αντίστασης, η Ρωσία μετέφερε Ιρανούς στρατιωτικούς σε κατεχόμενες περιοχές της Χερσώνας και της Κριμαίας. Η ουκρανική κυβέρνηση είπε ότι οι Ιρανοί εκπαιδευτές έστησαν τις βάσεις τους στο χωριά Zalizniy Port στη Μαύρη Θάλασσα, Hladivtsi στην περιοχή της Χερσώνας και Dzhankoi στην Κριμαία.

H EE ψάχνει στοιχεία για την εμπλοκή του Ιράν στον πόλεμο στην Ουκρανία

Η ΕΕ αναζητεί συγκεκριμένες αποδείξεις για οποιαδήποτε εμπλοκή του Ιράν στον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτό δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, αν και η Τεχεράνη διέψευσε ότι έχει προμηθεύσει drones στη Ρωσία.

Την ίδια ώρα, ο ίδιος επεσήμανε ότι δεν αναμένει να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την αναβίωση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

«Θα αναζητήσουμε συγκεκριμένες αποδείξεις για την εμπλοκή (του Ιράν στον ουκρανικό πόλεμο)», σημείωσε ο Μπορέλ προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, στην οποία θα συμμετάσχει και ο Ουκρανός υπουργός Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Δεν αναμένω κάποια κίνηση, είναι κρίμα διότι βρισκόμασταν πάρα πολύ κοντά», πρόσθεσε αναφερόμενος στη συμφωνία του 2015, σημειώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη έχουν περιέλθει σε τέλμα τις τελευταίες εβδομάδες.

Ορισμένοι ΥΠ ΕΞ κρατών μελών της ΕΕ ζήτησαν να επιβληθούν νέες κυρώσεις στο Ιράν αν αποδειχθεί η εμπλοκή του στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στο μεταξύ, ο Δανός ΥΠ ΕΞ, Jeppe Kofod, είπε ότι η ΕΕ πρέπει να αντιδράσει σθεναρά στις νέες αεροπορικές επιθέσεις στο Κίεβο, όπου drones έπληξαν κτίρια κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό το πρωί.

«Αυτό που βλέπουμε τώρα: ιρανικά drones χρησιμοποιούνται προφανώς για επιθέσεις στην καρδιά του Κιέβου, είναι μια ωμότητα»,  δήλωσε ο Kofod, σημειώνοντας ότι η ΕΕ πρέπει να λάβει «συγκεκριμένα μέτρα» γι’ αυτό, αλλά και τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Ιράν.

Η Γαλλία και η Γερμανία, που μετείχαν στη διεθνή συμφωνία του 2015 με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, κατέστησαν σαφές ότι κατά τη γνώμη τους είναι αναγκαία η επιβολή νέων κυρώσεων σε σχέση με τα drones που χρησιμοποιεί η Ρωσία, δεδομένου ότι απαγορεύεται η εξαγωγή τους από ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Πρόσθετες κυρώσεις της ΕΕ στο Ιράν δεν θα περιορίζονται στο να περιλάβουν στη μαύρη λίστα ορισμένα άτομα, αν αποδειχθεί η εμπλοκή της Τεχεράνης στον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε ΥΠ ΕΞ του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν.

Η Ουκρανία υποβαθμίζει τις σχέσεις της με το Ιράν

Το Ιράν και η Ρωσία διατηρούν εδώ και χρόνια καλές σχέσεις και υπήρξαν εταίροι στον εμφύλιο στη Συρία την περασμένη δεκαετία, αν και η Ουκρανία διατηρεί επίσης διπλωματικές σχέσεις με την Τεχεράνη. Αλλά μετά τις αναφορές για τη χρήση ιρανικών drones κατά στόχων στην Ουκρανία, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολόντιμιρ Ζελένσκι υποβάθμισε τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν αποσύροντας τη διαπίστευση του Ιρανού πρέσβη στο Κίεβο.

Η Ουκρανία άρχισε επίσης να απελαύνει Ιρανούς φοιτητές σε αντίποινα για την αποστολή ιρανικών drones στη Ρωσία. Ιρανοί φοιτητές είπαν στο Middle East Eye ότι οι ουκρανικές Αρχές τους ενημέρωσαν ότι δεν θα ανανεωθούν οι φοιτητικές τους βίζες ως αντίποινα για τις ενέργειες της κυβέρνησής τους.

H Tεχεράνη διαψεύδει ξανά ότι δίνει όπλα στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Το Ιράν, πάντως, διέψευσε σήμερα και πάλι τις κατηγορίες ότι προμηθεύει τη Ρωσία με οπλικά συστήματα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Το Ιράν έχει επανειλημμένα διακηρύξει ότι δεν μετέχει στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και δεν έχει στείλει όπλα σε καμία από τις δύο πλευρές», δήλωσε ο Νασέρ Καναανί, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στην Τεχεράνη, σύμφωνα με το ιρανικό κρατικό IRNA.

«Δημοσιεύονται ειδήσεις βάσει πολιτικών θεμάτων. Είναι πικρή ειρωνία το γεγονός ότι χώρες που εξάγουν όπλα εκατομμυρίων δολαρίων στη μία πλευρά, άρχισαν μια πολεμική προπαγάνδα κατά του Ιράν», πρόσθεσε.

Στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας χθες με τον Πορτογάλο ομόλογό του ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεϊν Αμερί Αμπντολαχιάν υπογράμμισε ότι το Ιράν «ούτε έχει ούτε θα παράσχει», όπλα για να χρησιμοποιηθούν στην Ουκρανία.