Δύο αλλά όχι ξένοι
Δύο αλλά όχι ξένοι Σπύρος Χαριτάτος Μπάγια Αντωνοπούλου
soldiers
Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: 108 γυναίκες στρατιώτες ελευθερώθηκαν από τη Ρωσία, στο πλαίσιο ανταλλαγής αιχμαλώτων

Η νέα ανταλλαγή Ουκρανών και Ρώσων κρατουμένων έδωσε την ελευθερία τους σε 108 γυναίκες, μέλη των ένοπλων δυνάμεων της Ουκρανίας στη συντριπτική πλειονότητά τους, που ήταν αιχμάλωτες στο Αζοφστάλ

Νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων στον πόλεμο στην Ουκρανία. Εκατόν οκτώ γυναίκες απελευθερώθηκαν από τη Ρωσία, στη συντριπτική πλειονότητά τους μέλη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Πρόκειται για 11 αξιωματικούς, 85 γυναίκες στρατιώτες και 37 εκτοπισμένους από το χαλυβουργείο Αζοφστάλ στην πόλη Μαριούπολη (νοτιοανατολικά), που τελούσε υπό πολιορκία από τις ρωσικές δυνάμεις στην αρχή του πολέμου στην Ουκρανία.

Εκατόν οκτώ γυναίκες, κυρίως μέλη των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, αφέθηκαν ελεύθερες σε μια νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου με τη Ρωσία, ανακοίνωσε τη Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου, ο Αντρίι Γερμάκ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας.

«Μια νέα μεγάλης κλίμακας ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου πραγματοποιήθηκε σήμερα. Μια ανταλλαγή ιδιαίτερα συγκινητική και πολύ ιδιαίτερη: απελευθερώσαμε 108 γυναίκες από την αιχμαλωσία», δήλωσε ο Γερμάκ στο Telegram.

Ο Γερμάκ τόνισε επίσης ότι ορισμένες από αυτές τις γυναίκες που αποφυλακίστηκαν βρίσκονταν υπό κράτηση από το 2019 από φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία για τις «φιλο-ουκρανικές τους θέσεις».

Ένας από τους ηγέτες των φιλορώσων αυτονομιστών, ο Ντενίς Πουσίλιν, επιβεβαίωσε την ανταλλαγή κρατουμένων, σημειώνοντας ότι αφέθηκαν ελεύθερα 110 άτομα που κρατούνταν από τους Ουκρανούς.

Όσο για εκείνες που επρόκειτο να επιστρέψουν στο Κίεβο, «δύο γυναίκες αρνήθηκαν να πάνε στην Ουκρανία και αποφάσισαν να μείνουν στη Ρωσία», σύμφωνα με τον ίδιο.

Η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν πραγματοποιήσει πολλές ανταλλαγές κρατουμένων από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο.


Πηγή: newsit.gr