Ο αριθμός των μολύνσεων από τον ιό της χολέρας συνεχίζει να αυξάνεται στην Αϊτή, καταγράφει ενημερωτικό δελτίο του υπουργείου Υγείας που περιήλθε την Τρίτη σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, γεγονός που τροφοδοτεί τους φόβους για νέα καταστροφή στη χώρα, είναι ήδη βυθισμένη σε ανθρωπιστική κρίση και κρίση ασφαλείας.

Ως προχθές Δευτέρα, είχαν καταγραφεί 606 ύποπτα και 66 επιβεβαιωμένα κρούσματα χολέρας συνολικά, αναφέρεται στο επιδημιολογικό δελτίο. Με άλλα λόγια, τα καταγεγραμμένα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 222 από τη 13η ως τη 17η Οκτωβρίου.

Έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα 22 θάνατοι σε δομές υγείας.

Ύποπτα κρούσματα αναφέρθηκαν σε νέες περιοχές της χώρας της Καραϊβικής, ειδικά στο κεντρικό της τμήμα και στην Αρτιμπονίτ.

Φυλακή στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς, με 271 ύποπτα κρούσματα, 12 επιβεβαιωμένα και 14 θανάτους, συγκαταλέγεται στα επίκεντρα της υγειονομικής κρίσης στη φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου.

Τα στοιχεία για την πορεία της επιδημίας έρχονται στο φως την επομένη συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά την οποία συζητήθηκε η ενδεχόμενη ανάπτυξη διεθνούς ένοπλης δύναμης στην Αϊτή για να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση και η δράση των συμμοριών, που έχει μετατραπεί σε γάγγραινα.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, χαρακτήρισε «απόλυτα εφιαλτική» την κατάσταση στην Αϊτή, όπου παραμένει αποκλεισμένος ο κυριότερος τερματικός σταθμός καυσίμων από μέλη συμμοριών, που δεν επιτρέπουν να βγει καμιά ποσότητα από εκεί.

Στο βήμα των Ηνωμένων Εθνών, ο αϊτινός υπουργός Εξωτερικών Ζαν Βικτόρ Ζενεΐς είπε πως του ανατέθηκε η «λεπτή αποστολή να μεταφέρει στο Συμβούλιο Ασφαλείας την κραυγή αγωνίας όλου του λαού που υποφέρει και λέει με δυνατή και ξεκάθαρη φωνή πως οι Αϊτινοί και οι Αϊτινές δεν ζουν, επιβιώνουν».

Την ώρα που ο αριθμός των κρουσμάτων της χολέρας αυξάνεται, έχουν ξαναρχίσει οι διαδηλώσεις στο Πορτ-ο-Πρενς και αλλού με κεντρικό αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί. Κινητοποίηση αρκετών εκατοντάδων ανθρώπων διαλύθηκε προχθές Δευτέρα από αστυνομικούς με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, όχι μακριά από την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Στην Αϊτή μαινόταν από το 2010 ως το 2019 επιδημία χολέρας —τον ιό μετέφεραν στη χώρα κυανόκρανοι του ΟΗΕ— με πάνω από 10.000 νεκρούς.