Η στρατιωτική κατάσταση στα μέτωπα του πολέμου στην Ουκρανία είναι «τεταμένη». Αυτό παραδέχτηκε την Τρίτη ο νέος διοικητής των στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας στην Ουκρανία, Σεργκέι Σουροβίκιν.

Η μεγαλύτερη ένταση παρατηρείται ιδίως στην περιοχή γύρω από τη Χερσώνα, στα νότια της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον στρατηγό των δυνάμεων της Ρωσίας. «Η κατάσταση στην περιοχή της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης μπορεί να περιγραφεί ως τεταμένη», είπε ο ίδιος σε συνέντευξη στο Rossiya-24.

«Ο εχθρός συνεχώς προσπαθεί να επιτεθεί στις θέσεις των Ρώσων στρατιωτών» συνέχισε ο Σουροβίκιν, ο οποίος ανέλαβε επικεφαλής των επιχειρήσεων πριν από δέκα ημέρες. Όπως είπε, τέτοιες επιθέσεις σημειώνονται κυρίως «στους τομείς του Κουπιάνσκ, του Λιμάν και του Μικολάγιεφ-Κρίβι Ριχ».

Ο Σουροβίκιν ανακοίνωσε ότι ο ρωσικός στρατός ετοιμάζεται να εκκενώσει την πόλη της Χερσώνας, την πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας.

«Ο ρωσικός στρατός θα διασφαλίσει πάνω απ’ όλα την ασφαλή απομάκρυνση του πληθυσμού» από τη Χερσώνα όπου τα ουκρανικά πλήγματα εναντίον πολιτικών υποδομών «απειλούν άμεσα τη ζωή των κατοίκων», πρόσθεσε.

Ο διορισμένος από τη Ρωσία διοικητής της Χερσώνας επιβεβαίωσε αμέσως μετά ότι «ορισμένοι πολίτες» θα απομακρυνθούν, επικαλούμενος τον «κίνδυνο» μιας επίθεσης από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Βλαντίμιρ Σάλντο είπε ότι οι κάτοικοι τεσσάρων πόλεων θα απομακρυνθούν από τις όχθες του ποταμού Δνείπερου επειδή υπάρχει κίνδυνος να καταστραφεί ένα κοντινό φράγμα από τους ουκρανικούς βομβαρδισμούς.

«Βροχή» τα drones- καμικάζι

Στη μεγάλη λίστα των υποδομών που έχουν υποστεί ζημιές από τους τελευταίους βομβαρδισμούς περιλαμβάνονται το φράγμα του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Καχόφκα και η γέφυρα Ανονόφσκι που συνδέει τη βόρεια με τη νότια όχθη του Δνείπερου. Επιπλέον, παρουσιάστηκαν προβλήματα στην καθημερινή ηλεκτροδότηση και στον ανεφοδιασμό των κατοίκων με τρόφιμα και νερό, ως μια πρόγευση του ρωσικού, «ψυχρού» χειμώνα, που ο Βλαντιμίρ Πούτιν προετοιμάζει για τους γείτονές του.

Δύσκολος χειμώνας

Συνολικά, εκτός λειτουργίας έχει τεθεί το 30% των ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών της Ουκρανίας, εντείνοντας τους φόβους για έναν παγωμένο, ουκρανικό χειμώνα, με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να κρίνεται στο εξής και στην αντοχή των Ουκρανών στην πολική θερμοκρασία. Η κυβέρνηση της Ουκρανίας χαρακτήρισε την κατάσταση ως «κρίσιμη», καθώς με τα χθεσινά ρωσικά πλήγματα καταστράφηκαν τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής της χώρας, προκαλώντας μεγάλες διακοπές ρεύματος, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.

Ακόμη, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, γνωστοποίησε ότι υπέβαλε πρόταση στον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για διακοπή των διπλωματικών σχέσεων του Κιέβου με την Τεχεράνη, με την Εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν Πιερ να κατηγορεί το Ιράν ότι ψεύδεται, όταν λέει ότι ιρανικά drones δεν χρησιμοποιούνται από τη Ρωσία στην Ουκρανία. Εκτός από τα ιρανικά drones, «δεν έχουμε τελειώσει με την επιστράτευση» διεμήνυσε χθες και ο Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αφού «προς το παρόν, δεν υπάρχει ακόμη προεδρικό διάταγμα», όπως σημείωσε, που να θέτει τέλος στην επιστράτευση, η οποία πυροδότησε κύμα εξόδου από τη χώρα, από πλευράς της ρωσικής νεολαίας.

Σε αυτή τη συνθήκη, ο Εκπρόσωπος τους Κρεμλίνου δήλωσε χθες πως οι προσαρτημένες ουκρανικές περιοχές (Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια) βρίσκονται κάτω από την πυρηνική ομπρέλα της Μόσχας κι ενώ το ΝΑΤΟ και το Κρεμλίνο πραγματοποιούν ταυτόχρονα τις ημέρες αυτές στρατιωτικές ασκήσεις, με ζητούμενο τον έλεγχο της ετοιμότητάς τους για πυρηνικά όπλα.

Έτσι, οκτώ μήνες μετά την εισβολή του στην Ουκρανία και ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν πλέον ότι η πιθανότητα ο Πούτιν να καταφύγει σε πυρηνικά όπλα έχει αυξηθεί, από τότε που ο στρατός του υπέστη μια σειρά από μεγάλες ήττες. Αντίθετα, άλλοι αναλυτές υποστηρίζουν πως «ο πυρηνικός κίνδυνος είναι υπερεκτιμημένος, υποδηλώνοντας ότι θα ήταν αυτοκτονικό για τον Πούτιν να ξεκινήσει μια τέτοια κλιμάκωση».

«Αν ο Πούτιν αναγκάζεται να επιλέξει μεταξύ μιας ταπεινωτικής ήττας στην Ουκρανία και της κλιμάκωσης έως του επιπέδου της καταστροφής, οι πιθανότητες τρεις προς έναν είναι ότι θα επιλέξει το δεύτερο» υποστήριξε ο Καθηγητής, Γκράχαμ Άλισον, ο πατέρας της «παγίδας του Θουκυδίδη», θέλοντας να καταδείξει πως η έκβαση της εισβολής στην Ουκρανία είναι «υπαρξιακής σημασίας» για την προσωπική επιβίωση του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Άλισον, αν τελικά η Ρωσία επιλέξει τη χρήση πυρηνικών «πολλά εξαρτώνται από τον χαρακτήρα της επίθεσης. Ο Πούτιν θα μπορούσε απλώς να κάνει μια επίθεση επίδειξης. Θα μπορούσε να επιτεθεί σε στρατιωτικό στόχο στην Ουκρανία».

«Θα μπορούσε να επιτεθεί στο Κίεβο — να το χτυπήσει με μια βόμβα τύπου Χιροσίμα. Θα πρέπει να θυμόμαστε πόσοι άνθρωποι πέθαναν στη Χιροσίμα — τελικά περίπου 140.000», κατέληξε.

*Με πληροφορίες από protothema.gr