Σε μία ξεχωριστή εξέλιξη, η Ουκρανία προσκάλεσε εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ να επιθεωρήσουν τα συντρίμμια ιρανικών drone, όπως υποστηρίζει το Κίεβο, τα οποία χρησιμοποίησε η Ρωσία για να επιτεθεί κατά ουκρανικών στόχων, παραβιάζοντας την απόφαση 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία σκοπεύουν να εγείρουν το θέμα των παραδόσεων ιρανικών οπλικών συστημάτων στη Ρωσία στη διάρκεια σημερινής κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως δήλωσαν διπλωμάτες, αφού το Κίεβο κατηγόρησε τη Μόσχα ότι χρησιμοποίησε μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drone) κατά πολιτικών στόχων.



Σε μία ξεχωριστή εξέλιξη, η Ουκρανία προσκάλεσε εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ να επιθεωρήσουν τα συντρίμμια ιρανικών drone, όπως υποστηρίζει το Κίεβο, τα οποία χρησιμοποίησε η Ρωσία για να επιτεθεί κατά ουκρανικών στόχων, παραβιάζοντας την απόφαση 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η οποία αφορά τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, σύμφωνα με επιστολή που περιήλθε στην κατοχή του Reuters.


Η Ρωσία εκτόξευσε δεκάδες drone καμικάζι ή μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) κατά της Ουκρανίας τη Δευτέρα, πλήττοντας ενεργειακές υποδομές και σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους στο Κίεβο.

Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι πρόκειται για ιρανικής κατασκευής επιθετικά drone Shahed-136. Το Κίεβο προχώρησε χθες Τρίτη στη διακοπή των σχέσεών του με το Ιράν.

Από την πλευρά της η Τεχεράνη αρνείται ότι έχει εφοδιάσει με επιθετικά drone τη Μόσχα. Το Κρεμλίνο αρνήθηκε χθες, ότι οι δυνάμεις του χρησιμοποίησαν μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα ιρανικής κατασκευής για επιθέσεις κατά της Ουκρανίας.

Επικαλούμενη εν ενεργεία αλλά και πρώην αξιωματούχους των ΗΠΑ η εφημερίδα “The New York Times” ανέφερε χθες ότι το Ιράν έχει στείλει εκπαιδευτές στις περιοχές που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι στην Ουκρανία για να τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν προβλήματα που σχετίζονται με τον στόλο των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων που αγόρασαν από την Τεχεράνη.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι οι Ιρανοί εκπαιδευτές επιχειρούν από μία ρωσική στρατιωτική βάση στην Κριμαία, όπου και βρίσκεται η βάση αρκετών από τα drone, μετά από την παράδοσή τους από το Ιράν. Οι εκπαιδευτές προέρχονται από τους Φρουρούς της Επανάστασης, τους οποίους η Ουάσινγκτον έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση.

Σε ερώτηση σχετική με το ενλόγω δημοσίευμα εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών απάντησε: «Αν και δεν σχολιάζουμε στοχευμένες διαρροές των υπηρεσιών πληροφοριών, έχουμε προειδοποιήσει από τον Ιούλιο ότι το Ιράν σχεδίαζε να παραδώσει όπλα στη Ρωσία για τη χρήση τους κατά της Ουκρανίας”.

“Υπάρχει μία πληθώρα αποδείξεων ότι ιρανικά drone έχουν χρησιμοποιηθεί για επιθέσεις κατά Ουκρανών αμάχων και στρατιωτικών στόχων, παρά το γεγονός ότι το Ιράν συνεχίζει να ψεύδεται σχετικά με την εμπλοκή του».

Δύο υψηλόβαθμοι Ιρανοί αξιωματούχοι και δύο Ιρανοί διπλωμάτες δήλωσαν στο Reuters ότι το Ιράν υποσχέθηκε να διαθέσει στη Ρωσία πυραύλους επιφανείας-επιφανείας, επιπλέον της προμήθειας περισσότερων drone.

“Θέλουμε να καλέσουμε ειδικούς από τον ΟΗΕ να επισκεφτούν την Ουκρανία το συντομότερο δυνατό για να επιθεωρήσουν drone ιρανικής κατασκευής που έχουν ανακτηθεί, στο πλαίσιο της εφαρμογής της απόφασης 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ”, ανέφερε ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στον ΟΗΕ σε επιστολή του που διανεμήθηκε χθες στα μέλη του Συμβουλίου.